Týchto chýb by ste sa pri tepelnej úprave vlasov nemali odpúšťať.dreamstime
StoryEditor

Žehlíte si alebo kulmujete vlasy? Tieto jednoduché pravidlá by ste mali dodržiavať, inak si uškodíte

28.12.2022, 07:00
Krása a móda

Vedeli ste o tom, že popálené čelo, tvár či ruky nepatria k najčastejším malérom pri žehlení alebo kulmovaní vlasov? Ak si takýmto spôsobom upravujete vlasy pravidelne, je dôležité, aby ste si uvedomili, že akýkoľvek tepelný styling je pre vašu hrivu náročný a ak ho nevykonávate správne, zbytočne svojim vlasom škodíte. Pozrite sa, akých pravidiel by ste sa mali držať.

Či už pravidelne používate žehličky, pretože túžite po dokonale rovných vlasoch, alebo si z času na čas vytvoríte zvlnenú hrivu pomocou kulmy, mali by ste dodržiavať určité pravidlá. Totiž, ak nebude vykonávať akúkoľvek tepelnú úpravu správe, bezpečne a šetrne, môžete si uškodiť a vlasy zničiť. Pozrite sa, ktorých chýb by ste sa pri žehlení alebo kulmovaní nemali dopúšťať.

Ochrana nadovšetko

Pred kulmovaním či žehlením by ste v prvom rade mali myslieť na termoochranu. Tú si môžete zaobstarať vo forme spreja, balzamu či krému. Nemusíte ju aplikovať iba na umyté a mokré vlasy, ale aj na suché, ak sa rozhodnete vlasy tepelne upravovať druhý deň po umývaní. Musíte však pamätať na to, že prípravok vám vlasy znovu navlhčí, a preto ich vždy pred kulmovaním či žehlením vyfénujte dosucha.

Nepodceňujte prípravu

Či už si vlasy upravujete pravidelne alebo nie, nemali by ste podceňovať prípravu. Predovšetkým si musíte kúpiť šampón a kondicionér, ktorý uhladzuje vlasy a účes vďaka nemu vydrží dlhšie vystretý alebo vlnitý. Po zmývaní sa uistite, že ste z vlasov dôkladne vymyli všetky prípravky a nezabudnite ich vysušiť dosucha.

image

Pri zmývaní si z vlasov poriadne odstráňte všetky produkty.

dreamstime

Správnou teplotou dokážete veľa

Pri tepelnej úprave treba myslieť najmä na teplotu, s ktorou pracujete. Vaše vlasy by sa totiž nemali stretnúť s viac ako 180 °C. Všetko pod je prijateľné. Takisto sa snažte opakovane nenatáčať či žehliť už upravené vlasy, ktoré by ste zbytočne poškodili.

Nezabudnite na vychladnutie

Jednou z najväčších chýb, ktorej sa pravdepodobne dopúšťate aj vy, je že pri žehlení alebo kulmovaní nenecháte vlasy vychladnúť pred finálnym stylingom. Keďže sú vaše vlasy po úprave oslabené, nie je správne ich ešte horúce česať, tupírovať alebo lakovať. Radšej nechajte svoju hrivu päť minút odpočívať a až potom sa venujte ďalšej úprave.

image

Vlasy nechajte dostatočne vychladnúť pred ďalšou úpravou.

dreamstime

Nežehlite vlasové prípravky

Používate pred žehlením či kulmovaním nejaké stylingové prípravky? Chyba. Laky na vlasy či tužidlá sa totiž pod vplyvom vysokej teploty pritavia na povrch žehličky a následne aj na vaše vlasy, ktoré sa poškodia.

Nepoužívajte nekvalitné výrobky

Do kvalitnej žehličky alebo kulmy sa naozaj oplatí investovať. Nekvalitný výrobok totiž môže spôsobiť trvalé poškodenie vlasov, ktoré sa veľmi ťažko napráva. Najlepšie bude, ak zabudnete na kovové plochy a zakúpite si produkt s keramickým, turmalínovým alebo teflónovým povrchom, ktorý je k vlasom šetrný a vytvára prirodzený lesk.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. apríl 2024 23:35