Starostlivosť o pleť by mala byť komplexná.pexels
StoryEditor

Chyby, ktoré sa odrazia na kvalite vašej pleti. Prehnaná starostlivosť je pre ňu rovnako zlá, ako tá nedostatočná

17.02.2023, 15:00
Krása a móda

Niekedy v snahe poskytnúť svojej pleti dostatočnú starostlivosť urobíte viac chýb ako osohu. Najmä ak sa snažíte mesiac čo mesiac skúšať niečo nové a dávate na ňu všetko čo vám príde pod ruku. Aj v tomto prípade platia dve pravidlá: menej je niekedy viac a to druhé, že to, čo funguje ostatným, vám fungovať nemusí. A tiež, že na počkanie sa žiadny zázrak konať nebude a mali by ste byť trpezliví.

Niektoré produkty samostatne fungujú dokonale, no v kombinácii s iným môžu na vašej pleti zanechať nežiadúce stopy.

Zbystrite pozornosť

To, že niečo robíte zle vám vaša pleť dá pocítiť pomerne rýchlo. Žmolky, ktoré sa vám na tvári vytvoria z prebytku kozmetických produktov sú v porovnaní s inými problémami, ktoré vás postretnú to najmenej. Ak máte zapálené pupienky, vyrážky, červenú či podráždenú pleť, je to signál, že niečo nerobíte správne. Buď je vaša starostlivosť o pleť nedostatočná, alebo naopak prehnaná.

Podľa typu pleti

Hydratovaná pleť je zdravá pleť. Ale ako na to? Začnite tým, že ju budete v prvom rade hydratovať zvnútra a to dostatočným príjmom tekutín počas dňa. A samozrejme nevynechávajte ani vonkajšiu hydratáciu, ktorá nie je o nič menej dôležitá. Dať si však na tvár sérum, olej aj krém na tvár nie je ideálne riešenie pre všetky typy pleti. Kým suchá pleť sa vám možno za extra dávku hydratačných produktov poďakuje, mastná pleť potrebuje úplne iné produkty, inak si koledujete okrem iného aj o upchaté póry.

Vydržte

Nevidíte efekt po týždni používania nového krému? Buďte trpezlivé. Aj vaša pleť potrebuje nejaký čas, aby si na nový produkt zvykla. Pokiaľ pleť na novú kozmetiku nezareagovala vyslovene negatívne a nemáte problémy či alergické reakcie, s používaním pokračujte. Určite nemeňte kozmetiku každý mesiac.

Jedná značka

Poznáte to, jedna kamarátka vám odporučila sérum takej značky, od druhej ste dostali tip na úžasný denný krém a nočný krém? Ten je opäť od iného výrobcu. Nájdite si jednu značku, ktorá bude najviac zodpovedať potrebám vašim a vašej pleti. Jasné, že ak sa vám sem tam objaví nejaká novinka, ktorú chcete vyskúšať, tak to nebude krok vedľa, no aspoň tie základné produkty nech sú z rovnakej značky. Až potom môžu všetky účinné a aktívne látky fungovať na sto percent. A to sa odrazí aj na kvalite vašej pleti.

image

Používajte kozmetiku od jedného výrobcu.

pexels

Nie je peeling ako peeling

Aby ste pleť zbavili odumretých častí, je nevyhnutné z času na čas použiť aj peeling. Aj tu si však môžete vybrať medzi mechanickým a chemickým peelingom. Pokiaľ je vaša pleť citlivá, pozor na to, aby jej stav peeling ešte viac nezhoršil. Práve chemický peeling pracuje už pod povrchom vašej pleti a výsledok je tak zaručený. Tento typ peelingu môžete používať jeden až trikrát týždenne.

Pozor na kombinácie

Ak vašej pleti pravidelne doprajete retinol, pozor na to, aké produkty následne použijete. Retinol je totiž silný antioxidant, ale v závislosti od koncentrácie môže byť k pleti agresívny. Kombinovať ho napríklad s vitamínom C či AHA kyselinami je absolútne zakázané. Vitamín C pôsobí na pleť veľmi pozitívne, no zároveň napríklad znižuje účinky peptidov, ktoré môžu byť súčasťou krémov a dokonca táto kombinácia môže vašu pleť poriadne podráždiť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 06:44