Skratky, ktoré vám pomôžu pri lepšej orientácii vo svete krásy.Pexels
StoryEditor

Abeceda krásy: Viete, čo znamenajú tieto kozmetické skratky?

26.12.2022, 16:00
Krása a móda

Ste v beauty svete nováčikom? Či už vás zaujíma starostlivosť o pleť, vlasy alebo celé telo, prinášame vám prehľad skratiek, na ktoré určite narazíte.

Aby ste vedeli, čo vlastne kupujete, alebo skôr, čo si dávate na svoje telo, je dobré vyznať sa v najbežnejších kozmetických skratkách.

AHA

V tejto skupine nájdeme alfa-hydroxylové kyseliny, respektíve ovocné kyseliny. Okrem ovocia sa prirodzene vyskytujú v zelenie a mlieku. V kozmetike slúžia roky, vyhľadávala ich už samotná Kleopatra. Najväčšou výhodou je, že po aplikácií pomáhajú obnovovať vrchnú vrstvu kože, pôsobia teda ako chemický peeling. Pleť tak ostáva jasnejšia a dokonale hladká.

Dnešná kozmetika upravuje organické AHA kyseliny tak, aby vyhovovali všetkým typom pleti.

  • Kyselina citrónová – chráni pleť pred škodlivými voľnými radikálmi a oživuje ju.
  • Kyselina glykolová – zvyšuje pružnosť pokožky tým, že podporuje produkciu kolagénu a elastínu, nájdeme ju v anti-aging produktoch.
  • Kyselina jablčná – k bunkám viaže veľké množstvo vody, preto má skvelé hydratačné schopnosti, vhodná je tiež na zlepšenie kvality vlasov.
  • Kyselina mandľová – upravuje povrch pleti pri nadmernom akné a bojuje proti zvýšenej pigmentácií.
  • Kyselina mliečna – citlivú pleť dráždi menej ako jej „príbuzné“, pleť však vyživuje rovnako kvalitne.

BHA

Beta-hydroxylové kyseliny nie sú v prírode až tak časté, najznámejšou je kyselina salicylová. Jej použitie zbavuje pleť prebytočného mazu a je účinným pomocníkom pri problémoch s akné. Kým AHA kyseliny účinkujú vďaka rozpustnosti vo vode, BHA sa viažu na olej. Prenikajú tak do pokožky ešte hlbšie a ich protizápalové účinky bránia vzniku nových vyrážok.

PHA

Ak máte problémy s mastnou pleťou, skúste sa sústrediť na špeciálne séra s PHA. Poly-hydroxilové kyseliny odstraňujú odumretú pokožku a obnovujú zničenú bariéru pleti. Oproti alfa a beta kyselinám majú väčšie molekuly, preto sa do epidermy dostávajú pomalšie. Citlivá pleť znáša PHA najlepšie, aby však neoslabovala kolagén a elastín, tonery alebo čistiace PHA vody by mali obsahovať glukonolakton, kyselinu laktobionickú alebo kyselinu maltobionickú.

CC

CC (color corecting) krémy sú obľúbené hlavne v kórejskej kozmetike, no postupne sa dostali do celého sveta. Samotný produkt v sebe skrýva niekoľko funkcií naraz – primer na rozjasnenie, hydratáciu, jemný podkladový krém. Má v sebe látky proti starnutiu a ak nie je slnko prisilné, môžete ho využiť ako opaľovací krém.

RDA

Nie je dôležité vybrať si iba správnu kozmetiku, ale aj produkty na hygienu. Pri zubných pastách sa môžete stretnúť s výrazom RDA, ktorý poukazuje na abrazivitu, čiže citlivosť. Existujú nedorozumenia o význame relatívnej abrazivity dentínu (RDA) a o bezpečnosti zubnej pasty. Keď si kupujeme novú pastu, RDA hodnotí jej brúsiacu a čistiacu schopnosť. Pasty s RDA 250 alebo menej sú bezpečné po celý život. Určený štandard spĺňajú prakticky všetky moderné zubné pasty. Správnou ústnou hygienou a technikou dokážeme predísť rizikám spojeným s opotrebovaním zubnej skloviny.

SPF

Opaľovacie krémy majú rôzne stupne proti ochrane pred slnkom - v skratke SPF. Číslo SPF vám hovorí ako dlho by slnečnému UV žiareniu trvalo sčervenanie pokožky pri použití produktu presne podľa pokynov. V ideálnom prípade by vám s SPF 30 trvalo spáliť sa 30-krát dlhšie než bez opaľovacieho krému.

TCA

Možno ste už počuli o chemickom TCA pílingu, ktorý je skutočne intenzívny. Použitie kyseliny trichlóroctovej prostredníctvom roztoku omladzuje pleť a redukuje zväčšené póry. Preniká až do strednej vrstvy pokožky a ošetrenie je ideálne podstúpiť v jesenných či zimných mesiacoch. Prvé dve hodiny po zákroku mizne mierne začervenanie a v priebehu troch dní prebieha odlupovanie „starej“ pokožky. Pokiaľ počas dní určených na hojenie musíte vyjsť z domu, určite si nezabudnite na tvár natrieť opaľovací krém s hodnotou SPF 50+.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 23:31