OOCR Rajecká dolina
StoryEditor

RAJECKÁ DOLINA - veľa vzácnych drahokamov na jednom mieste

23.04.2021, 00:00
PR Články
Už sa neviete dočkať, kam sa vyberiete na prvý víkendový pobyt či dovolenku po uvoľnení opatrení súvisiacich s pandémiou koronovírusu? Dovoľte nám už teraz pozvať vás do Rajeckej doliny – do čarovnej krajinky ukrytej medzi pohoriami Lúčanská Malá Fatra a Strážovské vrchy, ktorou preteká rieka Rajčanka a kde vás nekonečná zeleň a voda vo všetkých jej podobách budú sprevádzať na každom kroku.

Srdcom Rajeckej doliny sú zaiste Kúpele Aphrodite v Rajeckých Tepliciach. Ponúkajú dokonalý relax v liečivej termálnej vode s blahodarnými účinkami na pohybový a nervový aparát, ako aj na celkovú relaxáciu organizmu. Počas pobytu môžete využívať aj pitné kúry a svoje telo tak liečiť nielen vodou „zvonka“, ale aj „zvnútra“. Liečil sa tu i sám uhorský palatín Juraj Thurzo, ktorý vlastnil aj neďaleký hrad Lietava. K návšteve Rajeckých Teplíc patrí neodmysliteľne i prechádzka okolo kúpeľného jazierka či výstup na Skalky (778 m n. m.), ktoré dotvárajú nezameniteľnú panorámu Rajeckých Teplíc. Príjemným pohladením pre dušu je tiež prechádzka rozsiahlym parkom pri Hoteli Skalka.

RAJECKÁ DOLINA - veľa vzácnych drahokamov na jednom mieste RAJECKÁ DOLINA - veľa vzácnych drahokamov na jednom mieste OOCR Rajecká dolina Neďaleko Wellness Hotela Diplomat sa začína nenáročný náučný chodník Cesta 14. storočím, ktorý vás dovedie k zvyškom gotického Kostola sv. Heleny z roku 1368. Využiť však môžete aj ďalšie dva náučné chodníky. Náučný chodník Rajecké Teplice – Porúbka vás dovedie napr. aj k 15 metrov vysokej Poluvsianskej skalnej ihle, jedinečný skalný útvar – Skalný budzogáň – objavíte pri turistike ďalším náučným chodníkom. V Rajeckých Tepliciach nájdete tiež najmladšiu expozíciu Považského múzea – Múzeum dopravy.

Po jeho prehliadke sa vlakom môžete presunúť do mesta Rajec a vďaka novému informačnému systému spoznať 10 najvýznamnejších historických pamiatok, ako napr. renesančnú radnicu či Kostol sv. Ladislava. V lete sa môžete ochladiť na miestnom termálnom kúpalisku alebo vyskúšať golf či footgolf v Golfparku Rajec. Nezabudnuteľné výhľady sa vám naskytnú aj z rozhľadne Dubová, ktorá je súčasťou ďalšieho náučného chodníka Okolím Rajeckého hradu.

Rajecká dolina je popretkávaná množstvom značených turistických trás pre peších turistov a aj na bicykli tu viete objaviť veľa unikátnych miest. Top atraktivity Rajeckej doliny spája od minulého roka nová cyklotrasa Rajeckou dolinou na dvoch kolesách, ktorá je súčasťou rozvojového cykloprojektu CykloRAJ. OOCR Rajecká dolina

​Jeho zámerom je vybudovať z Rajeckej doliny obľúbenú cyklodestináciu v duchu „cyklistika pre všetkých“ – pre profi, či rekreačných cyklistov, pre rodiny s deťmi, návštevníkov i domácich obyvateľov. V rámci tohto projektu pribudnú aj v tomto roku ďalšie kilometre značených cyklotrás a sieť cyklotrás sa tak opäť o niečo rozšíri. Uvedené projekty sú realizované vďaka finančnej podpore Ministerstva dopravy a výstavby SR. OOCR Rajecká dolina Cyklotrasa Rajeckou dolinou na dvoch kolesách o dĺžke 37,9 km a s prevýšením 640 m vás prevedie najkrajšími miestami Rajeckej doliny. Je zokruhovaná, čiže štart/cieľ je možný v akomkoľvek bode trasy. Variabilita trasy umožňuje vyskúšať jeden veľký okruh, prípadne dva menšie okruhy. Je len na vás, pre ktorý sa rozhodnete. Obtiažnosťou je určená pre začiatočníkov a umožňuje napojenie aj na ďalšie značené cyklotrasy. V rámci cyklotrasy si môžete dopriať malé zastávky a načerpať energiu pri spoznávaní zaujímavostí ako napr. zrúcanina gotického kostola sv. Heleny v Stránskom, vzácna 400 – ročná lipa v Ďurčinej, vodná nádrž Košiare, a i.

Mapa Rajec a okolie Mapa Rajec a okolie SHOCart

​Na záver nezabudnite ani na regeneráciu síl a vymedzte si určite čas aj na relax v miestnych kúpeľoch, či wellness zónach jednotlivých hotelov.   OOCR Rajecká dolina Na bicykli môžete navštíviť i Rajeckú Lesnú, ktorú preslávil Slovenský drevený betlehem. Rajecká Lesná je však aj vyhľadávaným mariánskym pútnickým miestom, kde  nájdete Baziliku Minor, či kalváriu, kde môže pookriať vaša duša.  RAJECKÁ DOLINA - veľa vzácnych drahokamov na jednom mieste RAJECKÁ DOLINA - veľa vzácnych drahokamov na jednom mieste OOCR Rajecká dolina V Rajeckolesňanskej doline si navyše môžete pozrieť gejzír, ktorý vytryskuje do výšky zhruba 6 metrov. Ako v rozprávke sa budete určite cítiť, keď navštívite malebné Čičmany. Vzácna národopisná lokalita bola v roku 1977 vyhlásená za pamiatkovú rezerváciu ľudovej architektúry a zrubové domy s bielymi geometrickými ornamentmi sa nachádzajú najmä na dolnom konci obce. Turisti môžu pokoriť vrch Strážov (1 213 m n.m), lyžiari zas vyskúšať zjazdovky lyžiarskeho strediska Javorinka. Obdivovať tu možno aj citlivo zrekonštruovaný zemepanský kaštieľ postavený v barokovo-klasicistickom štýle z konca 18. storočia.

RAJECKÁ DOLINA - veľa vzácnych drahokamov na jednom mieste RAJECKÁ DOLINA - veľa vzácnych drahokamov na jednom mieste OOCR Rajecká dolina A čo vám ponúkneme na záver? Dych vyrážajúce pohľady z majestátne sa týčiaceho vrchu Kľak (1 351 m n. m.), ktorý vás bude sprevádzať po celý čas vášho putovania Rajeckou dolinou. Je to výborný vyhliadkový bod s kruhovým výhľadom na okolité pohoria, vďaka čomu je hojne navštevovaný turistami. Pod jeho vrcholom vo výške 990 m n. m. nájdete očarujúci prírodný klenot – Kľacký vodopád. Jeho voda padá z výšky 30 metrov, aj preto jeho ohlušujúce burácanie budete počuť už z diaľky. Svoju plnú silu ukazuje vždy na jar a po výdatných dažďoch, ani v období sucha sa však nedá zahanbiť.

Presvedčili sme vás, aby ste sa prišli k nám pozrieť? Veríme, že áno. Rajecká dolina ponúka pestrú mozaiku zážitkov a množstvo unikátnych miest prístupných počas celého roka. A ako bonus pridávame pokojnú atmosféru, pretože naša destinácia nepatrí medzi preplnené turistické strediská, ale je miestom s rodinnou atmosférou, ktorej členom, pevne veríme, sa čoskoro stanete aj vy. Tešíme sa na vás v Rajeckej doline!

www.rajeckadolina.sk

Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

(PR)

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 00:29