pexels
StoryEditor

Vytlačiť, natrieť či nechať tak. Aké sú najlepšie spôsoby na odstránenie akné?

03.12.2021, 12:30
Krása a móda
Akné väčšinou vzniká kvôli upchatým pórom, čo môže byť príčinou napríklad nadmernej produkcie mazu, odumretých kožných buniek či baktérii, ktoré sa zachytávajú v póroch pokožky. Ako sa účinne a bezpečne zbaviť akné sama doma?

Práve akné patrí k jedným z najnebezpečnejších kožných problémov, ktorý za život postihne približne 85% populácie. Ako najúčinnejšia a najbežnejšia liečba akné sa osvedčila pomocou rôznych druhov dostupných liekov. Avšak  mnoho z nich je priveľmi drahých a najmä spôsobujú rôzne nežiadúce účinky ako suchosť, začervenanie či podráždenie. Alternatívou môže byť práve domáca liečba, ktorá síce nie je až tak podrobená vedeckým výskumom o jej účinnosti, ale stále však existujú možnosti, ktoré môžete vyskúšať.

Spúšťače problémov s akné

Najznámejším a najčastejším spúšťačom je puberta, ale aj hormonálne zmeny v tele či genetika. Príčinou tvorbe akné býva aj stres, nedostatok alebo poruchy spánku a malé množstvo príjmu vody. Treba si dať pozor aj na niektoré lieky ako napríklad steroidy (anaboliká), ktoré sú známym spúšťačom akné. Taktiež problémy s lupinami, nadmerným potením alebo znečisteným prostredím môžu byť príčinou ich vzniku. Existuje mnoho ďalších faktorov, ktoré vplývajú na tento kožný problém ako napríklad fajčenie, nadmerná konzumácia alkoholu či dokonca diéta.

Článok pokračuje na ďalšej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 07:13