Pozor na vysušovanie pleti v klimatizovanom priestore.Dreamstime
StoryEditor

Nástrahy klimatizácie nie sú len o prechladnutí. Toto urobí studený a suchý vzduch s vašou pleťou!

06.06.2022, 12:00
Krása a móda

Klimatizácia je skvelý pomocník počas horúcich letných dní. Najmä v rozhorúčených kanceláriách či autách by ste bez nej existovali len veľmi ťažko. Kým niektorí si chladný vzduch užívajú, sú ľudia, ktorí si pobyt v klimatizovanej miestnosti doslova odtrpia a má to dopad aj na ich zdravie.

V prípade, že klimatizáciu pravidelne používate, je nevyhnutná regulácia teploty a vyhýbanie sa extrémnym teplotným rozdielom, ktoré by následne mohli telu spôsobiť šok.

Rozdiel len pár stupňov

Teplotný rozdiel v klimatizovanom interiéri, oproti vonkajšie teplote by nemal byť podľa odborníkov viac ako zhruba sedem stupňov. Pravda je však taká, že väčšina ľudí si vychladí priestor aj o viac ako desať stupňov a to už môže byť problém. Každý totiž na tieto teplotné rozdiely reaguje inak. Dospelý, zdravý človek tieto prechody vôbec nemusí nepocítť. Ľudia náchylní na prechladnutie si však koledujú o nádchu uprostred leta. Tiež si treba dávať pozor, ak napríklad sedíte hodiny pod klímou, z ktorej fúka studený vzduch priamo na váš chrbát. Seknutia, bolesti krížov a problémy s chrbticou tak nie sú ničím výnimočným.

Ak viete, že o chvíľu budete opúšťať priestor, v ktorom je príjemných 23 stupňov, skúste sa aspoň pár minút pred odchodom zdržiavať v miestnosti, kde je vyššia teplota. Tá, ktorá sa viac približuje ten vonkajšej. Odborníci tiež radia vypiť pohár studenej vody. Tá vaše telo ochladí zvnútra a horúčava tak bude preň ľahšie zvládnuteľná.

Pozor aj na pleť

Chladný vzduch pôsobí na vašu pleť rovnako, ako keď ste v horúcom prostredí. Pleť je vysušená a vy pociťujete nepríjemné svrbenie, pnutie a tiež sa viditeľne zväčšujú póry. Na suchej pleti oveľa viac vystupujú na povrch vrásky a aj tie najjemnejšie sa zrazu zdajú oveľa hlbšie. Práve preto by ste v lete mali dbať na komplexnú starostlivosť o pleť aj telo. Kvalitné hydratačné krémy, séra, ale aj masky by mali byť vo vašej povinnej výbave. Pred letom si do kabelky určite zaobstarajte termálnu vodu, ktorú majte počas dňa po ruke a pravidelne si ju nanášajte na tvár.

Hydratácia je najdôležitejšia

Dodržiavanie pitného režimu by sme mali mať na pamäti celoročne. Ak však patríte k tým, ktoré sa sem tam rady pozabudnú, tak v lete vám to vaše telo i pleť spočíta aj s úrokmi. Hydratácia je totiž nevyhnutná a nie je až také zložité ju dodržať. Berte do úvahy, že tekutiny obsahuje aj jedlo, ovocie a tiež zelenina, ktorú počas dňa skonzumujete. Naopak, ak ste kávičkárka, alebo zvyknete počas dňa popíjať čierny čaj, vypite zakaždým o jeden pohár vody navyše, keďže je známe, že práve tieto nápoje telo odvodňujú. Aby ste si boli isté, že ste vypili počas dňa dostatočné množstvo vody, pripravte si vždy fľašu, alebo krčah, ktorý vám bude jasne signalizovať, ako na tom ste. Pre tie najviac rozbehané sú tu aj aplikácie, ktoré vás budú v pravidelných intervaloch upozorňovať na to, že je na čase napiť sa.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 21:51