Dôležitosť spánku na kvalitnej posteliShutterstock
StoryEditor

Dôležitosť spánku na kvalitnej posteli

28.01.2021, 23:00
PR Články
Zaujímate sa úprimne o svoje zdravie a venujete tejto tematike dostatok svojej pozornosti? Možno si poviete, že zdravá strava a pravidelné cvičenie je všetko, čo vaše telo potrebuje. Opak je však pravdou, pretože zdravie je komplexnejšou problematikou a zďaleka nezačína a nekončí pri jedálničku a tréningu. Jedným z veľmi dôležitých komponentov, ktoré si pri ceste za zdravým organizmom musíte sledovať, je kvalitný spánok.

Môžete objektívne povedať, že je váš spánok na vysokej úrovni a budíte sa čerství, plní energie a nepociťujete nikde na tele žiadne nepríjemné pnutie či tlak? Ak patríte k tým šťastným, že je váš spánok úplne bezproblémový a cítite sa na svojej posteli pohodlne, potom ste z tej skupiny, ktorá má zabezpečený kvalitný matrac a tiež rošty pod ním. Ak však trpíte nepokojným spánkom a viete, že môžete vylúčiť pôsobenie stresu či psychickej záťaže, problém môže byť práve v nesprávnej kombinácii roštov a nevhodne zvoleného matracu.

Aká posteľ je vhodná pre vás?

V prvom rade sa pozrieme na výber samotnej postele, pretože od jej typu sa potom bude odvíjať vaše rozhodnutie, aký druh roštu zvolíte. Samotný rám postele nemá väčší či menší vplyv na váš spánok, môže vás limitovať len priestorom. Ak ste zvyknutí na dostatok miesta v posteli okolo seba, asi by ste neocenili malé jednolôžko, a ak zase neustále využívate extra úložný priestor vo svojej posteli, ťažko by ste si vedeli tú novú predstaviť bez neho.

Spravidla sú postele kusom nábytku, ktorý nevymieňate vo svojej domácnosti na pravidelnej báze, preto je vhodné zainvestovať do kvality – a tá môže pochádzať aj z naše domácej slovenskej výroby. V prvom rade je dôležité uvedomiť si, či si vyberáte posteľ len pre seba, alebo na nej budete spávať dvaja. Avšak, rozmery manželských postelí sa líšia, takže je nutné sledovať všetky rozmery v súlade s miestnosťou, kam je posteľ určená.

Úspora miesta s posteľou

Ako sme už spomínali, rozhodujúcim faktorom pri výbere postelí sú úložné priestory, ktoré využijete nielen v menších domácnostiach. Sú skvelým pomocníkom na uskladnenie extra paplónov či sezónnych vecí – a ani o nich neviete. Je pre vás táto funkcia postele dôležitá, alebo sa zaobídete aj bez nej? Najmä do detských izieb, kde sú dve deti, sa pre úsporu priestoru hodí poschodová posteľ. Môžete tak namiesto dvoch jednolôžok zvoliť túto možnosť a o miesto v izbe je postarané.

Nepodceňujte samotné rošty

Keď už si zvolíte ten správny rám postele, prichádzajú na rad rošty vyrobené z kvalitného dreva, avšak niektoré modely postelí už sú nimi priamo vybavené. Na to sa vždy pred kúpou postele informujte. Čo sa týka roštov, môžete sa stretnúť s tým, že sú buď rošty latkové, alebo lamelové (umiestnené v gumených nadstavcoch). Do manželských postelí je vždy nutné zadovážiť dve sady roštov a tiež musíte dávať pozor na ich správny rozmer, aby sa vám zmestili do rámu postele. 

Dôležitosť spánku na kvalitnej posteli Dôležitosť spánku na kvalitnej posteli Shutterstock

Samotné rošty majú za úlohu eliminovať tlak na telo a vďaka nim je zaručené rovnomerné rozloženie polohy pri spánku. Pri roštoch by ste mali mať minimálne 28, ideálne až 42 lamiel, ktoré patria k tým najprispôsobivejším. 

Medzi tie najmodernejšie funkcie niektorých roštov patrí ich polohovanie pomocou elektrického pohonu. S manuálnymi polohovacími roštami ste sa už možno stretli, ba dokonca ich vo svojich posteliach máte, no tieto motorové sú často o niečo praktickejšie. Túto skvelú funkciu oceníte napríklad v prípade, že si chcete zdvihnúť polohu nôh, prípadne chrbtovú časť na pohodlnejšie čítanie či pozeranie televízie. Pred kúpou si nezabudnite skontrolovať všetky aktuálne letáky, pretože v nich môžete nájsť zaujímavú ponuku práve postelí, roštov či možno aj matracov, ktoré práve potrebujete.

 

(PR)

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
29. apríl 2024 16:40