Čierne kozmetické ingrediencie, ktoré majú pozitívne účinky na pleť.Unsplash
StoryEditor

Omladia, vyliečia, hydratujú a spevnia: Čierne kozmetické ingrediencie majú pozitívne účinky na pleť

16.02.2022, 12:00
Krása a móda
Súčasné pleťova kozmetika obsahuje čoraz viac čiernych ingrediencii, ako napríklad íl, čierne uhlie či čokoládu. Každá z týchto zložiek má pozitívne účinky na pokožku. Jedna ju dokáže omladiť a vyliečiť, iná zas hydratovať a spevniť. Pozrite sa, čo v sebe ukrývajú tieto tmavé poklady.

Čierna kozmetika zažíva svoj veľký boom a niet divu. Tmavosfarbené ingrediencie dokážu s našou pleťou hotové zázraky.

Aktívne uhlie

Čierne uhlie má veľmi priaznivý vplyv na pokožku. Pleť je denne vystavovaná množstvu škodlivých faktorov a práve aktívne uhlie dokáže výrazne zlepšiť jej stav. Táto čirena zložka si perfektne poradí najmä s akné, pretože dokáže z pokožky vytiahnuť nečistoty, ktoré tak nebudú upchávať póry. Skvelou voľbou je pleťová maska, čistiaci gél či peelingu s obsahom aktívneho uhlia. Okrem dôkladneho vyčistenia pleti dokáže tento typ kozmetiky odstrániť i odumreté kožné bunky. Pri pravidelnom používaní bude tak vaša pokožka dostatočne hydratovaná a nasýtená potrebných živín.

Tmavá horká čokoláda

V súčasnosti je hviezdou medzi kozmetickými ingredienciami aj tmavá horká čokoláda. Nie je obľúbenou len vďaka chuti, už starí Aztékovia ju používali vo svojich skrášľujúcich rituáloch. Povery o jej škodlivosti už dávno stratili na sile, pretože sa zistilo, že jej výťažky efektívne pôsobia proti zápalom v koži, liečia jej podráždenie či akné. Kofeín, ktorý sa nachádza v čokoláde, stimuluje krvný obeh a zlepšuje prekrvenie pokožky. Dokáže tak spomaliť proces starnutia a zvyšovať pevnosť pokožky. Taktiež je horká čokoláda bohatá na antioxidanty, ktoré majú vyhladzovacie účinky na pleť, pretože zvyšujú úroveň kolagénu. Jej pravidelným používam tak môžu vrásky zmiznúť už po pár týždňoch. Nezabúdajte však, že čím viac percent kakaa obsahuje, tým bude mať čokoláda priaznivejší účinok na vašu pleť.

Káva

Pamätáte si na kávový boom s pleťovými maskami? Vedci zistili, že má táto ingrediencia schopnosť preniknúť hlboko do kožnej epidermy a navyše obsahuje dôležité antioxidanty, ktoré majú protizápalové a energizujúce účinky. Vďaka tomu môžu byť kávové produkty cenným pomocníkom na zmiernenie vrások a pigmentových škvŕn. Kofeín v káve dokáže odbúravať a obnovovať bunky poškodené UV žiarením, zatiaľ čo tie zdravé necháva na pokoji. Neznamená to však, že by ste jej mali začať viac piť, pretože káva zárveň spôsobuje dehydratáciu, čo mladistvému vzhľadu určite neprospieva. Naopak, kozmetické prípravky s jej výťažkami nedovolia pokožke stratiť vodu.

Bahno z Mŕtveho mora

Bahno je prírodný element plný minerálov, ktorý sa prirodzene vyskytuje v Mŕtvom mori. Má hydratačné a uvoľňujúce účinky na pokožku a lieči rôzne kožné ochorenia. Urýchľuje detoxikačný proces pokožky, vysušuje z nej prebytočný olej a odstraňuje odumreté kožné bunky. Taktiež pozitívne pôsobí na suchosť, podráždenosť alebo začervenanie. Výživné, minerálmi nabité bahno pôsobí na pleť regeneračne a omladzujúco. Najlepšou voľbou je maska z bahna z Mŕtveho mora, ktorá zlepšuje vzhľad pokožky, zvyšuje jej elasticitu, minimalizuje póry, vrásky a kruhy pod očami. Dokáže pleť zbaviť toxínov, ktoré sa počas dňa nahromadili. Jednoducho, po pravidelnom užívaní bude vaša tvár, ale aj telo čisté a svieže.

Čierny íl

Íl sa v starostlivosti o pokožku používa už po stáročia. Vďaka vysokému obsahu minerálov dokáže čierny íl pokožku obnoviť, osviežiť a posilniť. Je preň špecifické, že pleť čistí, zbavuje ju odumretých buniek a zlepšuje jej cirkuláciu, čím je pokožka omnoho jemnejšia a žiarivejšia. Ílové masky sú schopné pleť zbaviť mastnoty, výborne detoxikovať, pokožke navrátiť rovnováhu a spevniť kontúry. Íl je vhodný aj pre ľudí, ktorí majú problematickú pleť, pretože eliminuje akné a celkovo zabraňuje tvorbe vyrážok. Čierny íl sa však výborne hodí aj na telové zábaly, ak máte jazvy, strie či celulitídu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 02:00