Nesprávna obuv spôsobuje zdravotné problémy.dreamstime
StoryEditor

Opuch, bolesť ci pľuzgiere: Tieto znaky vám napovedia, že nosíte ZLÚ OBUV

16.04.2024, 17:00
Krása a móda

Aj keď sa hovorí, že pre krásu sa trpí, nemali by ste sa týmto heslom riadiť za každých okolností. V mnohých prípadoch si totiž môžete zbytočne uškodiť. Nehovoriac o zlej obuvi, ktorá spôsobuje opuch, bolesť či pľuzgiere. Aby ste problémom vopred predišli, sledujte tieto znaky.

Tak, ako sa staráte o pleť či postavu, rovnako tak by ste sa mali starať aj o vaše nohy, ktoré sú namáhané každý jeden deň. Chodidlá môžete okrem pravidelného krémovania a kvalitnej pedikúry ochrániť aj výberom vhodnej obuvi. Ak totiž budete nosiť zlú obuv, môžu vás trápiť všemožné zdravotné problémy. Pozrite sa, na čo by ste si mali dať pozor a čo vás neminie, ak si budete nohy ničiť nesprávnou obuvou.

Príliš malé alebo veľké

Tlačia vás topánky alebo vás trú na niektorých miestach, no vy ich nosíte ďalej? V tom prípade sa môžete pripraviť na vznik nepekných pľuzgierov, mozoľ či modrín. Všetky z týchto problémov naznačujú, že nosíte príliš tesnú alebo naopak voľnú obuv. Ak budete tieto znaky ignorovať, začnú vás bolieť kĺby, spôsobíte si rany alebo dokonca infekciu.

Problémy s prstami

Ak máte pocit, že sa vám začínajú deformovať prsty alebo vás trápi vbočený palec, často pravdepodobne nosíte topánky na vysokom podpätku, topánky so zúženou špičkou alebo hrubou či tvrdou podrážkou. V takejto obuvi sa šľachy postupne zmršťujú a prsty sa tak môžu začať vykrúcať a deformovať. Pozor by ste si v tomto prípade mali dať aj na štýl chôdze a držanie tela.

Neschopnosť vyzuť topánku

Trápia vás opuchnuté chodidlá? Nečudujte sa, tlak vašich topánok na nohy je totiž taký silný, že sa pred ním musia chrániť a tak okolo kostí a šliach vytvoria bariéru v podobe opuchu. Akonáhle spozorujete, že sa vám ťažko vyzúvajú topánky, vymeňte ich radšej za inú obuv. 

Ideálna obuv pre vaše zdravie

Ak nechcete, aby vás trápili pľuzgiere, opuch, modriny či deformácie prstov, zaobstarajte si vhodnú obuv. Zabudnúť by ste mali na baleríny, príliš tesné topánky v mieste na prsty, hrubú podrážku či podpätky. Radšej siahnite po ergonomickú obuv, ktorá je plochá po celej dĺžke, zabezpečuje stabilitu nôh a podporuje klenbu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 14:09