Vyberte si korektor, ktorý vám sadne. Rozhodnutie závisí od viacerých faktorov.Pexels/Ron Lach
StoryEditor

Zázračný zmizík: Neexistuje zlý korektor, len nesprávny výber. Toto potrebujete vedieť

29.03.2023, 06:00
Krása a móda

Malý, nenápadný, ale zázračný pomocník každej ženskej kozmetickej taštičky. Korektor je zmizík, vďaka ktorému sa zbavíte kruhov pod očami, vyrážok, ale aj mdlej pleti. Stačí si len vybrať ten správny.

Je ich toľko, že máte problém vybrať si. S našim veľkým manuálom sa však raz a navždy zorientujete vo svete korektorov, ktoré sú snáď najlepším pomocníkom od čias vzniku mejkapu. Svetlé, tmavé, farebné? Celá paleta či jeden odtieň? Tekuté alebo tuhé? To sú len základné otázky, na ktoré dostanete odpoveď! 

Správny odtieň

S korektorom je to podobné ako s mejkapom. Základné pravidlo síce znie, že by ste si mali vyberať v tóne svojej pleti, ale záleží aj na tom, čo chcete dosiahnuť. Je rozdiel, či budete korektorom rozjasňovať pleť alebo kontúrovať tvár, prípadne zakrývať nedokonalosti.

Farba zhodná s vašou pleťou, respektíve s mejkapom slúži pri korektoroch na schovanie problematických miest. Takými môžu byť pigmentové škvrny, prasknuté cievky, zväčšené póry alebo akné. Rozjasnenie pleti zas už názvom nabáda, aby ste si zadovážili svetlý korektor. S tmavšími odtieňmi ako je váš mejkap by ste mali pracovať len v prípade, že si už trúfate na kontúrovanie línií tváre.

Maskujte nedokonalosti

Hádam prvý korektor, s ktorým sa žena vo svojom živote stretnete už v puberte, je ten na akné. Nepríjemné vyrážky alebo čierne bodky vás však môžu potrápiť aj v zrelom veku. Na to tu je špeciálny zmizík, alebo skôr trik, vďaka ktorému ich zamaskujete. Použite korektor ešte pred nanesením mejkapu a môže byť dokonca trochu tmavší ako vaša pleť. Sýtejšia farba jednak lepšie zakryje problém, ale zároveň ju následne líčenie stiahne a nebude pôsobiť rušivo a očividne. Čo sa týka spôsobu nanášania, najlepšie je korektor vklepať prstami dostratena.    

Očný korektor

Spolu s korektorom na vyrážky patrí práve očný k najpredávanejším produktom z tejto kategórie. Niet divu, kruhy pod očami trápia mladé ročníky po prehýrenej noci a staršie zas kvôli vekom spôsobeným vačkom a vráskam. Vďaka šikovnému zmizíku vyriešite oboje. Buď budete vyzerať, že ste si pospali o tri hodinky dlhšie, alebo že máte o pár rokov menej.

V oboch prípadoch, samozrejme, siahate po svetlejšom odtieni ako má váš mejkap. Alchýmia je však aj v nanášaní. Ak to urobíte „halabala“, môžete mať smutný výraz. Existujú dva triky, ako to s očným korektorom zvládnete na výbornú. Prvý je nanášanie v podobe vybodkovaného poloblúka siahajúceho spod očí až ku spánkom. Druhá možnosť je otočený trojuholník. Oba vám zaručia, že korektor rozotriete alebo rozklepete dostratena, vďaka čomu docielite waw efekt.

Ak vás trápia tmavé kruhy pod očami, môže sa stať, že len zosvetľujúci korektor nebude stačiť a nepekné fľaky budú stále presvitať. V takom prípade si ešte pred nanesením rozjasňovača pomôžte neutralizujúcim korektorom, ktorý má zvyčajne oranžový odtieň.  

image

Tuhý, tekutý či penový. Textúra korektora je pri výbere podstatná.

Pexels/DS stories

Farebné palety

Nie je farba ako farba. Jedna vec je vybrať si odtieň svetlejší či tmavší, ale iste ste zachytili aj palety korektorov hýriace farbami od zelenej, cez žltú až po fialovú. Čo s nimi? Nanášajú sa ešte pred tým, ako sa idete nalíčiť, aby ste zjednotili tón pleti a pomohli kritické miesta vyrovnať. Menej je v tomto prípade viac, a ak sa ich rozhodnete použiť, tak len v tenkej vrstve.

Farebné spektrum má pri každom korektore, bez ohľadu na značku, rovnakú funkciu a funguje na báze neutralizovania farebnej dokonalosti opozitnou farbou. Možno si to pamätáte zo školy. Červená má ako protipól zelenú, fialová zas žltú. Ak si toto uvedomíte, oveľa ľahšie si zapamätáte, na čo jednotlivé tóny palety slúžia. Pre istotu malý ťahák:

  • Zelená neutralizuje začervenané miesta na tvári, napríklad aj prasknuté žilky.
  • Žltá slúži na tmavé fľaky, napríklad spôsobené hyperpigmentáciou a na maskovanie mdlých, sivastých miest na tvári.
  • Fialová potlačí žlté nádchy pleti, ktoré sa môžu objavovať napríklad pri únave. 
  • Ružovéoranžové korektory slúžia na prekrytie tmavých miest, ako sú kruhy pod očami.  

Celá škála či len jeden

Palety s korektormi však nemusia byť v zásade len farebné. Predávajú sa aj produkty s celou škálou pleťových tónov. Ako všetko, aj oni majú svoje výhody i nevýhody. Ak ste začiatočníčky v používaní zmizíkov, paleta vám môže pomôcť správne určiť odtieň, ktorý vám sedí. Skrátka doma vyskúšate pomaly všetko, čo je na „kazete“ v ponuke a uvidíte výsledný efekt. V skutočnosti však palety slúžia pre dámy, ktoré sú v líčení o niečo zbehlejšie a dokážu pomocou rôznych odtieňov krásne korigovať celkové črty tváre.

Pri kúpe jedného konkrétneho korektora by ste si už mali byť isté, aký odtieň potrebujete, inak vám produkt bude doma zbytočne stáť a nevyužijete ho.

Textúra korektora

Keď sa zorientujete v téme farebnosti, ktorá je naozaj obsiahla, potom je to už jednoduché. Ostáva rozhodnúť sa pre konzistenciu a spôsob nanášania korektora. Nejde však o to, čo sa vám pozdáva na prvý pohľad, vybrať by ste si mali na základe toho, čo chcete docieliť a aký máte typ pleti.

Tuhé, husté korektory majú veľmi dobré krycie schopnosti, a pokiaľ nie ste televízna či filmová hviezda, ktorá chce mejkap pre kameru, hodiť sa vám budú maximálne tak na prekrytie pupienkov. Nie sú určené na bežné a dlhodobé používanie.

Ideálna textúra pre bežné líčenie je teda tekutá alebo našľahaná, penová. Tieto typy korektorov sa výborne nanášajú, neusádzajú sa vo vráskach a docielite nimi prirodzený vzhľad. Čím máte pokožku suchšiu, napríklad čím ste staršie, tým môže byť korektor tekutejší. Dokážete ho aplikovať na všetky časti tváre, aj na tie, kde už je pokožka vplyvom času tenšia. Nič nepokazíte ani krémovou konzistenciou.

Korektor a aplikátor

A napokon nanášanie. Do veľkej miery túto tému vyrieši aplikátor, ktorý je priamo súčasťou balenia. Najčastejšie sa stretnete s penovým, ktorý pripomína lesk na pery. Výnimočné však nie sú ani štetinky, pri tých si však treba dávať pozor, aby nedávkovali príliš veľa produktu. A to je vlastne jediná téma súvisiaca s aplikátorom, ktorá vás môže po odbornej stránke trápiť. Inak je to o tom, čo vám vyhovuje.

Mimo balenia si nanesený korektor môžete rozotrieť alebo rozklepať prstami, vtedy dbajte na naozaj čisté ruky, najmä, ak maskujete miesto s vyrážkou. Na pomoc si môžete zobrať aj akúkoľvek kozmetickú „hubku“, ktorá vsiakne prebytočný korektor a ten najnutnejší prirodzene rozprestrie na plochu tváre.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 20:49