pexels.com
StoryEditor

Pekné nohy na leto? Cesta k nim je jednoduchšia, ako by ste čakali

22.05.2017, 13:00
Krása a móda
Autor:
idnes. cz
Ak ste si práve uvedomili, že doba sandálov sa blíži, ale vaše nohy na to ešte nie sú tak celkom pripravené, nie ste v tom samy. Našťastie sa to so správnymi pomôckami a technikami dá vyriešiť raz dva. Aspoň do budúcej návštevy pedikérky.

1. Starajte sa o chodidlá celý rok, ale v lete zvlášť

Ak sa vám do toho v zime veľmi nechcelo, čaká vás teraz o to viac práce. V teplých mesiacoch je totiž pravidelná starostlivosť o nohy úplne zásadná. "V teplom počasí naše nohy a hlavne chodidlá trpia o mnoho viac ako v období mrazu," podotýka manikérka a pedikérka Tamara Zalčíková zo štúdia Bomton Brumlovka. V sandáloch sa nám ľahko odrú alebo "okopú", v uzavretých topánkach zase zaparia.

2. Doprajte nohám kúpeľ

Tamara Zalčíková radí použiť vhodné tonikum alebo soľ do kúpeľa. Kúpeľových solí je teraz na trhu veľa: určite si vyberte jednu z tých prírodných, ideálne v bio kvalite. Najčastejšie obsahujú soľ z Mŕtveho mora, ktorá je známa svojimi liečivými účinkami, ale nájdete v nich aj ďalšie minerálne soli, napríklad epsomskú, kalifornskú alebo himalájsku. Bývajú naviac doplnené o aromaterapeutické esenciálne oleje.

3. Odstráňte odumreté bunky

„Potom, čo koža vďaka kúpeľu zmäkne, použite pemzu na jej vyhladenie. Jednoducho s ňou tiež odstránite kožu odumretú  alebo vysušenú,“ radí pedikérka. Klasická pemza je vlastne vyvretá hornina, ktorá je rokmi overeným, ideálným spôsobom, ako pokožku nôh obrúsiť – nie je príliš drsná. Existují i rôzne rašple a pilníky z materiálov, ako je kukuričná živita alebo rôzne prírodné minerály. Prestriedať ich potom môžete s klasickým peelingom.

4. Hydratujte a vyživujte – rovnako ako tvár

Väčšina z nás si zvykla používať pravidelne hydratačný krém na tvár, krém na ruky a napríklad aj telové mlieko alebo olej. Nohy ale stále trochu zanedbávame. Vhodný krém alebo balzam na nohy je pritom podľa Zalčíkovej základom starostlivosti. "Najlepšie je aplikovať ho večer pred spaním. Naneste ho v hrubej vrstve na chodidlá a nohy zabaľte do igelitových vrecúšok alebo teplých ponožiek. "

5. Nechty vylepšite, ale moc ich netrápte

Nechty na nohách sú veľmi namáhané, takže je potrebné sa o nich starať. Pravidelne, ale jemne. Ak vám napríklad necht zarastá alebo sa pri ňom vytvorí záder, nesnažte sa to doma silou mocou "zachraňovať". Prácu so špeciálnymi nástrojmi radšej prenechajte pedikérke alebo rovno lekárovi.

Sami sa sústreďte na jednoduchú starostlivosť o samotné nechty aj o nechtovú kožtičku, skvelý je na špeciálny olejček alebo vhodný lak s vyživujúcimi zložkami.

Horúcim trendom sú teraz priedušné laky, pod ktorými sa nechtom lepšie dýcha.

6. Starajte sa o nohy, ale aj o topánky

Zvlášť o tie uzavreté. Vhodný sprej s dezodoračným alebo antiperspiračným účinkom sa v lete nestratí u nikoho. Používajte ho každý deň ako na nohy, tak priamo do topánok. Nenoste stále rovnakú obuv, každý pár by si mal po nosení aspoň dvadsaťštyri hodín oddýchnuť, než ho znovu obujete. Najlepšie niekde, kde sa dobre vyvetrá, napríklad na terase alebo na parapete okna.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
15. apríl 2024 19:17