Aj podpazušie si zaslúži vašu starostlivosť.dreamstime
StoryEditor

Zaostrené na podpazušie: Pokožka na tomto mieste potrebuje starostlivosť rovnako ako tvár

25.06.2022, 12:00
Krása a móda

V lete dostáva naše podpazušie poriadne zabrať. Každodenné holenie, neustále používanie antiperspirantov aj niekoľkokrát za deň, nepríjemné potenie. Keďže pokožka v podpazuší je veľmi citlivá, mali by ste preto dbať na správnu starostlivosť. Aby okrem toho, že bude pekné, hladké a bez chĺpkov bolo aj bez citlivých začervenaní.

Možno si to ani neuvedomujete, lebo je to rutina, ktorú robíte automaticky, no minimálne počas leta nie je deň, kedy by ste svoje podpazušie neriešili. Je totiž odhalené viac ako inokedy.

Depilácia vs. holenie

Väčšina žien dbá na pravidelnú hygienu a tiež na to, aby ich podpazušie bolo non stop hladké a bez chĺpkov. Nikdy predsa neviete, či práve zajtra ráno nesiahnete po tielku s ultra tenkými ramienkami, ktoré odhalí naozaj všetko. Vďaka depilácii budete mať pár dní od holenia pokoj. Podľa typu pokožky vám hladké podpazušie vydrží aj viac ako týždeň. Na trhu je množstvo prípravkov, ktoré sú bezpečné a ich použitie je veľmi jednoduché. Nebuďte prekvapená z arómy, páchnu trošku po čpavku, no po umytí nepríjemný zápach zmizne. Ak ste tím holenie, tak si vyhraďte na podpazušie osobitnú žiletku. Tá by mala byť vždy ostrá, aby ste si nespôsobili zbytočné začervenania, podráždenia kože a aby nekompromisne urobila prácu, ktorá sa od nej očakáva.

Trvalé odstránenie ochlpenia

Ak sú vaše chĺpky hrubé, príliš tmavé a podpazušie vám po oholení nevydrží hladké ani jeden deň, možno je práve pre vás vhodné zamyslieť sa nad ošetrením laserom. Ten odstraňuje chĺpky natrvalo, no je finančne náročnejšie. Výsledky síce budete vidieť už po prvom či druhom sedení, no tie trvácne sa dostavia až keď ošetrení absolvujete šesť až desať. Opäť to závisí od toho, aký typ pokožky a chlpov máte. Je to však investícia, ktorá sa oplatí a máte pokoj na dlhé mesiace až roky. Ošetrenie síce treba po pár mesiacoch zopakovať, ale už zďaleka nie tak často. Povedzme, že to je len udržiavací proces.

Nepríjemný zápach

Pravidelná hygiena je základ. A arzenál antiperspirantov tiež. Ak ste aj hlboko presvedčená, že antiperspiranty vám môžu uškodiť, môžete si vybrať rôzne ekologické a zdraviu nezávadné alternatívy. Zapáchajúce podpazušie totiž môže znepríjemňovať život nielen vám, ale aj vášmu okoliu. Antiperspirant si nenanášajte bezprostredne po oholení. Preto je ideálny časom na holenie práve večer, kedy sa podráždená pokožka počas noci upokojí a ráno bez obáv naneste svoj obľúbený produkt, ktorý vás bude chrániť počas celého dňa. Mimochodom, zápach sa oveľa častejšie šíri z neoholeného podpazušia. V chlpoch sa totiž zachytia baktérie, ktoré sú jeho zdrojom.

Hyperpigmentácia

Ak ste zbadali zmenu farby vo vašom podpazuší, môže ísť o zvýšenú pigmentáciu. Buď v dôsledku nadmerného UV žiarenia, ale tiež môže súvisieť s hormonálnymi zmenami. Tmavšiu pokožku však môžu spôsobiť aj niektoré produkty, hoci sa to nestáva často. Ak ste tieto zmeny na koži zbadali po tom, čo ste začali používať novú kozmetickú vychytávku, na istý čas ju vyraďte. Následne určite vyhľadajte dermatológa, ktorý vás komplexne vyšetrí a nájde príčinu, prečo k hyperpigmentácii došlo.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 15:38