Množstvo dobrých látok pre pleť je na písmeno P.Pexels
StoryEditor

5P pre pleť: Vďaka týmto aktívnym látkam bude vaša pleť pekná, pevná aj pružná

22.08.2022, 12:00
Krása a móda

Pekná, pevná, pružná. Taká bude vaša pleť, ak budete používať aktívne látky, ktoré sú zhodou okolností tiež na písmeno P.

Väčšinou ich poznáte z počutia, ale zoznámte sa s nimi bližšie a zaspomínajte si na hodiny chémie, vďaka ktorej veľmi rýchlo pochopíte, prečo sú pre nás prospešné. 

Protinol

O protinole sa hovorí ako o omladzujúcej revolúcii. Odkedy prišla táto patentovaná bielkovina do módy, alebo presnejšie do kozmetiky, ženy sa za ňou idú zblázniť. Ak vám názov pripomína známejší retinol, nie ste vôbec ďaleko od pravdy. Protinol totiž vznikol ako technológia spojením proteínu a retinolu, takže jeho názov je slovnou prešmyčkou. Protinol pomáha podporovať tvorbu dvoch druhov kolagénu, ktoré sú telu prirodzené. Tým pádom sa dvojnásobne posilňuje aj štruktúra pleti. A ako je vám iste dobre známe, produkcia kolagénu vekom klesá, čo vedie k strate pevnosti pokožky.  

Vedeli ste, že...? Podľa jednotlivých druhov aminokyselín rozdeľujeme kolagén na niekoľko typov, a to číselným označením I – XI. Niektoré typy kolagénu si dokážeme sami vyrobiť v tele, iné prijímame v strave. Protinol podporuje tvorbu kolegénu I a III, pričom prvý druh  je v 90% v ľudskej pokožke.

Peptidy

Ďalšia anti-age ingrediencia, ktorá je dobre známa v boji proti vráskam. Peptidy sú krátke reťazce aminokyselín, z ktorých majú niektoré schopnosť opätovne obnoviť produkciu kolagénu a spomaliť tak proces starnutia. Aj v tomto prípade ide o telu vlastné látky, ktoré kozmetika s ich obsahom len naštartuje ako motor proti starnutiu. V organizme sú peptidy základným stavebným prvkom nielen kože, ale aj vlasov, preto túto zázračnú ingredienciu nájdete aj medzi vlasovými produktami. Okrem protivráskovej schopnosti pomáhajú tiež s hydratáciou a obnovou ochrannej bariéry.  

Vedeli ste, že...? Najefektívnejšie peptidy v kozmetike sú peptid z hrášku a tripeptidy.

PHA kyseliny

Za tromi písmenami, ktoré pozná takmer každá žena, sa skrývajú poly-hydroxykyseliny. Známe vám môžu byť aj AHA a BHA, aký je však medzi nimi rozdiel? PHA sú v podstate novou generáciou AHA kyselín a patria medzi ne kyseliny glukanolaktónová, galaktózová a laktobionová. Podobne ako aj pri ostatných kyselinách, hlavným účinkom je vyrovnaný tón pleti, jemnejšia štruktúra a pomoc ostatným kozmetickým produktom prenikať hlbšie do pokožky. Rozdiel medzi všetkými spomínanými je v zásade len vo veľkosti. Molekuly AHA a BHA sú menšie, takže sa dostanú veľmi hlboko do vrstiev kože, čo môže v niektorých prípadoch viesť k podráždeniu. A keďže molekuly PHA sú, logicky, väčšie, neprenikajú tak hlboko, čo vo finále znamená lepšiu kožnú znášanlivosť. Nepodráždia ani citlivú pleť a sú odolnejšie voči slnečným lúčom, čo v lete rozhodne nie je na škodu.  

Potassium

Tento názov znie veľmi odborne, ale v skutočnosti sa za slovom potassium skrýva draslík, a ten určite poznáte. V kozmetike ho najčastejšie nájdete v ingredienciách spomenutý ako hydroxid draselný a slúži najmä ako regulátor pH, preto je súčasťou nielen pleťových produktov, ale aj výrobkov určených pre starostlivosť o telo. Druhý kontext, kedy sa s touto zložkou môžete stretnúť, je potassium sorbate. Používa sa v kozmetike ako neškodný konzervačný prostriedok, ktorý sa v tele premieňa na vodu a CO2. Dôkazom o jeho pleťovej znášanlivosti je aj fakt, že je povolený dokonca v prírodnej a bio kozmetike. 

Panthenol

Panthenol je letnou povinnou výbavou, no možno ste netušili, že sa táto zložka nepoužíva len na spálenú pokožku. A opäť návrat k učivu strednej školy. Panthenol je chemická látka, ktorá sa získava z kyseliny pantoténovej, čo je vlastne vitamín B5.  Ten sa prirodzene vyskytuje v tele ľudí, ale aj u zvierat a rastlín. Aktívna forma spomínanej kyseliny pantoténovej je koenzým A, a tu už sa dostávame k súvislosti s kozmetikou, zlepšuje totiž kvalitu kože, vlasov a nechtov. Využíva sa na upokojenie, zvlhčenie aj zmäkčenie kože, zároveň však vytvára ochrannú bariéru proti poškodeniu a vysúšaniu. Povedané úplne konkrétne, panthenol je základom mnohých pleťových i telových produktov vrátane balzamov na pery, odličovacích a čistiacich vôd a dokonca ho nájdete aj v dekoratívnej kozmetike.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
13. apríl 2024 07:46