Potrite sa, aké domáce produkty používali naše babičky na skrášľovanie.dreamstime
StoryEditor

Skrášľovanie podľa našich babičiek: Droždie na akné alebo maslo na vrásky a jazvy

04.02.2023, 17:00
Krása a móda

Neustále nakupujete nové a drahé krémy, oleje či séra, ktoré budú schopné bojovať proti vráskam, akné či jazvám, no stále vám nič nepomáha? Skúste ísť na to inak. Osvedčené tipy na starostlivosť o pleť vám totiž môžu ponúknuť aj vaše babičky, ktoré na skrášľovanie vedeli už od nepamäti využiť domáce zásoby. Pozrite sa, na čo je dobré droždie či maslo.

Naše babičky kedysi vedeli, ako si pri starostlivosti o pleť poradiť aj bez predražených kozmetických produktov. Prišli totiž na to, že najlepšie prostriedky na skrášľovanie ich čakajú priamo v kuchyni. Z droždia, masla či vajec vedeli vyčarovať krémy alebo masky, vďaka ktorým nemuseli každý mesiac navštevovať kaderníčku či kozmetičku. Pozrite sa, ktoré domáce produkty sú skvelé na akné, hebkú pokožku či vrásky.

Citrón na nechty

Každá ž vás túži po upravených rukách, no viete, že to nie je také ľahké. Ak nechodíte každý mesiac k manikérke, denne umývate riad, čistíte domácnosť a varíte, mali by ste sa pozrieť do svojej kuchyne a nájsť tam citrón. Jeho šupku, ktorá obsahuje zinok a vápnik, totiž môžete použiť na vybielenie pigmentových škvŕn, spevnenie a zbavenie sa záderov.

Káva na celulitídu

Kávový píling je v kurze už pár rokov, no namiesto toho kupovaného môžete tak ako vaše babky použiť usadeniny z kávy. Tie totiž dokážu redukovať tukové bunky, vyhladiť pokožku a zbaviť vás celulitídy. Pripravte si štvrť až pol pohára usadeniny, ktorú naneste na postihnuté miesta, päť minút krúživými pohybmi vtierajte do pokožky a opláchnite. Takúto procedúru vykonávajte podľa potreby, no minimálne dvakrát do týždňa.

image

Káva na zmiernenie celulitídy.

dreamstime

Masť alebo maslo na vrásky a rany

Vtedajšie salóny krásy sa skladali aj z natierania sa bravčovou masťou alebo maslom. Oba tieto produkty sú skvelými čistiacimi prostriedkami, ktoré sa používali ako krém pod oči, na vrásky alebo liek na zacelenie rán. Môžete ich však použiť aj ako odličovadlo, ktoré je schopné rozpustiť aj nezmývateľný rúž.

Ocot na lesklé vlasy

Ak túžite po lesklým a zdravých vlasoch, začnite si ich po umytí hlavy oplachovať jablčným octom. Zamiešajte štvrť pohára octu s litrom vody, naneste na vlasy a nechajte voľne uschnúť.

image

Jablčný ocot dodá vlasom lesk.

dreamstime

Vajcia na vrásky, suchosť či zjemnenie

Vaše babky kedysi využívali vajcia nielen do varenia, ale aj pri skrášľujúcich procedúrach. Žĺtková maska vám môže pleť vyčistiť, omladiť a zbaviť vrások. Naopak bielok má sťahujúce účinky, rozjasní pokožku, zabráni rozširovaniu pórov a výborne pleť zjemňuje. Najlepšie je ušľahať tuhý sneh, na tvár si dajte gázu, na ňu nanesiete sneh a na masku ešte priložíte nahriatu šatku. Po desiatich minútach začne bielok ťahať, čo je znak toho, že treba masku opláchnuť vodou.

Uhorka na začervenanie

Ak vás často trápi začervenaná pokožka a chceli by ste ju trochu vypnúť, vyberte z chladničky uhorku, vytlačte z nej šťavu, naneste na vatový tampón a potrite ňou tvár. Zvyšnou šťavou si môžete počas dňa opláchnuť tvár, vďaka čomu bude vaša pokožka neustále čistá a matná.

image

Uhorka je skvelá na začervenanie.

dreamstime

Droždie na akné

Mnoho žien má na tvári zapálené vyrážky, s ktorými si nevie dať rady. Ak patríte do tejto skupiny aj vy, zamiešajte droždie s mliekom na kašu a potrite touto zmesou postihnuté miesta. Po 15 minútach umyte vlažnou vodou.

Mrkva na pigmentové škvrny

Mrkva je skvelá na zamaskovanie pieh či pigmentových škvŕn. Vtlačte šťavu z jednej mrkvy, pomocou vatového tampónu ju naneste na tvár a zvyšok šťavy vypite. Opakujte trikrát do týždňa.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 15:12