Vyrobte si spolu s nami tuhý šampón určený na suché alebo mastné vlasy.dreamstime
StoryEditor

Tuhý šampón si môžete vyrobiť doma: Tento je skvelý na suché či poškodené vlasy a tento na mastnú hrivu

11.11.2022, 07:00
Krása a móda

Veľké množstvo žien trápia suché a poškodené alebo naopak mastné vlasy. Odborníci by vám na všetky tieto problémy odporučili okrem olejčekov a vyživovacích kúr aj tuhý šampón, ktorý je ekologický a pre vaše vlasy ošetrujúci. Predtým, než zájdete do obchodu, prinášame vám niekoľko receptov na jeho domácu výrobu. Keďže vám zásoby šampónu vydržia naozaj dlho, táto investícia sa vyplatí.

Tuhý šampón nie je na trhu žiadnou veľkou novinkou, no v poslednom čase jeho obľuba celkom vzrástla. Nielenže je ekologický, šetrný, ale jednoducho sa používa a dlho vydrží. Rozmýšľali ste niekedy nad tým, že by ste si ho vyrobili samy doma? Výhodou oproti kupovanému šampónu je najmä to, že ručne robený šampón neobsahuje silikóny či látky, ktoré síce na chvíľu pokryjú vlasy a bránia ich masteniu, no na druhej strane ich vysušia a spôsobia krehkosť. Príprava je síce o čosi zložitejšia a prvotná investícia vám môže prísť drahšia, no verte či nie, rozhodne to stojí za to.

Univerzálny šampón na normálne vlasy

Budete potrebovať:

150 ml olivového oleja

150 ml kokosového oleja v tekutej forme

150 ml sladkého mandľového alebo avokádového oleja

60 ml hydroxidu sodného

180 ml studenej vody

2 polievkové lyžice akéhokoľvek esenciálneho oleja

Postup: V nádobe zmiešajte olivový, kokosový a sladký mandľový olej. Na ohni za stále miešania prilievajte do studenej vody hydroxid sodný. Nechajte trochu vychladnúť a napokon túto zmes pomaly prilejte do olejov. Mixujte tyčovým mixérom dovtedy, kým konzistencia zmesi nebude podobná pudingu. Pre väčšiu vlhkosť vmiešajte ďalšiu lyžicu oleja a esenciálny olej. Zmes napokon preložte do silikónovej formy, prikryte a nechajte 24 hodín odležať. Po tomto období vyberte šampón z formy a pred použitím ho nechajte stvrdnúť na suchom mieste po dobu štyroch týždňov.

image

Tuhý šampón na normálne vlasy.

dreamstime

Hydratačný šampón na suché vlasy

Budete potrebovať:

120 ml olivového oleja

120 ml kokosového oleja v tekutej forme

3 PL bambuckého masla

60 ml ricínového oleja

75 ml studenej vody

1 PL hydroxidu sodného

2 ČL levanduľového esenciálneho oleja 

2 ČL bentonitového ílu

Postup: V miske zmiešajte bentonitový íl s kvakou vody a nechajte odležať. V ďalšej miske zmiešajte olivový, kokosový a ricínový olej. Na ohni za stále miešania prilievajte do studenej vody hydroxid sodný. Nechajte trochu vychladnúť a napokon túto zmes pomaly prilejte do olejov. Mixujte pomocou tyčového mixéru dovtedy, kým nezačne hustnúť. Po vypnutí mixéra pridajte do zmesi aj bentonitový íl s esenciálnym olejom a ručne miešajte, kým nedosiahnete konzistenciu podobnú pudingu. Zmes preložte do silikónovej formy, prikryte a nechajte 24 hodín odležať. Po tomto období vyberte šampón z formy a pred použitím ho nechajte stvrdnúť na suchom mieste po dobu štyroch týždňov.

image

Tuhý šampón na suché vlasy.

dreamstime

Hĺbkovo čistiaci šampón na mastné vlasy

Budete potrebovať:

120 ml jojobových guličiek

180 ml karnaubského vosku

120 ml jablčného octu

75 ml tekutého kastílskeho mydla

2 ČL akéhokoľvek esenciálneho oleja

Postup: Na ohni roztopte vosk a nechajte ho chvíľu vychladnúť. Po vychladnutí doň vmiešajte ostatné ingrediencie. Zmes nalejte do formy na mydlo, vložte do chladničky a nechajte stuhnúť. Po stuhnutí ho môžete ihneď použiť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. apríl 2024 08:17