Blondínky sú vraj úspešnejšie ako brunetky.Shutterstock
StoryEditor

Majú muži radšej blondínky? Podľa poznatkov vedy sa zdá, že NA FARBE VLASOV ZÁLEŽÍ

18.09.2023, 19:00
Krása a móda

Uprednostňuje silnejšie pohlavie u žien určitý odtieň vlasov a doprajú si svetlovlásky v živote viac zábavy? Podľa poznatkov vedy sa zdá, že NA FARBE VLASOV ZÁLEŽÍ.

Aj Darwin sa venoval štúdiu farby vlasov

Charles Darwin, vedec viktoriánskeho obdobia, napísal veľdielo O pôvode druhov, ktoré viedlo k teórii evolúcie vplyvom prírodného výberu. Desať rokov po zverejnení tejto knihy sa začal zaujímať o to, ako môže farba vlasov ovplyvniť šancu ženy na vydaj a porodenie potomkov.

Celkom vážne riešil otázku, či majú blondíny zábavnejší život. Spolu so synom študoval údaje nazbierané lekárom, aby zistil, či anglické blondíny majú väčšiu šancu nevydať sa, čím by poklesol výskyt blondínok v populácii. Hoci si robil rozsiahle poznámky, neskôr dospel k názoru, že jeho dôkazy nie sú dostatočné a že vyšší podiel vydatých tmavovlások pravdepodobne spôsobuje fakt, že s pribúdajúcim vekom vlasy tmavnú.

„Servírky blondínky získavajú viac zákaziek a stopujúce blondíny majú väčšiu šancu, že ich niekto odvezie.“

Výsledkom viacerých štúdií je, že blondíny sú lepšie finančne ohodnotené v práci, svetlovlasé čašníčky dostávajú viac objednávok a devy obdarené blond vlasmi sú úspešnejšie napríklad aj pri stopovaní.

O to, či a ako môže farba vlasov ovplyvniť šancu ženy na založenie rodiny sa zaoberal už Charles Darwin.

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
09. máj 2024 21:56