6 tipov, ako sa vyspať do ružovaShutterstock
StoryEditor

6 tipov, ako sa vyspať do ružova

26.01.2022, 23:00
PR Články
Počas spánku budujeme svalovú hmotu, regenerujeme a získavame energiu na ďalší deň. Kvalitný spánok je pre telo nevyhnutný. Čo by ste pred spaním (ne)mali robiť, aby ste sa ráno prebudili dokonale odpočinúť?

1.  Pred spaním sa neprejedajte

Aspoň dve hodiny pred spaním sa vyhnite ťažkému jedlu. Telo by totiž v noci využívalo energiu na trávenie potravy a nemalo by čas odpočívať. Nechoďte ale ani spať hladní. Dajte si nejakú drobnosť, ktorá vás zasýti, ale nebudete si líhať prejedení. Znížte aj príjem tekutín. Inak v noci budete behať na toaletu. Večer nepite kávu, čaj ani energetické nápoje. Radšej si dajte pohár vody, mlieko alebo bylinkový čaj. Vhodná je napríklad medovka, ktorá pomáha pri zaspávaní.

2.  Vyhnite sa modrému svetlu

Modré svetlo vyžarujú všetky elektronické zariadenia. Pred spaním preto nepozerajte do telefónu, počítača ani na televíziu. Prečo? Modré svetlo spôsobuje úbytok melatonínu, ktorý sa tvorí výhradne za tmy. Melatonín nám pomáha zaspať a pri jeho nedostatku dochádza k vzniku depresie a aj k oslabeniu imunitného systému. Namiesto pozerania do elektronických zariadení si radšej čítajte alebo sa rozprávajte s partnerom.

3.  Ľahnite si do kvalitnej posteľnej bielizne

Vedeli ste, že kvalitu vášho spánku môže ovplyvniť aj výber vhodnej posteľnej bielizne? Kvalitné obliečky by mali byť priedušné, ľahké, mäkké a príjemné na dotyk. Ideálne sú prírodné materiály, ako je napríklad bavlna alebo ľan. V zime vás zahreje mikroplyš a flanel. S nimi vám studené nohy nehrozia.

6 tipov, ako sa vyspať do ružova 6 tipov, ako sa vyspať do ružova Shutterstock

4.  Pred spaním sa vyhnite náročným športom

Počas športu sa vyplavuje hormón adrenalín. Ten udržuje vaše telo v napätí aj niekoľko hodín po výkone. Vyhnite sa preto zložitým športom. Pred spaním si zacvičte ľahkú jogu, zaplávajte si alebo sa choďte prejsť. Čerstvý vzduch vám urobí dobre a bude sa vám krásne spať

5.  Riešenie problému nechajte na ráno

Ráno je múdrejšie večera. Pred spaním neriešte žiadne problémy, vyhnite sa hádkam a nepracujte. Radšej nechajte všetko na druhý deň. Odpočinutí budete mať na situáciu úplne iný náhľad. Negatívne myšlienky by mohli ovplyvniť váš spánok a spôsobiť nočné mory. Ráno by ste sa prebudili neodpočinutí a vyčerpaní.

6.  Vyvetrajte a zatiahnite závesy

Pred spaním v miestnosti krátko a intenzívne vyvetrajte. Nespite v prekúrenej spálni, v noci by ste sa potili a prebúdzali. Ideálna teplota je okolo 18 °C. Zdravý spánok podporuje aj tma a ticho. Okná zatvorte, aby vás nerušil hluk z ulice. Pokiaľ vám do izby svieti pouličné osvetlenie, zatiahnite závesy. Vhodné sú takzvané blackout závesy, ktoré neprepustia ani lúč svetla.

(PR)

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 22:51