shutterstock.com
StoryEditor

10 pravidiel šťastnej rodiny, na ktoré netreba zabúdať. Súhlasíte?

19.05.2021, 23:05
Mama a rodina
Mnohé visia na stenách na motivačných tabuľkách. Aby sa na ne náhodou nezabúdalo, pretože fakt dávajú zmysel.

6. Objímajte sa
Veľa a ešte viac. Lebo objatie má obrovskú silu. Lieči. Podporuje. Je prejavom lásky, záujmu, spolupatričnosti. Pomôže vtedy, keď je smutno vášmu mužovi, lebo sa mu niečo nepodarilo v práci, vašej dcére, keď ju opustí prvý frajer, vášmu synovi, keď sa mu nepodarí futbalový zápas... Lebo objatie je pocitom bezpečia, ktoré vie rodina ponúknuť. Je znakom toho, že nám na druhých záleží, nie sú nám ľahostajní, milujeme ich. A nebojíme sa to dať najavo milým gestom, ktoré často povie viac ako tisíc slov.

7. Ďakujte
Neberte nič ako samozrejmosť. Ani vtedy, keď máte automaticky rozdelené domáce práce a povinnosti. Poďakujte si navzájom za to, že ste pre seba niečo urobili. Vždy. A keď potrebujete pomoc, nebojte sa o ňu poprosiť. Veď k tomu vedieme malé deti a my dospelí na to často zabúdame.

8. Robte kompromisy
Isteže aj názory môžete mať rôzne a že ani všetky záujmy nemusíte mať spoločné, ale je potrebné ich akceptovať a občas sa vedieť prispôsobiť. Napríklad, keď sa vám vôbec nechce ísť na firemnú párty vášho manžela aj spolu s deťmi, ktoré tam budú znudené, ale na druhej strane viete, že pre vášho muža to veľa znamená. Je skvelé aj deťom vysvetliť, že je to také isté, ako keď sa s nimi otec vyberie v sobotu ráno na hríby, aj keby si po celom týždni rád pospal. Je to akýsi výmenný obchod, ktorý robíme jeden pre druhého, ktorý všetky vzťahy drží pokope, lebo nikdy nikoho nebude baviť všetko rovnaké. Dôležité je, že sa viete ako rodina dohodnúť, že kompromisy sa jednoducho robia a že sa robia svojím spôsobom nezištne.

9. Smejte sa a ľúbte
Nahlas a spolu. Často. Na plné ústa. Bez zábran. Uťahujte si zo seba, zabávajte sa. Hrajte spoločenské hry, spievajte karaoke, tancujte, súťažte. Varte spolu, pripravujte raňajky. Stanujte na záhrade. Nič nie je viac ako rodinné šťastie. Tak ho treba svetu ukázať. A lásku tiež. Hovorte „ľúbim ťa“. Len tak, bez dôvodu. Pretože tak to je.

10. Rodinkujte sa
Nezabúdajte, že aj vy ste niekoho deťmi. Že aj vaši rodičia sa vám po celý život snažili dať to, čo sa vy teraz pokúšate odovzdať svojim deťom a vytvoriť vo svojom domove. Navštevujte sa tak často, ako to len ide. Pomáhajte si. Robte spoločné akcie, obedy, oslavy, grilovačky, trávte spolu Vianoce a sviatky. Ukážte vašim deťom, že rodina je to najviac na svete. Že ich starí rodičia, prarodičia, tety, ujovia, strýkovia a krstné mamy... to všetko sú tí, ktorí spolu s vami tvoria krásny rodinný príbeh. Silné puto, ktoré treba pestovať, lebo ľudia, ktorí ho držia pohromade, si zaslúžia vrátiť čas, ktorý vám obetovali. Rovnako ako vám ten váš podľa tohto vzoru raz vrátia vaše deti. Stačí im len ukázať, ako sa robí. A že je jednoducho fajn držať spolu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/mama-a-rodina, menuAlias = mama-a-rodina, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
04. máj 2024 20:28