Špargľa
Špargľa je bohatým jarným zdrojom živín. Je ľahko stráviteľná, nízkokalorická a na organizmus pôsobí regeneračne a očisťujúco. Je zdrojom vitamínu K, ktorý má pozitívny účinok na srdcovocievny systém. O zaujímavú vzpruhu sa postará prítomnosť vitamínov A, C, E, ktoré sú považované za účinné antioxidanty. Z minerálov stojí za zmienku železo, horčík, fosfor a draslík.
Zakomponovať špargľu do jedla je jednoduchšie ako sa zdá. Lahodná je grilovaná aj zapekaná – so slaninkou, kozím syrom, lososom či baby špenátom a vajíčkami. Výborným jarným tipom je lahodný špargľový krém alebo slaný koláč so špargľou.
Rukola
Jedným zo sviežich zástupcov jari je aromatická rukola s jemne korenistou až štipľavou chuťou. Telu dodá vlákninu, poteší protizápalovými a detoxikačnými účinkami. Obsahuje vitamíny A, B, C, E, K, z minerálov horčík, železo, fosfor, zinok a selén. Na jar patrí k najrýchlejšie rastúcim druhom listovej zeleniny a môžete si ju jednoducho dopestovať v plytkom kvetináči na balkóne.
Hoci rukolu niektorí ľudia pre jej špecifickú chuť považujú za burinu, dokáže výnimočne pozdvihnúť chuť talianskych šalátov, krásne jej to ladí s tuniakom, ricottou, orieškami aj pečenými figami.
Hrach
Máte pocit, že sú vaše nechty, vlasy a svaly po zime oslabené? Doprajte im vzpruhu v podobe chutné a šťavnatého mladého hrášku. Je zdrojom kvalitných rastlinných bielkovín, do vyčerpanému organizmu tiež dopĺňa horčík, draslík a vápnik. Okrem toho je v hrášku aj vyššia koncentrácia vitamínov skupiny B, ktorá zabezpečuje optimálnu výživu nervov.
Najjednoduchším spôsobom, ako si užiť chuť a benefity hrášku je prisypať za hrsť tejto strukoviny do zeleninovej polievky. Všetku pozornosť si na seba ukradne v hráškovej nátierke alebo hráškovom pyré.
Jarná cibuľka
Hoci je mladá a zbieraná skôr, ako dozrela, ukrýva v sebe silný ozdravný potenciál. Mladá jarná cibuľka je známa svojou aromatickou chuťou, za ktorou sa skrývajú sírnaté zlúčeniny. Pripisujú sa im silné dezinfekčné a antibakteriálne vlastnosti, ktoré pomáhajú zregenerovať prechladnutiami namáhané sliznice dýchacej sústavy.
Jarná cibuľka zvyčajne nemá v receptoch postavenie hlavnej suroviny. Avšak, stačí málo a postará o zaujímavé chuťové spestrenie inak bežných jedál. Použite ju napríklad na dochutenie šalátov, cestovín či k pečenému mäsu. Ak si vás jej chuť predsa len získa, pripravte si krémovú polievku z jarnej cibuľky. Spoľahlivo postaví na nohy aj po divokej víkendovej oslave.
Medvedí cesnak
Silnú zelenú päťku dopĺňa kráľ jarných hájov a cieľ prvých dlhších prechádzok – rozvoniavajúci medvedí cesnak. Posilniť sa nim chcú aj medvede po dlhom zimnom spánku, preto je nad slnko jasné, že jeho ozdravný a liečivý prínos predbieha očakávania. Nápomocný bude pri ochoreniach dýchacích ciest, problémoch s trávením či s vysokým krvným tlakom. Posilňuje imunitu a obľúbený je pre detoxikačné schopnosti.
Polovicou úspechu je vystihnúť správny čas zberu a lokalitu. Druhou zase vedieť, ako medvedí cesnak uskladniť. Potom si môžete jeho benefity užívať aj dlhšie ako počas niekoľkých jarných týždňov. Výborné je pesto z medvedieho cesnaku, využiť sa tiež dá ako dochucovadlo k pečenému mäsu, rizotu či do cestovín.