Lámu sa vám nechty? Možno vám chýba kolagén.pexels
StoryEditor

Rozštiepené nechty, vrásky aj šediny. Ak vášmu telu chýba kolagén, upozorní vás na to jasnými signálmi

08.08.2022, 09:00
Krása a móda

Kolagén je posledné roky azda najskloňovanejšie slovo v prípade, že sa hovorí o výživových doplnkoch. Jednotlivé značky sa predbiehajú v tom, ktorá na trh prinesie ten najlepší a najúčinnejší. S pribúdajúcimi rokmi prirodzene klesá množstvo kolagénu a na jeho nedostatok vás telo upozorní jasnými signálmi. Takže aj v tomto prípade platí, že sa máte počúvať, pozorovať a následne si dopriať to, čo si organizmus žiada.

Nedostatok kolagénu sa prejaví nielen na vašom zdraví, ale aj na kráse. Keď zbadáte niektorý z týchto príznakov, siahnite po tomto výživovom doplnku, no vopred si dobre naštudujte zloženie, aby sa nestalo, že za veľa peňazí si kúpite síce komerčný, no neefektívny produkt.

Nechty

Ak pri pohľade na vaše ruky zbadáte polámané a rozštiepené nechty, je čas zbystriť pozornosť. Okrem bežných vitamínov vám totiž môže chýbať práve spomínaný kolagén. Jeho nedostatok v tele spôsobuje práve to, že nechty prestávajú byť pevné a odolné a čoraz častejšie sa bezdôvodne lámu. V prípade, že bolo príčinou lámavosti skutočne nedostatok kolagénu, kvalita nechtov sa výrazne zlepší počas niekoľkých týždňov od začiatku jeho užívania.

Vrásky

Kolagén okrem iného ovplyvňuje aj pružnosť pleti. Práve preto by jeho užívanie najmä vo vyššom veku malo byť samozrejmosťou. Mladšie ročníky ho môžu dopĺňať preventívne, aby elasticitu a pružnosť pokožka strácala čo najmenej. Indikátorom môže byť váš pohľad do zrkadla tesne po prebudení. Ak sú na tvári jasne viditeľné a odtlačené všetky záhyby z vankúša a pokožka sa nenapne ani po dvadsiatich minútach, je na čase objednať si tento extra doplnok. A venovať dostatočnú pozornosť aj pitnému režimu!

Sivá nie je dobrá

Aj keď šediny patria k veku a v prípade mužov sú dokonca považované za veľmi sexi, treba im venovať pozornosť. Najmä, ak doslova ošediviete z mesiaca na mesiac. Keď si sem-tam nájdete šedivý vlas, nie je dôvod na paniku. Dokonca ani vtedy, ak šedín máte viac, ale ide to tak nejako postupne. Skutočný problém v dôsledku nedostatku kolagénu sa prajaví doslova prameňmi šedivých vlasov a budete mať pocit, že sa to udialo zo dňa na deň.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 10:00