Vďaka kremíku budú vaše vlasy aj nechty pevnejšie.dreamstime
StoryEditor

Kremík: Ovplyvňuje kvalitu vlasov, nechtov a redukuje vrásky. Nájdete ho dokonca aj vo vašom obľúbenom nápoji

18.07.2023, 08:00
Krása a móda

Nedostatok niektorých minerálov či vitamínov vám vaše telo raz dva spočíta. No rovnako ak ich príjem nepodceníte, odrazí sa to na dobrej kvalite vašich vlasov, nechtov či pokožky. Jedným z takých minerálov je aj kremík.

Ak vás trápia rozštiepené končeky vlasov, lámajúce sa nechty, ale aj bolesť kĺbov, môže to byť signál, že vášmu telu chýba práve kremík.

Krásna vďaka kremíku

Kremík pokojne môžeme označiť ako minerál zodpovedný za krásu. Keď ho totiž prijímate v strave dostatok, nebude vás trápiť nadmerné vypadávanie či lámanie vlasov, ani polámané nechty. Kremík sa v tkanivách stará o ich pružnosť a pevnosť a dôležitý je aj pre kĺby. Práve im pomáha s tvorbou kolagénových a elastinových vlákien, čo má pozitívny vplyv na ich funkcie. Čo je však z hľadiska krásy ešte dôležitejšie, je jeho celkový vplyv na pokožku. Nielen že je vďaka nemu dostatočne prekrvená, ale aj vypnutá a bez príznakov predčasného starnutia. Prvé vrásky tak nemajú šancu.

Zdravé srdce

Hneď po kĺboch netreba zabudnúť na to, že kremík udržiava v kondícii aj celý kardiovaskulárny systém. Kosti sú vďaka nemu mineralizované, čo je jeden z dôležitých faktorov ako prevencia proti osteoporóze a v neposlednom rade tento minerál pôsobí aj na budovanie imunity.

Naservírujte si kremík

Pri kremíku nemusíte hneď siahať po doplnkoch výživy. Bohato zastúpený je aj v niektorých potravinách. Stačí si ich pravidelne servírovať a množstvo tohto minerálu doplníte pomerne rýchlo a jednoducho. Nachádza sa v ovsených vločkách, banánoch, špenáte, naturálnej celozrnnej ryži a tiež v strukovinách, predovšetkým vo fazuli. Zdrojom kremíku sú aj obilniny a všetkých pivárov iste poteší fakt, že sa nachádzajú aj v tomto oranžovom moku.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
28. apríl 2024 17:39