Ryžu ocení aj vaša pleť, keď si z nej pripravíte hydratačnú masku.Dreamstime
StoryEditor

Ryža najskôr na tanieri, potom na tvári. Neuveríte, aké účinky má na pleť!

26.12.2022, 09:00
Krása a móda

Ryža je jednou z mála surovín, ktoré sa v našich zemepisných šírkach síce nedajú dopestovať, ale konzumujeme ju takmer denne. A od teraz si ju po nedeľnom obede budete rady dávať určite aj na pleť.

Okrem toho, že ryža je veľmi chutná a dá sa pripraviť na množstvo spôsobov, ponúka telu viacero zdravotných benefitov. A od zdravia je len krok ku kráse.

Ryža ako liek pre telo

Aj keď sa v prípade ryže nedá hovoriť, že je to práve nízkokalorická potravina, v rozumnom množstve nikomu neublíži. Práve naopak, vďaka jej konzumácii doprajete svojmu telu potrebné živiny, čo ocenia napríklad aj vaše vlasy a nechty. Zároveň vám ryža uvarená bez soli pomôže v prípade, že vás potrápia črevné problémy. Priaznivo pôsobí na nervový systém, dokáže byť nápomocná pri vylučovaní toxínov a nadbytočnej vody z tela. Určite ste však netušili, že má regeneračné a omladzujúce účinky. O jeden podstatný dôvod naviac, prečo ju začať konzumovať. Navyše vám pomôže aj pri problémoch s krvným tlakom.

Dokonalá pre pleť

V ryži sú viac ako v iných potravinách prítomné niektoré látky, ktoré majú priaznivé účinky pre vašu pleť. Medzi ne patrí napríklad vitamín E, kyselina linolová, množstvo antioxidantov a tiež skvalen. To všetko pôsobí na vašu pleť regeneračne, chráni ju pred voľnými radikálmi, UV žiarením a to najpodstatnejšie, podporuje tvorbu kolagénu, vďaka ktorému pleť zostáva krásna a pevná. Za zmienku tiež stojí, že jej konzumáciou predchádzate vzniku pigmentových škvŕn.

Mladá na počkanie

Z ryže si okrem chutného pokrmu viete pripraviť aj účinnú masku, po ktorej bude vaša pleť hydratovaná a jemná, vďaka čomu bude pôsobiť oveľa mladšie. Ryžu si uvarte v pomere 1:2, tak, aby vám po tom, ako bude mäkká zostala ešte voda. Samozrejme, varíte bez soli. Keď je ryža uvarená, scedíme ju, no vodu si necháme na finálnu starostlivosť. Štyri lyžice ryže zmiešajte s jednou polievkovou lyžicou mlieka alebo ryžovej vody a malou lyžičkou medu. Zmes spolu poriadne premiešajte a popretláčajte, aby ste získali kompaktnú masku. Následne si ju aplikujte na očistenú pleť a nechajte pôsobiť zhruba 20 minút. Potom masku zostrite a na záver si ešte tvár opláchnite vodou, v ktorej ste ryžu varili. Tá bude slúžiť ako tonikum.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 01:00