Z niektorých kozmetických produktov používame príliš málo, z iných zas priveľa.Dreamstime
StoryEditor

Zrnko ryže očného krému či mandľa peelingu. Vďaka kozmetickej odmerke použijete správne množstvo

11.07.2022, 06:00
Krása a móda

Koľko krému, séra či peelingu je tak akurát? Z niektorých produktov používame príliš málo, z iných zas priveľa. Jednoduchá kozmetická odmerka vám urobí raz a navždy jasno v tom, s čím plytváte a kde sa, naopak, neoplatí šetriť.

Cent hydratačného krému

Základom dennej kozmetickej rutiny je hydratačný krém. Jeho množstvo by sme nemali podceňovať, ale na jeho dostatok nie je vôbec potrebného tak veľa. Možno vás prekvapí, že postačí približne veľkosť jedného centa. O to viac, ak ste zvyknuté produkty vrstviť a predtým aplikujete sérum, prípadne po dennom kréme použijete ešte SPF faktor. Nezáleží na tom, či máte suchú, zmiešanú alebo normálnu pokožku. Ženy sa mylne domnievajú, že čím staršia alebo suchšia je ich tvár, tým viac by sa mali krémovať. Množstvo jednocentovky však platí za každých okolností, v tomto prípade je kľúčom použiť produkt presne pre svoj typ pleti.

Keď je ho málo: Následkom je dehydratácia pokožky, čo sa môže prejaviť tvorením šupiniek, pnutím alebo mdlou farbou pleti.

Keď je ho veľa: Pokožka môže stratiť svoju prirodzenú schopnosť tvoriť a udržiavať vodu. Navyše tvár sa vám môže celý deň lesknúť a pôsobiť mastne. Zároveň vám nemusí dobre splynúť mejkap s krémom, čo spoznáte napríklad jeho mrvením pri líčení.

Náš tip: Veľkosť dávky nočného krému je rovnaká ako pri dennom kréme. Množstvo jedného centa postačí. Keď ho bude málo, pleť ostane suchá a bez iskry. Naopak, priveľa nočného krému môže upchávať póry, čo vedie k tvorbe vyrážok.

Zrnko ryže očného krému

Očné okolie má veľmi tenkú a citlivú pokožku, preto potrebuje extra starostlivosť. To ale neznamená, že to máte s kozmetikou preháňať. Postačí vám za zrnko ryže produktu, ktorý nezabudnite rozotrieť nielen pod oči, ale aj na viečka. A vlastne nie rozotrieť, ideálna aplikácia je vo forme vklepávania pomocou prstov, aby ste si pokožku nenaťahovali a nespôsobili zbytočným tlakom predčasné vrásky.

Keď je ho málo: Okrem dehydrovanej pokožky riskujete aj predčasnú tvorbu vrások očného okolia.

Keď je ho veľa: Príliš veľa očného krému môže viesť k tvorbe bielych bodiek zvaných mílie. Ide o drobné tukové cysty, ktoré sú tvrdé a nedajú sa vytlačiť.

Kávové zrno séra

Ak používate okrem bežných krémov na tvár aj séra, s najväčšou pravdepodobnosťou budú na olejovej báze a obsahovať napríklad céčko, retinol alebo rôzne kyseliny. Všetky tieto produkty spája rovnaké množstvo, ktoré je tak akurát na to, aby nám urobilo službu, ktorú sľubuje. Postačí kávové zrno prípravku, pretože sérum je vlastne veľmi silný koncentrát určitej ingrediencie, čiže viac ho skutočne nepotrebujete. Nezabúdajte ho aplikovať na čistú tvár a až na pár výnimiek pred denným krémom.

Keď je ho málo: Nestane sa nič, a to doslova. Síce žiadna kožná kontraindikácia, ale ani žiaden zázrak, ktorý produkt sľubuje.

Keď je ho veľa: Keďže ide v prípade sér o silný koncentrát, priveľa produktu môže vašu pleť podráždiť a prejaví sa to ako alergická reakcia alebo začervenanie.

Ako je to s opaľovákmi? Dozviete sa na ďalšej strane.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 10:16