shutterstock.com
StoryEditor

Túžite už dlho po laserovej depilácii? Teraz je ten najideálnejší čas!

12.11.2019, 14:30
Krása a móda
Hoci je leto za nami, už teraz je správny čas pripraviť sa na to ďalšie. Najmä ak uvažujete o laserovej depilácii. Aj keď krátke nohavice a letné sukne zo skrine vytiahnete o niekoľko mesiacov, ak chcete dosiahnuť želaný efekt, mali by ste ísť pod laser práve teraz.

Ako to funguje?
Na depiláciu sa používajú rôzne prístroje – u nás je to najčastejšie laser a intenzívne pulzné svetlo. Ide vlastne o takzvanú selektívnu fototermolýzu. „Svetelný lúč z takéhoto prístroja vystrelí a na niečo sa zameria – najčastejšie to býva práve tmavý pigment chĺpku alebo to môže byť aj cievka, ktorá chĺpok vyživuje. Energia sa absorbuje a spáli korienok, prípadne aj cievku. Ide vlastne o deštrukciu chĺpka,“ vysvetľuje MUDr. Veronika Bohunčáková z Dermacentra v Nitre. Hoci je princíp pri týchto prístrojoch podobný, efekt sa môže líšiť. „Intenzívne pulzné svetlo nemá len jednu vlnovú dĺžku, takže lúč necieli tak presne ako pri laseri. Čiže dá sa očakávať menší efekt od intenzívneho pulzného svetla ako od lasera,“ dodáva odborníčka.


Kto je ideálny typ?
Laserovú depiláciu môže v podstate podstúpiť každý, hoci efekt sa nemusí prejaviť u každého rovnako. „Ideálny pacient je človek, ktorý má bielu pleť, veľmi tmavé a veľmi silné chĺpky, to je vlastne najlepšia kombinácia,“ hovorí dermatologička. Podľa nej však aj ostatní pacienti môžu takúto depiláciu aspoň vyskúšať. „Ľudia so svetlými chĺpkami môžu skúsiť tri až päť ošetrení a potom zhodnotiť efektivitu liečby. Pokiaľ im ošetrenie pomáha, môžu, samozrejme, pokračovať ďalej. Ak im to nepomáha, zostávajú im teda už len ostatné metódy – rôzne holenia, voskové epilácie, elektrické ihly,“ hovorí MUDr. Veronika Bohunčáková. U niektorých ľudí sa však laser neodporúča vôbec – ide však zväčša o zdravotné obmedzenia. „Určite to nie je vhodné u žien, ktoré sú tehotné a ktoré dojčia. Tiež sa takáto depilácia neodporúča onkologickým pacientom, pacientom s autoimunitnými ochoreniami, ľuďom, ktorí majú akýkoľvek zápal na koži, teda v mieste, ktoré sa ošetruje. Ošetrenie laserom tiež nie je vhodné pre ľudí, ktorí majú hormonálne zmeny – nie však preto, že by im to ublížilo, ale preto, že im to nemusí priniesť očakávaný efekt. To platí napríklad pre pacientov s ochoreniami štítnej žľazy a podobne,“ uvádza odborníčka.


Kedy je správny čas?
Aj keď sa chĺpkov urputne snažíme zbaviť najmä v letnom období pri nosení plaviek, sukní a krátkych nohavíc, ideálny čas na depiláciu laserom je práve teraz – po lete. Súvisí to s účinkami slnečného žiarenia, ktoré sa s účinkami lasera neznášajú najlepšie. „Pri depilácii laserom alebo intenzívnym pulzným svetlom dochádza k zahriatiu chĺpku aj jeho okolia, a pokiaľ sa po zákroku klienti nedostatočne chránia pred UV žiarením, môže sa objaviť tzv. pozápalová hyperpigmentácia ako nežiaduci vedľajší efekt. Tieto hyperpigmentácie môžu byť prechodné, ale nezriedka aj trvalé. Tento problém sa však netýka len ošetrenia chĺpkov, ale napríklad aj rejuvenizácie, ošetrenia cievok, rozšírených pórov, jazvičiek,“ uvádza MUDr. Veronika Bohunčáková. Laserová depilácia sa preto odporúča najmä v jesenných a zimných mesiacoch – prvé ošetrenie je vhodné absolvovať až po vyblednutí predchádzajúceho opálenia, teda asi šesť týždňov od posledného slnenia. Približne rovnaký čas je potrebný na zregenerovanie kože po poslednom ošetrovaní laserom. „Každý je iný, samozrejme, menej rizikoví sú ľudia so svetlou pokožkou. Rizikovejšie sú tmavé fototypy, najmä tretí a štvrtý fototyp, tí majú veľmi veľa pigmentu v koži, vlasoch aj očných dúhovkách, a môžu na akýkoľvek zápal reagovať stmavnutím pokožky,“ dodáva odborníčka.


Čo všetko sa dá depilovať?
Odpoveď znie – všetko. Efekt však závisí od sfarbenia chĺpku. „Intímne oblasti ako slabiny a podpazušie patria medzi najčastejšie ošetrované lokalizácie. Klientky po menopauze veľmi často chodia na ošetrenie tváre – napríklad bokombrady, bradu a fúziky na hornej pere. Ale ošetrovať sa takto môže v podstate všetko – pokiaľ niekto zarastá na hrudníku a pokiaľ nechodí v lete na slnko, môže ošetrenie podstúpiť aj v lete. Ale čo sa týka napríklad horných a dolných končatín, to sú v lete rizikové oblasti, takže ošetrenie týchto partií odporúčame ponechať skôr na zimné mesiace,“ dodáva odborníčka. Na ošetrenie netreba žiadnu zvláštnu prípravu – podmienkou však je, že sa chĺpky pred zákrokom nesmú vytrhávať. „Chĺpky sa nesmú epilovať napríklad voskom, pretože potom je korienok oslabený a efekt liečby môže byť slabší. Ale môžu sa holiť, aby boli čo najkratšie a aby bol lúč čo najviac koncentrovaný do malej vlasovej cibuľky,“ radí MUDr. Veronika Bohunčáková.


Bolesť vs. trvalý efekt
Hovorí sa, že laserová depilácia je trvalým riešením pri nechcených chĺpkoch. Na to však nestačí jedno ošetrenie. „Chĺpky sa môžu v čase ošetrenia nachádzať v rôznych fázach. Práve preto sa musí toto ošetrenie opakovať, aby sa zachytili všetky chĺpky v správnych fázach rastu. Optimálne sú asi štyri až osem sedení v intervaloch vždy po mesiaci,“ hovorí MUDr. Veronika Bohunčáková. U niektorých pacientov je však ošetrenie potrebné opakovať aj viackrát. „Závisí to napríklad aj od toho, akú má klient hladinu hormónov, či berie antikoncepciu, či nemá problémy so štítnou žľazou a podobne, čiže toto všetko ovplyvňuje rast chĺpkov a vlastne samotný cyklus vlasu a tým aj efekt lasera,“ dodáva odborníčka. Od toho závisí aj to, ako dlho efekt depilácie po ošetrení laserom vydrží. V niektorých prípadoch sa po čase môžu chĺpky objaviť zas. „Je možné, že ošetrenie treba zopakovať po niekoľkých rokoch alebo mesiacoch. Nemusí to však byť celá kúra, zväčša stačí napríklad jedno ošetrenie, aby sa efekt udržal,“ dodáva dermatologička. Častou obavou pred prvým ošetrením býva bolestivosť. Samozrejme, bez štipky nepríjemností sa laserová depilácia podstúpiť nedá. „Je to individuálne, každý vníma bolesť inak. Pred ošetrením sa pacientom dáva chladivý gél, ktorý je aj médiom pre svetelný lúč alebo laser, a ten trošku zmierňuje bolesť. Navyše niektoré lasery sú už vybavené aj chladením – čiže keď sa priloží na kožný povrch hlavica, tak je tam chladenie, ktoré kontaktom s kožou zabraňuje bolestivosti,“ dodáva MUDr. Veronika Bohunčáková z Dermacenter v Nitre.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 05:21