Vďaka vrstveniu prežijete zimu v teple.dreamstime
StoryEditor

Buďte v teple aj počas najväčších mrazov. Pomôže vám nielen termoprádlo, ale aj správne vrstvenie odevov

22.12.2022, 10:00
Krása a móda

Údajne neexistuje zlé počasie, len zle oblečení ľudia. Dokázali by sme však o tom polemizovať. V každom prípade, aby ste zimu prežili v teple, je nevyhnutné sa proti nej poriadne obrniť. Termo prádlo je počas zimy absolútnou nevyhnutnosťou. Rovnako, ako správne vrstvenie oblečenia.

Počas zimných mesiacov rozhodne nepotrebujete haldy oblečenia. Stačí vám pár kvalitných kúskov funkčného oblečenia, ktoré vás ochráni pred mínusovými teplotami.

Funkčné oblečenie

V tomto prípade by ste mali staviť na kvalitu. Za tú si samozrejme aj zaplatíte, no verte nám, stojí to za to. Toto oblečenie vám vydrží roky a plní presne tú funkciu, ktorú má. Materiály by mali byť hrejivé, zároveň musia byť priedušné a v neposlednom rade by mali mať schopnosť odvádzať pot. To oceníte najmä počas zimných športov.

Vlna

Dokonalé vlastnosti vlny sú známe už od nepamäti. Niektorí sa jej zámerne vyhýbajú, pretože si ešte aj dnes spomínajú, ako ich vlnené svetre „hrýzli“ na holej koži keď boli deti. Dnes sa už vlna spracováva tak, že je nielen funkčným, ale aj príjemným materiálom na nosenie. Tento materiál je vyhľadávaný aj z dôvodu, že nezapácha a je ľahký na údržbu. Zo špeciálneho plemena oviec sa tiež získava oveľa jemnejšia a špeciálna vlna - merino. Oblečenie z nej sa vyrába ako prvá vrstva, no veci z merino vlny sú vhodné napríklad aj pre novorodencov.

Vrstvenie

Aby vám bolo teplo a to teplo ste si aj čo najdlhšie udržali, je nevyhnutné pristúpiť k vrstveniu. No obliekať si na seba to, čo vám príde práve pod ruku by v tomto prípade nemalo žiadny zmysel. Aj vrstvenie jednotlivých kúskov totiž musí mať svoju logiku. Ako prvú vrstvu si dajte práve už spomínané funkčné oblečenie. To má skvelé termo izolačné schopnosti a navyše odvádza pot, čiže vám nebude chladno ani v prípade, že sa napríklad zapotíte pri nejakom športe. Vlna či bavlna v tomto prípade určite nebudú krokom vedľa.

Druhá vrstva

Aby ste si telo udržali v teple, musíte určite použiť aj druhú vrstvu oblečenia. Obyčajne ide o mikinu či sveter, ktorý odvádza pot ešte ďalej od tela a zároveň zabraňuje chladu dostať sa vám pod kožu, respektíve pod prvú vrstvu. Druhú vrstvu voľte aj podľa toho, kam sa v treskúcej zime chystáte. Či idete športovať, alebo sa chystáte napríklad na príjemnú prechádzku.

Tretia vrstva

A na záver tretia vrstva, bunda. Najmä v zime by ste skutočne na oblečení nemali šetriť. Páperové bundy vám zaručia, že sa budete cítiť komfortne počas niekoľkých chladných mesiacov. Ak ste vášniví lyžiari, bundy si kupujte v špecializovaných predajniach, tam vám iste poradia tú najlepšiu voľbu, ktorá bude zodpovedať vašim potrebám. Vode odolné, vetru vzdorné a ešte mnohé ďalšie funkcie za ktoré budete počas zimy vďační.

Nezabúdajte na nohy

Aby ste mali aj nohy v teple, mali by ste si vybrať vhodné spodky. Ak budú s obsahom vlny, o to lepšie. Budú vás príjemne hriať či už ako spodná vrstva, alebo tá hlavná. Nezabudnite tiež na merino ponožky. Tie budú v zime kúskom, vďaka ktorému budú vaše nohy v teple aj pri dlhšom pobyte vonku.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. júl 2024 02:30