Erika Makaraevita
StoryEditor

Veľký ROZHOVOR o MÓDE: Cesta k štýlu vedie cez nás, nie cez dvere šatníka!

19.12.2023, 19:00
Krása a móda

„​Štýl totiž nie je drahá kabelka v ruke. Štýl je spokojná žena. Spokojnosť je rovnaká cesta ako naša práca, výchova detí či vzťah. Navyše, ide jediným smerom. Zvnútra von. Naopak klame,“ hovorí Erika Makara. A tu sa jej rozprávanie iba začína.

Zvládne túto cestu každá žena a kadiaľ vedie?

Mala som prednášku a poprosila som ľudí v sále, aby sa pozreli napravo a naľavo od seba a nech sa prihlási ten, ktorého sused nemá osobnosť. Ľudia sa pri tej výzve usmievali, lebo to bola hlúposť. Každý z nás má predsa osobnosť. Takže? Každý z nás má štýl a cestu k nemu zvládne každá žena, ktorá si praje byť spokojná so svojím šatníkom.

Môže to byť cesta cez moje slová a uvedomenie, že je dosť taká, aká je, tu a teraz. Môže to byť cesta sebapoznania aj cez životne náročnú etapu a následné uprednostnenia seba pred názormi a očakávaniami iných. Môže to byť postupné zisťovanie a vracanie sa do detstva, ak sa cítime aktuálne stratené a tužime po jasnejších odpovediach.

Je štýl vlastne prioritne to, že sú ženy so sebou vyrovnané, v pohode a prijímajú sa konečne také, aké sú?

Také, aké sú, so všetkými emóciami a prežitým príbehom. Takže áno. Ak žena vie, že môže mať teplákový deň, nemať mejkap a pokojne aj zabudnutú detskú korunku vo vlasoch. Štýl je jednoducho proces a cesta byť k sebe láskavý a vedieť, že sme dosť, či už máme dopamín na maxime, alebo okolo seba vreckovky. Či máme v skrini kašmír, alebo hrejivý sveter po mame, pletený a darovaný z lásky. Štýl je presne taký, aké sme my.

Sú však aj ženy, ktoré si na módu vôbec nepotrpia. Prečo? A aká cesta by teoreticky s vašimi radami čakala ich? Znovu objaviť svoju ženskosť?

Nestretla som ženu bez ženskosti. Strela som iba také ženy, ktoré mali rôznu škálu ženskosti. A to je na tom celom krásne. Takúto ženu by však čakala rovnaká cesta ako ktorúkoľvek inú. Uistenie, že je ženská presne tak, ako to cíti, a ak má predsa len ženskosť potlačenú a praje si byť prirodzená, prídeme na dôvod a aj na riešenie. Na niektoré veci sa potrebujeme len dobre vyspať, na iné zas toho správneho človeka po svojom boku. Mám to rovnako. Veľa ľudí ma inšpirovalo či naviedlo na odpovede na otázky, ktoré som si v duchu kládla.

Erika Makara (38)

Pôvodne vyštudovala masmediálnu komunikáciu so zameraním na marketing. Spolupracovala roky s Fahion revolution, organizáciou zaoberajúcou sa dodržiavaním základných ľudských práv v odevnom priemysle. Členka komunity Beelong, kde sa ženy vzájomne podporujú, ambasádorka myšlienky „SME DOSŤ!“

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. máj 2024 23:18