Domáce farbenie nie je žiadna výhra, ale podľa odborníčky s dá zvládnuť.dreamstime
StoryEditor

ROZHOVOR S koloristkou Marinou Majorovou. Všetko, čo by ste mali vedieť o farbení vlasov

03.07.2024, 20:00
Krása a móda

Zdravé, krásne, husté a hlavne PRIRODZENE vyzerajúce vlasy sú želaním každej z nás. Kľúč je v základnej starostlivosti, správne vybranom šampóne a pozornosti venovanej pokožke hlavy. Farbu vlasov je dôležité zveriť do rúk odborníka, alebo aspoň sa s ním poradiť, čo a kde si kúpiť. Možno sa vám zídu aj tieto základné informácie. Konzultovala som ich s vynikajúcou koloristkou Marinou Majorovou.

Aký je rozdiel medzi tmavými a svetlými vlasmi

Farba vlasov sa v prírode vytvára len z 2 pigmentov. Aj preto sa farba líši úrovňou koncentrácie pigmentov vo vlasoch.

Existujú 2 typy pigmentov, ktoré určujú farbu:

eumelanín (tmavo-hnedočervený)

feomenlanín (žlto-oranžový).

Čím vyššia je koncentrácia eumelanínu, tým sú vlasy tmavšie. Zaujímavé je, že prírodné blondínky majú viac vlasov ako prírodné brunetky. Tmavšie vlasy obsahujú viac melanínu (to je to farbivo, ktoré ovplyvňuje aj farbu vašej pleti pri opaľovaní) ako svetlejšie vlasy. Preto prirodzene poskytuje lepšiu ochrannú bariéru a tmavšie vlasy sú odolnejšie.

Aj to je dôvod, prečo sa blond vlasy ľahko lámu. Jednoducho, vlasy brunetiek sú silnejšie ako vlasy blondínok. Zároveň, alebo aj preto platí, že tmavšie vlasy sa ťažšie farbia.

image

Koloristkou Marina Majorova.

x

Dôležitá je farba pleti: studená verzus teplá

Najdôležitejším faktorom pri výbere farby vlasov je vaša farba pleti. Zlá kombinácia farby pleti a vlasov môže spôsobiť, že budete vyzerať neprirodzene. Alebo smutno, staro či to len jednoducho nebude ono. Bude sa vám ťažko líčiť i hľadať farby, v ktorých by ste vyzerali zdravo, sviežo, šťavnato. Preto je veľmi dôležité určiť si typ pleti.

To, či ste teplý alebo studený typ, si môžete overiť jednoduchou metódou.

Pozrite sa na svoje zápästie pri bežnom slnečnom svetle. Ak žilky na vašich zápästiach vyzerajú zeleno, ste teplý typ. Ak sú modré, ste chladný typ. Ak neviete určiť, či sú modré alebo zelené, alebo tam vidíte aj modré, aj zelené – máte neutrálny typ pleti. Ste ten šťastnejší typ, bude vám sedieť oveľa viac odtieňov.

Pri teplom type pleti budú dobre vyzerať teplé hnedé, zlatomedené či medové odtiene.

Ak má vaša pokožka ružovkastý odtieň, mali by ste si vybrať studené tóny.

V prípade tmavších typov pleti si vyberte tmavohnedé, napríklad čokoládové odtiene, pri studenom type pleti sú vhodné tóny ako platinová blond, popolavá či popolavo béžová. Chybu neurobíte ani vtedy, keď si zvolíte veľmi jemné teplé tóny, napríklad zlatistú blond. Tá hranica je však veľmi jemná a to by som rozhodne zverila do rúk odborníka-koloristu. Nie je nič horšie ako dáma, ktorá má ružový odtieň pleti a na hlave teplú slniečkovú žltú.

Čo vie skvelý kolorista viac ako bežný kaderník

Kolorista je kaderník, ktorý sa špecializuje na farbenie vlasov. Ak niečo robíte každý deň, stanete sa v tom majstrom. Kolorista má hlbšie znalosti rôznych techník farbenia, typov farieb, odtieňov a farebných kombinácií, vie, ako opraviť nepodarené farbenie, odstrániť nežiaduce odtiene a predovšetkým dokáže citlivo pracovať s poškodenými vlasmi. Vie aj, ako pri farbení vytvoriť textúru a objem, a zohľadňuje strih, anatomické vlastnosti hlavy a tváre, ale aj životný štýl klienta.

Nezameriava sa na výsledok tu a teraz, ale myslí dopredu, ako bude farba vyzerať o mesiac alebo o pol roka, a ako ju bude potom dorábať.

Ako pripraviť vlasy na farbenie

Výsledok farbenia, samozrejme, závisí od zručnosti kaderníka – koloristu, ale dôležité je aj to, aby ste si vlasy na farbenie správne pripravili sami.

Toto bývajú tie najčastejšie otázky:

Musím si pred farbením umyť vlasy?

Ak ide o farbenie zložitou technikou, ako je AirTouch, Shatush alebo Balayage, ale aj melírovanie, je dôležité, aby boli vlasy čisté. Nemali by sa zamotávať ani zlepovať, pretože kolorista musí technicky presne spracovať každý prameň. Tieto techniky nemajú vplyv na pokožku hlavy, takže sa nedostavia nijaké nepríjemné pocity.

Ak ide o tónovanie alebo farbenie v jednom tóne, môžete si vlasy umyť deň vopred: vlasy budú dostatočne čisté, aby vyzerali upravene cestou do salónu, ale na pokožke hlavy sa už vytvorila ochranná vrstva mazu, ktorá ešte viac zmierni vplyv farby na pokožku. Ak idete na farbenie prvýkrát, je dôležité, aby boli vlasy umyté najviac 1 – 2 dni predtým. Kaderník jednoduchšie určí tón – odtieň prirodzených vlasov. Špinavé vlasy totiž môžu byť farebne zavádzajúce. Všeobecne platí, že pri farbení či tónovaní, ak už kaderník vašu farbu a vlasy pozná, je lepšie ísť s hlavou neumytou – práve kvôli ochrannej vrstve mazu na pokožke hlavy.

Môžem pred farbením používať masky, balzamy a kondicionéry?

Ak si plánujete zosvetliť vlasy, bude veľmi užitočné ich deň predtým hydratovať a vyživovať. Čím viac sú vlasy zvnútra vyživené, tým ľahšie znášajú zosvetlenie. Lepšie je urobiť si regeneračnú masku na približne 15 minút, aby vlasy hĺbkovo vyživila. Ešte lepšia je profesionálna starostlivosť vopred – vtedy budete môcť maximalizovať kvalitu svojich vlasov.

V ostatných prípadoch je lepšie použiť svoju každodennú starostlivosť.

Môžem pred farbením používať stylingové prípravky?

Nie, mali by ste od nich upustiť. Stylingové prípravky, ktoré sa rozotierajú po povrchu vlasov, môžu zabrániť správnemu prenikaniu farby. Za zmienku stojí aj to, že ak máte kučeravé alebo vlnité vlasy, po umytí ich vysušte s pomocou kefy, aby boli čo najrovnejšie a ľahko sa rozčesávali, ušetríte tým čas a tiež pomôžete koloristovi lepšie vlasy zafarbiť.

Pravidlá a chyby domáceho farbenia

Tou najzákladnejšou je porušenie pokynov týkajúcich sa spôsobu aplikácie. Toto si zapamätajte: Ak meníte farbu celej dĺžky vlasov, mali by ste najprv naniesť farbu na dĺžku a až potom na korienky! V opačnom prípade bude farba pri korienkoch iná, a to v dôsledku tepla vychádzajúceho z pokožky.

Veľkou chybou je tiež nanášanie farby zakaždým nielen na odrastené korienky, ale aj na dĺžku. Výsledkom sú svetlejšie korienky a samotná dĺžka je tmavšia, pretože pigment sa hromadí a kvalita vlasov sa zhoršuje. Odfarbovať by ste mali vždy len korienky a zvyšok hlavy maximálne kolorovať.

Výber farby vlasov podľa obrázka na krabičke

Napríklad – máte prirodzene tmavšie vlasy a rozhodli ste sa, že sa stanete blondínkou ako na obrázku. Spravidla vám na hlave zostane žiarivá žltá či hrdzavá farba, pretože farba nemala dostatočnú silu na zosvetlenie. Jednoducho takéto veľké zmeny patria do rúk koloristu.

Tónovanie už odfarbenej dĺžky vlasov veľmi silnými farbami (tiež vybranými podľa obrázka na krabičke), v dôsledku čoho sa výrazne zhoršuje kvalita vlasov.

Nevypočítali ste si správne množstvo farby. Často si kúpite jedno balenie farby a v priebehu farbenia si uvedomíte, že to nestačí, a chaoticky rozdeľujete zmes po celej dlĺžke podľa pocitu – výsledkom je „farbenie so škvrnami“.

Ako dosiahnuť krásnu blond

Zdravé a prirodzené, aj keď blond. Na namiešaní krásnej, draho vyzerajúcej blond farby môžete odhadnúť umenie koloristu. Je naozaj málo tých, ktorí to skutočne vedia. Základom je zachovať kvalitu vlasov, čo si vyžaduje profesionálnu prácu majstra, ale aj zodpovednosť klienta, ktorý splní všetky odporúčania týkajúce sa starostlivosti. Takže ak budete túžiť po blonďavej hlave, musíte si byť vedomá toho, že budete musieť svojim vlasom venovať viac pozornosti.

Ako na to:

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
04. júl 2024 10:27