Blondínky sú vraj úspešnejšie ako brunetky.Shutterstock
StoryEditor

Majú muži radšej blondínky? Podľa poznatkov vedy sa zdá, že NA FARBE VLASOV ZÁLEŽÍ

18.09.2023, 19:00
Krása a móda

Uprednostňuje silnejšie pohlavie u žien určitý odtieň vlasov a doprajú si svetlovlásky v živote viac zábavy? Podľa poznatkov vedy sa zdá, že NA FARBE VLASOV ZÁLEŽÍ.

Ústrednou témou filmov a reklamných kampaní v šesťdesiatych rokoch 20. storočia boli klebety o džentlmenoch, ktorí preferujú blondínky, a tiež že blondínky si môžu dopriať viac zábavy, a tento názor pretrval až do súčasnosti. Na tom, že v porovnaní s čiernovláskami a ryšavkami sa k blondínam pristupuje odlišne, je zrnko pravdy.

DNA neklame

Hoci veľa ľudí si myslí, že farbu vlasov určuje v značnej miere naša DNA, a môže dokonca ovplyvniť inteligenciu a osobnosť, v štúdii Stanfordskej univerzity v Spojených štátoch sa uvádzajú dôkazy, že v skutočnosti jediné „písmeno“ z počtu 3,2 miliardy v našom kóde DNA stelesňuje rozdiel medzi blond vlasmi a vlasmi iných farieb.

Vedci prepli tento „blond vypínač“ u myší, čím dramaticky zmenili farbu ich srsti bez toho, aby menili iné biologické vlastnosti ktorejkoľvek časti tela.

Svetlovlásky sú atraktívnejšie

Nedá sa povedať, že by neexistovali spoločenské a kultúrne rozdiely v tom, ako ľudia blondíny vnímajú a ako k nim pristupujú. V štúdii Queenslandskej technologickej univerzity v Austrálii sa uvádza, že blondíny europoidného typu zarábajú o 7 % viac ako ich kolegyne s inou farbou vlasov. A to nie je jediná štúdia, ktorá zdôrazňuje fakt, že blondíny sú finančne lepšie ohodnotené vďaka farbe svojich vlasov. S peniazmi navyše si môžu dovoliť viac zábavy a potešenia.

Páni preferujú blondíny

Viaceré štúdie poukazujú na pozitíva, ktoré sa spájajú s blond hrivou – blondíny, podomové predajkyne, zarobia viac, blond servírky dostávajú viac objednávok a blond stopárky majú väčšiu šancu stopnúť si nejaké vozidlo.

Pozitívnym efektom blondínok na záujem mužov sa zaoberá veľa výskumov. Istá štúdia, ktorá sledovala v nočnom klube vyše 16 nocí tú istú ženu s parochňami rôznych farieb zistila, že pri blond parochni sa o ňu zaujímalo 127 mužov, pri hnedej 84 mužov, pri čiernej 82 mužov a pri ryšavej 29 mužov. No hoci blondíny majú väčšiu šancu zaujať mužov, na druhej strane musia o to viac čeliť aj neželanej mužskej pozornosti.

ANKETA
Myslíte si, že sú blondínky príťažlivejšie?

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 12:47