Na svadbu by ste sa ako hosť mali obliecť podľa niekoľkých pravidiel.unsplash
StoryEditor

Oblečte sa na svadbu bez toho, aby ste si urobili hanbu. Takto dodržíte etiketu a zažiarite

04.08.2022, 15:00
Krása a móda

Svadobná sezóna je v plnom prúde. Ak sa na nejakú svadbu toto leto chystáte tiež, je na čase vymyslieť si outfit. Prezradíme vám, aké šaty si vziať bez toho, aby ste si urobili hanbu, dodržali etiketu, no zároveň vyzerali trendy a šik.

Svadby k letu jednoducho patria. Vonku je teplo, neprší, a preto máte možnosť siahnuť po naozaj vkusnom a štýlovom outfite. Či už si vyberiete spoločenské šaty alebo kostým. V každom prípade je dôležité, aby ste si ako hosť na svadbe neurobili hanbu kvôli výberu oblečenia, dodržali etiketu, nezatienili mladomanželov a predovšetkým sa vo svojom outfitu cítili príjemne a trendy.  

Dajte si pozor na štýl a miesto konania svadby

Ak ste dostali pozvánku, v prvom rade je veľmi dôležité zistiť, kde sa bude obrad konať. Podľa vybraného prostredia by ste mali zvoliť také šaty a topánky, ktoré sú doň vhodné. Keďže na svadbe strávite niekoľko hodín, musíte sa cítiť pohodlne. Napríklad na obrad v prírode určite nebudú vhodné ihličkové lodičky, ktoré sa vám budú zapichovať do trávy. Naopak, skúste siahnuť po elegantných sandáloch na širokom podpätku. Takisto je potrebné zistiť, či si mladomanželia neurčili presný štýl svadby. Či už je to retro, vintage alebo predpísaná farebnosť. Ak si nie ste vybraným outfitom isté, nič nie je zlé na tom, keď sa s nevestou alebo ženíchom vopred poradíte. Inak by ste si mohli narobiť zbytočné faux-pas.

 

Biela bude patriť vždy len neveste

Najhoršie, čo by sa vám mohlo stať je, že by ste si obliekli outfit v rovnakej farbe ako nevesta. Biele šaty by jednoducho mali patriť len jednému človeku, a preto sa im pri výbere radšej oblúkom vyhnite. Na svadbu sa, naopak, skvele hodia pastelové odtiene ako ružová, zelená, modrá alebo fialová, skúsiť však môžete aj béžovú. Keďže sa nechystáte na kar, okrem bielej doma radšej nechajte aj čiernu. Na svadbu si môžete obliecť čokoľvek. V kurze sú najmä saténové materiály, ktoré zvýraznia každú krivku. Ideálnou voľbou môže byť aj spoločenský overal alebo jednofarebný kostým, ku ktorému zvoľte lodičky alebo sandáliky na podpätku.

 

Vyniknúť nechajte mladomanželov

Ako hosť by ste na svadbe nemali príliš vynikať alebo dokonca žiariť viac ako mladomanželia. Vyhnite sa príliš krátkym šatám, hlbokým výstrihom, výrazným vzorom a obrím rázporkom. Dajte radšej prednosť decentným strihom. Siahnuť môžete napríklad po romantických kvetinových maxi šatách alebo balónových rukávoch, ktoré zvýraznia vašu postavu. Ak túžite po kratších šatách, zvoliť môžete nazberkané materiály alebo zaväzovacie strihy. Hitom leta sú však aj sakové šaty, v ktorých budete vyzerať naozaj výnimočne.

 

Aj doplnky sú dôležité

Na svadbách hrajú na hosťoch významnú rolu aj doplnky. S tými by ste to radšej nemali preháňať, aby ste nevyzerali ako kanáriky. Ak sa rozhodnete napríklad pre výrazné visiace náušnice, zvyšok šperkov by mal byť decentný. Stačí, ak zvolíte jemnú retiazku s príveskom. K vášmu outfitu by ste mali rozhodne zvoliť aj správnu kabelku. S farebnosťou si iste poradíte samy, ale voľre jednoznačne menšiu tašku alebo listovú kabelku. Veľké shoppery sa na spoločenskú udalosť tohto typu rozhodne nehodia. Zabudnúť by ste nemali ani na šál či šatku, ktorú si v kostole prehodíte cez ramená, keď vám bude v priebehu obradu chladno.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 06:09