Muži po tejto princeznej bažili.instagram/ lostinhistorypics
StoryEditor

Muži po nej túžili, ženy závideli to, ako vyzerá. Táto princezná bola symbolom krásy a noblesy

30.09.2024, 10:44
Krása a móda

Podľa historických dokumentov dokonca 13 mladých mužov spáchalo samovraždu, len preto, že ich odmietla. Dnes by do štandardov krásy len ťažko zapadlo. Vtedy však pobláznila množstvo mužov, korí jej dvorili.

image

Princezná Qajar žila v Perzii.

instagram/ lostinhistorypics

Žila na prelome 19. a 20.storočia a vo svojom okolí bola považovaná za najkrajšiu ženu. Perzská princezná Qajar, ktorá sa celým menom oficiálne volala Zahra Khanon Tadj es-Saltaneh, bola dcérou samotného kráľa. Už od útleho detstva tak mala pozornosti, koľko sa jej zachcelo - no ak si myslíte, že sa jednalo o rozmaznanú paničku, ste na omyle. 

Celý svoj život sa zaoberala feminizmom a predsadzovala témy, ktoré boli najmä v iránskej kultúre obrovským tabu. Trvala napríklad na tom, aby sa mohla žena slobodne rozhodnúť, či chce mať dieťa. Od roku 1910 bola súčasťou spolku, ktorý sa zaoberal presadzovaním ženských práv a istý čas ho dokonca aj riadila. Zo svojho vysokého postavenia si to mohla síce dovoliť, no napriek tomu to bolo škandalózne. Do dnešného dňa sú totiž práva pre ženy v Iráne a okolí oproti mužskému pohlaviu stále výrazne menšie. 

Princezná bola však považovaná za symbol krásy. V Perzii bola práve ona vyobrazením toho, ako by mala žena vyzerať - a to napriek dnes už netypickému výzoru. Aj keď jej časom pribudli menšie fúzy nad hornou perou, nič neodradilo mužov od toho, aby po nej túžili. Svoje áno povedala už ako 13-ročná, kedy sa vydala, no o pár rokov sa stala jednou z prvých žien, ktoré oficiálne podstúpili rozvodové konanie. Z manželstva mala štyri deti.

Nápadníci sa za ňou išli potrhať. Podľa historických dokumentov 13 z nich dokonca spáchalo samovraždu, nakoľko ich princezná Qajar odmietla. Prívlastkom symbol krásy je uvádzaná v Iráne do dnešného dňa.

 

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
30. september 2024 10:44