Brusnice vám rozjasnia pleť.pexels
StoryEditor

Využite plody jesene nielen v kuchyni, ale aj v kozmetike. Prekvapia vás účinky tekvicového peelingu, aj jablkovej masky

05.11.2022, 10:00
Krása a móda

Aj keď na mnoho ľudí jeseň pôsobí skôr pochmúrne, pravdou je, že ponúka viac, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Využite sezónne ovocie a zeleninu a to nielen v kuchyni, ale aj v kozmetike. Kým tekvica pôsobí ako silný exfoliant, z jabĺk si pripravíte účinnú, zjemňujúcu masku.

Od teraz si pri varení tekvicovej polievky nezabudnite pár kúskov tejto zeleniny odložiť bokom. Vašej pleti zabezpečíte množstvo potrebných živín a zbavíte ju nedokonalostí.

Tekvica

Počas uplynulých dní na vás iste tekvice číhali zo všetkých strán. A keď už pomaly ošiaľ okolo vyrezávania tekvíc utícha, je na čase tekvicu využiť aj inak. Je bohatá na antioxidanty, vitamíny A, C, E a tiež na zinok a draslík. Tekvica zatočí nielen s nedokonalosťami pleti, ale aj so začínajúcimi vráskami a tiež z pleti odstráni odumretú kožu, pretože pôsobí ako peeling. Masku na tvár si pripravíte za pár minút, zmixovaním nasledujúcich ingrediencií: pár kúskov tekvice, jedno surové vajíčko, pol lyžičky jablčného octu a rovnaké množstvo medu. Zmes, ktorá vám vznikne, si naneste na čistú tvár bez mejkapu a nechajte pôsobiť zhruba 20 minút. Následne umyte a použite hydratačný krém.

Ak túžite po dokonale hladkej koži, pripravte si tekvicový peeling. Tekvicu rozmixujte a pridajte k nej pár kvapiek olivového, alebo kokosového oleja a lyžicu trstinového cukru. Krúživými pohybmi masírujte navlhčenú pokožku na tele. Peeling umyte pod tečúcou vodou a tešte sa z jemnej a hladkej kože.

image

Vďaka tekvice si môžete urobiť výborný peeling.

pexels

Jablká

Hrušky a jablká sa jednoznačne spájajú s jeseňou. Vôňa jablkovej štrúdle pripomína domov a vy si zrejme jablká vychutnávate predovšetkým takto. No ich účinky môžete pocítiť opäť aj na vlastnej koži. Ak ich budete konzumovať pravidelne, doplníte telu, pokožke aj vlasom potrebné vitamíny. Použiť ich však viete opäť aj ako účinnú masku na tvár. Najmä tie z vás, ktoré trpia mastnou pleťou, by mali zbystriť pozornosť. Maska z jablka síce vašu pleť dostatočne hydratuje a rozjasní, no zbaví ju aj prebytočného mazu. Príprava je opäť jednoduchá. Nastrúhajte si jedno jablko na jemno a so šupkou. Pridajte k nemu lyžicu tvarohu, lyžicu citrónovej šťavy a aplikujte na tvár. Masku nechajte pôsobiť aspoň 15 minút a následne umyte.

Brusnice

Ďalšou super potravinou, ktorá má svoju sezónu práve na jeseň, sú brusnice. O jej benefitoch, hlavne na to mužské zdravie, iste viete. Využite však ich silu aj v prospech vašej pleti. Brusnice totiž podporujú jej elasticitu, hydratujú ju a navyše bude pleť krásne jasná a žiarivá. Masku si pripravíte rozdrvením dvoch polievkových lyžíc brusníc, napríklad v mažiari, pridaním 1 -2 lyžíc bieleho jogurtu a trošky medu. Všetko poriadne premiešajte a natrite na čistú tvár a tiež dekolt. 15 minút nechajte brusnice na tvári pôsobiť, umyte vlažnou vodou a pleť natrite krémom, alebo olejom, ktorý bežne používate.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 12:02