Orin
StoryEditor

Čo je to menopauza a ako toto obdobie lepšie zvládnuť?

24.10.2022, 00:00
PR Články

Svetová zdravotnícka organizácia vyhlásila, že v roku 2030 bude vo svete 1,2 miliardy žien nad 50 rokov. Dosť veľká skupina na to, aby sme jej venovali adekvátnu pozornosť. Zhruba v tomto veku začínajú ženy pociťovať príznaky menopauzy, medzi ktoré patria: návaly tepla, zmeny nálad, suchosť kože, stres, problémy s pamäťou či problémy s váhou.

Patríte do tejto skupiny aj Vy alebo sa v nej nachádza Vaša mama, priateľka, sestra, manželka? Vďaka faktom, ktoré sa dočítate v nasledujúcich riadkoch môžete sebe alebo svojej blízkej pomôcť lepšie zvládnuť toto náročné obdobie. Možno ste o tom doteraz netušili, ale október je mesiacom menopauzy. Počas celého mesiaca by ste sa mali ľahšie dostať k informáciám týkajúcim sa tejto témy. My sme pre Vás zhrnuli tie najdôležitejšie, preto určite pokračujte v čítaní.

Nebojte sa o tom rozprávať. Menopauza je súčasťou každej ženy.

S pribúdajúcim vekom sa telo ženy spolu s fyziologickými procesmi v jej tele menia. V súvislosti s touto témou spomenieme najväčší mýtus v spoločnosti. Ženy sa vraj môžu cítiť krásne a zdravé len do určitého veku. Dovoľte nám to vyvrátiť, pretože tento výrok môže byť pravdivý len v tom prípade, že k svojmu veku žena neprispôsobí správnu starostlivosť. V prvom rade musí pochopiť, k akým zmenám v jej tele dochádza a následne na ne zareagovala. Na začiatok je preto potrebné dozvedieť sa, prečo k menopauze vôbec dochádza. Poznáte skutočný dôvod? Príčinou sú prebiehajúce hormonálne zmeny spojené s nedostatkom ženského hormónu – estrogénu, ktorý s pribúdajúcim vekom klesá. Práve tento hormón zaisťuje ženskú vitalitu a keď prichádza k jeho poklesu, ženy čelia novej realite. Upozornil na to aj prezident gynekologickej spoločnosti, profesor Andrea Riccardo Genazzani.

image
Orin

Ako nastaviť správnu starostlivosť v novej realite?

Ženy často vyhľadávajú hormonálnu terapiu. Tá im síce môže pomôcť vyriešiť mnoho problémov, ale privodiť nové. Má totiž mnoho nežiadúcich účinkov a preto v poslednej dobe čoraz viac uprednostňujú využitie prírodných látok – fytoestrogénov. Počuli ste už o nich? Ide o skupinu hormónov rastlinného pôvodu. Štruktúra estrogénu, ktorá sa tvorí v určitých rastlinách je totiž najviac podobná estrogénu v ženskom tele, vďaka čomu sú jeho účinky najviac podobné účinkom prirodzených ženských hormónov.

V akých rastlinách sa fytoestrogény nachádzajú?

Bohatým zdrojom fytoestrogénov sú napríklad: ploštičník strapcovitý, vitex jahňací, ďatelina lúčna či sója fazuľová. Ukázalo sa, že fytoestrogény sú schopné viazať sa na estrogénový receptor typu α a najmä typu β a v značnej miere ho nahradiť. Pozrite sa, ako to funguje:

Ploštičník strapcovitý

Patrí medzi najznámejšie liečivé rastliny, ktoré sa využívajú v prevencii a redukcii negatívnych prejavov menopauzy. Niektoré zdroje uvádzajú, že prítomné látky sú schopné nasadať na serotonínové receptory, čím sa môže predpokladať antidepresívne pôsobenie.

Vitex jahňací

Je výborná liečivá rastlina na ťažkosti v prechode. Vitex sa tradične používal na množstvo rozličných stavov či ochorení (afrodiziakum, sedatívum, atď.). V súčasnosti sa stal znova veľmi populárnym ako liek určený hlavne ženám s bolestivou menštruáciou, pri návaloch tepla, pri napätí v prsníkoch, pri psychických výkyvoch a rovnako aj pri menopauze.

Ďatelina lúčna

Ide o trvácnu rastlinu, ktorá je na našom území dosť rozšírená. V súčasnosti sa využíva predovšetkým vďaka obsahu izoflavónov. Práve tie pozitívne ovplyvňujú telesnú harmóniu žien v období menopauzy.

Urobili sme za Vás prieskum trhu.

Rastlín s podobnými účinkami nájdeme veľa. Problémom však býva nájsť ich všetky pokope, aby boli výsledky čo najviditeľnejšie. Keď aj také produkty existujú, zložky nie sú v dostatočných denných dávkach. Takýto produkt len sotva môže pomôcť. Výživový doplnok, ktorý najviac spĺňal vyššie uvedené kritériá má názov WOMEN BALANCE. Ide o slovenský, 100%-ný prírodný produkt, ktorý obsahuje unikátnu kombináciu rastlinných extraktov, ktoré sú vhodné na zmiernenie symptómov spojených s menopauzou. Obsahuje účinnú kombináciu extraktov z Ploštičníka strapcovitého, Vitexu jahňacieho, Ďateliny lúčnej, Senovky gréckej a Angeliky čínskej. Ide o kapsulový, vegánsky produkt, ktorý je určený ženám v období menopauzy, ktoré pociťujú:

  • návaly tepla
  • zmeny nálad
  • suchosť kože
  • stres
  • problémy s pamäťou
  • problémy s váhou

+ zoznam pokračuje ďalej

Našli ste sa v tomto popise aj Vy?

Ste si vedomé, že skôr či neskôr sa môže táto téma týkať aj Vás?

Chcete sa cítiť krásne, zdravé a sebavedomé v každom veku?

Radi by ste pomohli Vašej manželke, kamarátke, mame, ktorá si prechádza týmto náročným obdobím?

O pozitívnych účinkoch WOMEN BALANCE si môžete prečítať TU.

image
Orin
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 00:08