Pri výbere šampónu si dajte pozor nie na značku, ale na jeho obsah.dreamstime
StoryEditor

Za vypadávaním vlasov sa môže skrývať zlý šampón: Pozor by ste si mali dať najmä na jeho zloženie

02.04.2023, 19:00
Krása a móda

Vypadávanie vlasov je v podstate normálne, no ak vás trápi nadmerné vypadávanie, mali by ste zbystriť. Za týmto problémom sa totiž môže skrývať zlý šampón, ktorý obsahuje zložky spôsobujúce nepríjemné problémy. Pozrite sa, na čo by ste si mali dať pri obsahu šampónu veľký pozor.

Je úplne normálne, ak vám pri zmývaní vypadávajú vlasy. Zbystriť by ste mali až vtedy, keď sa z pramienkov stanú chuchvalce. Ak si myslíte, že sa za nadmerným vypadávaním vlasov skrýva časté umývanie, ste na veľkom omyle. Za týmto nepríjemným problémom hľadajte vinníka v kozmetike. Áno, vypadávanie vlasov často spôsobuje šampón. Avšak nejde o výber nesprávnej značky, ale o to, čo daný produkt obsahuje. Pozrite sa, na ktoré zložky by ste si mali dať pozor pri výbere šampónu.  

Sulfáty

Tieto zložky sa pridávajú do veľkého množstva šampónov. Sú to vlastne čistiace prostriedky vďaka ktorým produkt pení. Na druhej strane však môžu spôsobiť suchosť, krepovitosť a predovšetkým vypadávanie. Okrem toho odstraňujú z vlasov prírodné oleje, čím zabraňujú zdravému rastu.

Chlorid sodný

Soľ sa pridáva do šampónu ako zahusťovadlo. Ak sa v ňom nachádza len malé množstvo, môže vám pomôcť s mastnými vlasmi, lupinami či psoriázou. Ak je soli v šampóne až priveľa, môžete si spôsobiť nepríjemné svrbenie hlavy, suchosť a nadmerné vypadávanie.

Formaldehyd

Táto zložka má v šampóne funkciu predĺženia trvanlivosti produktu. Bohužiaľ, jej vysoká koncentrácia môže spôsobiť poškodenie vlasov, alergie, vyrážky a vypadávanie.

Alkohol

Alkohol má zľahčiť obsah šampónu a pomôcť niektorým látkam preniknúť hlbšie do pokožky. Avšak v kombinácii so sulfátmi odstraňuje prirodzené oleje z vlasov a spôsobuje tak ich nadmerné vypadávanie.

Propylénglykol a propylparabén

Síce sú to pre vás možno neznáme názvy, no tieto zložky sa pridávajú do šampónov ako zvlhčovadlo, ktoré pomáha živinám prenikať cez pokožku hlavy. Ak sa ich však v produkte nachádza priveľa, stanú sa dráždivé, čo má za následok vypadávanie vlasov a narušenie hormonálnej rovnováhy.

Vône

Pri výbere šampónu platí, že by ste sa mali vyhýbať umelým vôňam a farbivám. Síce dodávajú vašim vlasom príjemnú vôňu, môžu spôsobiť vážne podráždenie pokožky a zároveň aj nadmerné vypadávanie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 08:05