pixabay.com
StoryEditor

Nie ste dokonalá mama? Nevadí!

09.04.2017, 15:00
Poradňa
Psychologička Mária Tóthová Šimčáková je totiž toho názoru, že matka dieťaťa nemusí byť bezchybná. Tvrdí, že mama vôbec nemusí byť anjel. Nemusí byť úžasná a nemusí byť niekto, kto nikdy nezvýšil hlas...

"Ak nie sme autentické, dieťa nás odhalí. Dôležitejšie ako dokonalosť je to, aké si nastavíme výchovné pravidlá a či sme v nich ako partneri primerane jednotní", dodáva Mária Tóthová Šimčáková. A spýtali sme sa jej aj na ďalšie veci.

Sú vo výchovných štýloch našej a predchádzajúcej generácie priepastné rozdiely?

Dostali sme sa dosť ďaleko od autoritatívnej výchovy, kde platilo to, čo povedal otec a matka bola tá emocionálna. Dnes prevláda liberálna výchova, priateľská k deťom, často je však dieťa tým, kto rozhoduje a všetko sa mu podriaďuje. Správny prístup treba hľadať niekde uprostred, sama som zástankyňou toho, že rodič má mať autoritu, na druhej strane by mal on sám svoje deti rešpektovať a komunikovať s nimi.

Treba sa vracať k zásadám, ktoré uplatňovali naše mamy?

Ak naši rodičia mali metódy, ktoré fungovali, tak prečo ich nepreberať? Nová generácia má síce vždy pocit, že vie robiť veci lepšie a modernejšie ako tá predchádzajúca a dnešné matky sú vychovávať inak ako ich matky, ale staré tradície majú niečo do seba. Stačí si vybrať – pozrieť sa na nové možnosti, ale skombinovať ich so starými, účinnými a overenými.

Čo naše deti potrebujú pre zdravý psychický vývin?

Dieťa potrebuje v prvom rade lásku, pocit, že je prijaté také, aké je, so svojou individualitou, talentom, danosťami. Neprerábajme ho, nemeňme. Jeho šťastie a spokojnosť závisí od emocionálneho a sociálneho rozvoja, vzťahov s rodinou a okolím. Učme ho zvládať záťaž a prekážky, veďme ho k samostatnosti a zodpovednosti, rešpektu a úcte.

Ako vplýva veľké množsvtvo aktivít a povinností na detskú psychiku?

Vyplniť dieťaťu čas krúžkami, aktivitou a povinnosťami nie je vždy správne, pretože aj ony potrebujú oddych, harmóniu a pohodu. Menšie dávkovanie, pomaly a postupne, s možnosťou prípadnej zmeny, dáva deťom pocit, že nič nemusia siliť. Ašpirácia rodiča je jedna vec, pocit dieťaťa druhá.

8 typov matiek. Spoznáte sa?

1. Mama svätica
Starostlivá, trochu starosvetská, často býva s deťmi dlhé roky doma a opúšťa kvôli deťom zaujímavé zamestnanie.

2. Mama čistotná
Má vždy perfektne upratané v skriniach dokonalé komíny z oblečenia, pozorne umýva deťom ruky a so sebou vždy nosí vlhké obrúsky a antibakteriálne mydlo.

3. Mama lenivec
Neuznáva výchovné zásady ani pevný režim dňa. Nevýhoda? Niekedy sa obeduje o jednej, niekedy o tretej...

4. Mama módna maniačka
Prejavuje sa hlavne vtedy, keď má doma dcéru. Obe chodia oblečené ako zo škatuľky, občas spolu štýlovo aj farebne zladené.

5. Mama dokonalá
Postrach všetkých ostatných matiek. Chce všetko a hneď, neváha do toho vložiť všetku energiu a navyše má tendenciu považovať dokonalosť za jediný zmysluplný cieľ.

6. Alternatívna mama
Dojčí dlhé roky, odmieta plastové hračky a klasické vzdelávanie. Často sa angažuje v rôznych hnutiach a rada ide proti prúdu.

7. Mama výživová poradkyňa
Študuje etikety, pri varení používa čerstvé suroviny a jej deti majú vždy čerstvé a výživovo vyvážené desiaty.

8. Mama športovkyňa
Má rýchlu chôdzu, chodí pohodlne oblečená a ak si má vybrať, skôr ako nové ihličky si kúpi tenisky do fitka alebo funkčné tričko na behanie. Na šport, ktorý má rada si vždy dokáže nájsť čas.

Najlepším typom mamy je zrejme mix všetkého uvedeného. Platí tu totiž zásada, že „všetkého veľa škodí.“ A najhoršie je, že to môže škodiť vášmu dieťaťu. Takže pozor na to!

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/poradna, menuAlias = poradna, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 03:35