Katarína Mikle Silvia Slafkovská
StoryEditor

„Ženy dokážu zmeniť spoločnosť,“ hovorí Katarína Mikle, zakladateľka komunity Ženy so štýlom

29.06.2023, 00:00
PR Články

Katarínu Mikle možno poznáte z televíznej obrazovky Mestskej televízie Trnava, kde viedla publicistickú reláciu 20 minút s Katarínou Mikle a diskutovala s poslancami mestského zastupiteľstva o aktuálnych otázkach. Alebo ju registrujete z projektu Ženy so štýlom, v rámci ktorého ako prvá na Slovensku priniesla Rozhovory na cestách – interview so zaujímavými a známymi ľuďmi prebiehajúcimi v aute.

Inšpiratívna Slovenka Katarína Mikle založila rastúcu komunitu Ženy so štýlom, ktorej cieľom je nielen to, aby sa ženy prepájali a vytvárali nové priateľstvá, ale aj pomoc a zabezpečenie podpory tam, kde je to práve potrebné: „Komunita Ženy so štýlom je pre mňa miestom, kde sa môžem naplno realizovať a pomôcť tvoriť lepší svet nielen pre moje dcéry. Je to miesto, kde spoločne s inými ženami, ktoré majú rovnako nastavený kompas, tvoríme, vzdelávame sa a pomáhame. Verím, že ženy majú obrovskú silu a potenciál. Ak sa spojíme a vytvoríme osobné a pracovné priateľstvá, dokážeme zmeniť spoločnosť.“

Spája ženy naprieč regiónmi Slovenska

Energická podnikateľka sa viac ako 20 rokov realizuje  vo sfére, v ktorej dominujú najmä muži – v oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a požiarnej bezpečnosti stavieb. Práve vyváženosť mužského a ženského sveta bola impulzom pre založenie komunity Ženy so štýlom. „Nápad vytvoriť priestor pre ženy, v ktorom sa môžu spájať, komunikovať a navzájom sa inšpirovať, vznikol už pred 8 rokmi. V súčasnosti funguje na dvoch platformách. Prvou je online centrum www.zenysostylom.sk a druhou sú pravidelné a zážitkové regionálne stretnutia komunity Ženy so štýlom www.oz-zenysostylom.sk. Je veľmi motivujúce vidieť všetky tie úžasné dámy z rôznych oblastí, profesií a regiónov Slovenska ako nadväzujú vzájomnú komunikáciu, spoluprácu a priateľstvá,“  hovorí Katarína.

Pre lepší život žien na Slovensku

Aj keď študovala právo a politické vedy, už od čias štúdií sa aktívne venuje otázkam žien. Jej cieľom je prinášať reálne riešenia na problémy, ktoré trápia ženy v rôznych regiónoch Slovenska. V rámci komunity Ženy so štýlom plánuje spoločne s odborníkmi vypracovávať návrhy riešení, ktoré budú predkladané a diskutované so zodpovednými orgánmi a politikmi. „Medzi akútne problémy, ktoré ženám sťažujú život, patrí platená práca, v ktorej sú platy žien s rovnakou kvalifikáciou a pracovnou pozíciou zvyčajne nižšie ako platy mužov. Medzi ďalšie otázky, ktoré potrebujú riešenia, by som zaradila diskrimináciu na pracovisku. Ženy sa neustále stretávajú s týmto druhom diskriminácie, a to nielen pri samotnom výberovom konaní na pracovnú pozíciu, ale aj pri postupe v kariére. A v neposlednom rade sem patrí aj nízke zastúpenie žien v politike.“

image

Katarína Mikle 

Silvia Slafkovská

Búra mýty o feminizme

Ako sama hovorí, keď feminizmus objavila, zistila, že ho vlastne žije už dávno. Tejto téme sa venuje niekoľko rokov a čoraz intenzívnejšie si uvedomuje naliehavosť vnášania feminizmu do spoločnosti. Zaoberá sa totiž problémami, ktorým čelia ženy v súčasnom svete, a aj preto je osveta feminizmu dôležitá pre zabezpečenie rovnosti a inkluzivity v spoločnosti. Netýka sa totiž len žien. Muži sú jej pevnou súčasťou a dokonca sa dnes už mnoho z nich k feminizmu hrdo hlási.

„Mýty, ktoré kolujú o feminizme, sú úsmevné aj zarážajúce. Vymenujem len niektoré z nich: „Feministky nenávidia mužov“, „Feministky chcú byť lepšie ako muži“ alebo „Feministky nechcú mať deti“. Som feministka, ktorá tým ako žije, popiera všetky uvedené mylné tvrdenia. Mýtom je tiež názor, že „Feminizmus je novodobý fenomén“. Skutočnosť je taká, že feminizmus má hlboké korene v histórii v boji za práva žien. V roku 1792 publikovala Mary Wollstonecraft svoju knihu A Vindication of the Rights of Woman. Je jedným z prvých spisov, ktoré požadovali rovnoprávnosť žien a ich právo na vzdelanie.“

Na jesenné stretnutia komunity Ženy so štýlom ste pozvané aj vy

Ženy so štýlom majú za sebou niekoľko krásnych projektov, medzi ktoré určite patrí aj Charitatívny bazárik. Uskutočnil sa 20. júna v Trnave a výťažok z neho smeroval do Nadácie Detského kardiocentra na pomoc chorým deťom. Pomocnú ruku podá Charitatívny bazárik aj po letných prázdninách. Zakladateľka komunity Ženy so štýlom tiež srdečne pozýva na októbrovú konferenciu, ktorá bude zameraná na vzdelávanie a osvojenie si dôležitých zručností. Súčasťou programu bude napríklad školenie prvej pomoci alebo prednáška zameraná na etiketu a spoločenské normy. Na jeseň sa uskutoční aj čítanie z knihy Monológy vagíny od Eve Ensler. Cieľom bude oslava ženského tela a poukázanie na problémy, ktorým ženy čelia v súvislosti so svojou sexualitou. „Pozývam všetky dámy, ktoré si chcú oddýchnuť, nájsť nové priateľstvá, pomôcť a stráviť skvelý čas v príjemnej spoločnosti podobne naladených žien,“ dodáva Katarína Mikle.

*     *     *

Katarína Mikle je inšpiratívna a motivujúca zakladateľka komunity Ženy so štýlom, ktorá spája ženy naprieč celým Slovenskom. Študovala a celý život sa zaujíma o právo a politické vedy. Viac ako 20 rokov podniká, zamestnáva ľudí a školí v oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a požiarnej bezpečnosti stavieb. Ďalšími oblasťami sú environmentálna bezpečnosť a ochrana osobných údajov (GDPR). V minulosti vytvorila a moderovala v Mestskej televízii Trnava publicistickú reláciu 20 minút s Katarínou Mikle. Je šťastne vydatá a mamou dvoch dcér.

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
12. máj 2024 20:36