profimedia
StoryEditor

Decht namiesto ceruzky či červený rúž z chrobákov. Pozrite sa na to, ako a čím sa kedysi ženy líčili

15.12.2021, 14:00
Krása a móda
Ženská kozmetika nie je novinkou len posledných desiatok rokov. Dnes sme schopní si produkty na líčenie kúpiť na každom rohu, avšak v minulosti ženy nemali toľko šťastia, a preto si museli vystačiť s tým, čo mali po ruke.

Pleť zapáchajúca dechtom

Kráľovná Alžbeta I. bola známa tým, že si musela natierať pleť make-upom, aby zakryla jazvy po boľavých pľuzgieroch. Na tvár používala zmes bieleho olova a octu. Musela si však dávať pozor, pretože veľké množstvo olova mohlo spôsobiť až smrť. V tomto období používali alžbetínky na líčenie aj decht. Túto lepkavú čiernu smolovitú hmotu používali ako ceruzku či očnú linku. Problém bol v tom, že decht strašne zapáchal, bol horľavý a taktiež toxický. Mnoho ľuďom v tomto období spôsobil dokonca aj slepotu.

Bledší vzhľad vládol svetu

V Číne sa ľudia snažili dosiahnuť bledší vzhľad pomocou bieleho make-upu, ktorý sa neskôr stal ikonou vzhľadu Gejší. Bol vyrobený z ryžového prášku zmiešaného s vodou, ktorý vyzeral ako pasta. Ženy chceli po celom svete dosiahnuť belší vzhľad a takisto ako kráľovná Alžbeta I. používali biele olovo zmiešané s octom. Cena, ktorú niektoré ženy zaplatili za to, aby vyzerali krásne, zahŕňala mnohé závažné zdravotné problémy. Zaujímavosťou je, že biely vzhľad pokožky bol populárny až do 20. storočia.

Make-up považovaný za vulgárny

V 19. storočí  boli najzaujímavejším produktom kvapky, ktoré sa používali na rozšírenie zreníc. Oči tak vyzerali väčšie a žiarivejšie. Väčšina kozmetických výrobkov obsahovalo ortuť, o ktorej ľudia vedeli, že je jedovatá. Naopak v tomto období považovala Kráľovná Viktória make-up za vulgárny, podľa nej ho nosili len prostitútky alebo herečky. Avšak nie každý s tým súhlasil, pretože vo Francúzsku muž menom Eugene Rimmel vyvinul prvú netoxickú maskaru, ktorá je predchodcom súčasných make-upových produktov.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 21:15