shutterstock.com
StoryEditor

Profesionáli vám poradia, ako predĺžiť účinok farby vašich vlasov

29.04.2020, 19:00
Krása a móda
Chcete, aby vaše vlasy boli vždy lesklé a pôsobili ako čerstvo nafarbené? Naši hairstylisti vám prezradia, bez čoho to nepôjde.

Opýtali sme sa profesionálov, ako predĺžiť účinok farby našich vlasov

Ondrej Grňa, hairstylista
Asi 95 % jeho klientok si farbí vlasy.

Ako predĺžiť účinok farby vlasov?
Dôležité je používať kvalitný šampón na farbené vlasy a ešte dôležitejšie je používať kondicionér, ktorý neslúži len na lepšie rozčesanie vlasov, ale najmä na uzavretie vlasu. Ak chcete predĺžiť účinok farby, vyhýbajte sa príliš čistiacim šampónom (napríklad žihľavový a podobne).

Sú profesionálne farby lepšie ako tie z drogérie?
Samozrejme, sú kvalitnejšie, lepšie kryjú šediny a majú vyšší lesk. Drogériovú kozmetiku by som bral ako prvú pomoc, keď človek nestíha ísť ku kaderníkovi alebo mu to financie nedovolia. Farba na krabičke často býva minimálne o 1-2 odtiene tmavšia, ako je reálne.

Ako často je ideálne farbiť vlasy?
Blond odtiene by sa mali farbiť asi každých 4-5 týždňov a tak isto aj červené a medené odtiene, ktoré sa veľmi rýchlo vymývajú. Melír, ombré, balayage a sunkiss stačí dorábať každé 2-3 mesiace. Dôležité je aj to, ako sa o vlasy zákazník stará, či používa správne prípravky. Aj časté fúkanie a žehlenie farbu tlmí. Ak je vlas vo svojej prírodnej farbe svetlý, farba drží výborne aj 2-3 mesiace (ak neberieme do úvahy odrast), ak je vlas tmavý, pigment preráža farbu a následne žltne. Brunetky nemajú až taký veľký problém, farba sa síce tiež vymýva, ale je to asi najvďačnejší odtieň na vlasoch. Ak sú vlasy príliš svetlé a farba príliš tmavá, treba dofarbovať často, pretože odrast pôsobí ako plešina.

Alexandra Kalinayová a Petrana Gallová, hairstylistky
Asi 70 % ich klientok si farbí vlasy.

Ako docieliť, aby bola farba vlasov stále lesklá a intenzívna?
Aby bol odtieň sýty a farba lesklá, ideálne je ich farbiť každých 4-6 týždňov. Ak sú vlasy vyslovene šedivé, odrast je vidieť pomerne skoro. Samozrejme, doma sa o ne treba starať.

Aká je najväčšia nevýhoda farieb z drogérie?
Profi farby sú šetrnejšie k vlasom aj k pokožke hlavy. V kaderníctve vie kaderníčka na základe farby vlasu zákazníčky určiť percentuálnu silu oxidantu, pri drogériovej farbe je táto sila pevne daná, čo môže byť pre niekoho zbytočne agresívne a vlasy sa preto domácim farbením môžu skôr zničiť.

Čo môžu pre svoju farbu urobiť doma blondíny?
Najmä po lete môžu mať blondínky farbu „vyťahanú“ do žlta, a preto je dobré, ak zákazníčka používa šampóny a balzamy určené na elimináciu žltých odleskov. Odfarbovaním sa vlasy vysušujú, preto je dôležité vlasy hydratovať.

Henrieta Návratková, hairstylistka
80 % jej klientok si farbí vlasy.

Existujú nejaké profesionálne triky, ako predĺžiť účinok farby vlasov?

Pred farbením nenanášajte na vlasy rôzne stylingy, ako je olej, tužidlo a lak. Tieto produkty vlas obaľujú a farba sa tak nemusí dostatočne „nalepiť“ na vlas. Vlasy neumývajte minimálne dva dni pre farbením. Po farbení zas neumývajte vlasy najbližších 24 – 72 hodín, aby sa farba na vlasoch dobre „usadila“. Tiež je fajn neumývať si vlasy horúcou vodou, ale skôr vlažnou a vlasy sa snažte žehliť čo najmenej. Rovnako morská voda, ale aj silno chlórovaná voda prispievajú k predčasnému vymývaniu farby. Pri pohybe na slnku je dobré používať produkty s UV ochranou.

Funguje vlasová kozmetika z drogérie na predĺženie účinku farby vlasov?

Nebudem tvrdiť, že nie. No profesionálna vlasová kozmetika by na rozdiel od drogériovej nemala obsahovať silikóny, sulfáty ani parabény. Tieto zložky nemajú dobrý vplyv ani na vlasy, ani na pokožku hlavy. Napríklad používaním silikónov vzniká na vlasoch nepriepustný film, cez ktorý nemôže pokožka dýchať a prijímať živiny a vytvára obal na vlase, cez ktorý potom aj horšie preniká farebný pigment. Profesionálna kozmetika je síce drahšia, ale je vyrábaná v silnejších koncentráciách, takže v konečnom dôsledku vám produkt vydrží možno ešte dlhšie.

Je dôležité používať masku na vlasy? Aký je rozdiel medzi maskou a kondicionérom?

Používanie profesionálnych šampónov a kondicionérov na farbené vlasy profesionálnej kozmetiky by malo byť samozrejmosťou. Ak chcete dopriať vlasom ešte väčšiu regeneráciu, použite raz do týždňa masku. Ale pozor! Nenanášajte ju ako posledný produkt. Maska vyživuje vlas zvnútra, no nevie ho uzavrieť, to má za úlohu kondicionér. Takže po šampóne si vlasy uterákom presušte, naneste masku na 10 minút a po maske použite kondicionér, ktorý uzavrie vrchnú časť vlasu.

Farbíme si vlasy viac alebo menej ako cudzinky?

Ženy si dnes vedia vybrať zo širokej škály farieb predávaných v drogériách. Veľa experimentujú a častejšie menia odtieň farby. Dovolím si tvrdiť, že každá druhá žena má prefarbené vlasy. Mladé dievčatá tiež skoro siahajú po farbách, z čoho nie vždy vyjde pekný výsledok. Nielen vo svete, ale aj u nás sa už veľmi zriedka stretneme so šedivými vlasmi.

Majú Slovenky radšej prirodzenosť alebo sme extravagantné?

Prirodzenosť je vždy v kurze. Slovenky dávajú prednosť skôr praktickým a ležérnejším účesom, ale určite sa nájdu aj ženy s väčšou odvahou a doprajú si extravaganciu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 08:25