Kým normálna pleť potrebuje peeling jedenkrát do týždňa, citlivej pleti stačí raz za mesiac.dreamstime
StoryEditor

Potrebuje vaša pleť peeling? Pozor na to! Pre každý typ pleti je vhodné niečo iné

12.11.2022, 10:00
Krása a móda

K starostlivosti o pleť patrí rozhodne aj jej exfoliácia, teda zbavenie pleti odumretých buniek. Pleť je po peelingu jasnejšia, oveľa pružnejšia a aj jej hydratácia je efektívnejšia. A aj napriek tomu, že peeling by ste mali dopriať svojej pleti pravidelne, typ aj frekvencia je pri každom type pleti iná.

Kým normálnemu typu pleti vyhovuje čokoľvek, pri citlivej pleti musíte byť aj vy oveľa viac opatrné, pretože jej v niektorých prípadoch môžete viac uškodiť, ako pomôcť.

Normálna pleť

Ak máte normálnu pleť, máte v mnohých smeroch život o niečo jednoduchší. S najväčšou pravdepodobnosťou vám nerobí problém takmer žiadna kozmetika a aj v prípade peelingov nemusíte robiť žiadne kompromisy. Môžete si dopriať tak chemický, ako aj mechanický peeling a to pokojne aj jedenkrát do týždňa. Ak ste v tejto oblasti nováčik, po prvom použití pozorujte vašu pleť, či na tento typ starostlivosti dobre zareagovala.

Suchá pleť

V prípade, že máte suchú pleť, budete mať možnosti trošku obmedzené. Na rozdiel od normálnej pleti, pri suchej sú oveľa vhodnejšie chemické peelingy. Tie mechanické totiž pleť zbavia jej prirodzených olejov a to v prípade, že je vaša pleť suchá nie je práve ideálny stav. Siahnuť by ste mali po exfoliantoch s alfa – hydroxylovými kyselinami. Pleť tak síce zbavíte odumretých buniek, no nedochádza k jej dehydratácii. A ako často by ste si mali robiť peeling ak máte suchú pleť? Úplne postačí jedenkrát do mesiaca. Hlavne na začiatku s intenzitou opatrne.

image

Peeling zbaví vašu pleť odumretých buniek.

dreamstime

Mastná pleť

Mastná pleť má opäť úplne iné potreby. Jedenkrát za 5 až 7 dní by ste svoju tvár mali zbaviť mastnoty, ktorá je často pôvodcom akné, nepekných čiernych bodiek či iných kožných problémov. Aj v tomto prípade sú vhodné tak chemické exfolianty ako aj mechanické. Dôležité je, aby neobsahovali žiadne oleje, ale naopak, mali by v nich byť zložky, ktoré vašu pleť čistia a tiež jemne vysušujú. Harmanček, tea tree olej či iné upokojujúce ingrediencie by mali byť v exfoliante pre ktorý sa rozhodnete, bohato zastúpené.

Citlivá pleť

Pre citlivú pleť vôbec nie sú vhodné žiadne mechanické peelingy. Sú pre ňu príliš agresívne a preto jedinou možnosťou pre túto pleť sú chemické peelingy. Vyhýbajte sa tiež produktom, ktoré obsahujú vo vysokej miere alfa – hydroxylové a tiež salicylové kyseliny. Ružová voda a tiež jojóbový olej sú tým, čo vašej pleti prospeje a upokojí ju.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
15. apríl 2024 22:39