Britániu čaká dnes korunovácia.Profimedia
StoryEditor

Je tu korunovácia kráľa Karola III.: Toto je kalendár ceremónie, nezastaví sa!

06.05.2023, 09:08
Kráľovská rodina

Korunovácia Karola III. sa rýchlo blíži. Je tak už jasno o tom, v koľko budú vyrážať jednotlivé procesie. Anglikánska cirkev potom na svojich stránkach zverejnila aj podrobný program celej bohoslužby vo Westminsterskom opátstve. Pozrite sa, aký je harmonogram a kedy zaznejú ktoré diela.

Veľká ceremónia sa začne o 10:20. Británia je áž teraz v obložení miestnych, ale aj zvedavcov z rôznych kútov sceta.

Slávnosti spojené s korunováciou začnú v sobotu 6. mája o 10:20 britského letného času (11:20 stredoeurópskeho letného času), kedy Karol III. vyrazí v kráľovskom procesii z Buckinghamského paláca k Westminsterskému opátstvu. Pozrite sa, aký je harmonogram a kedy zaznejú ktoré diela.

 

Korunovácia Karola III. vo Westminsterskom opátstve – 11:00. Po 40 minútach cesty v kráľovskom procesii by mal kráľ Karol III. s manželkou Camillou vstúpiť do Westminsterského opátstva, kde ho čaká dvojhodinová bohoslužba, počas ktorej bude korunovaný kráľom a Camilla kráľovnou.

Anglikánska cirkev pritom na svojom webe s predstihom sprístupnila kompletný scenár bohoslužby aj s komentárom:

Procesia náboženských predstaviteľov – Bohoslužba vo Westminsterskom opátstve začne procesiou náboženských predstaviteľov. Do opátstva tak prví vstúpia čelní predstavitelia židovskej komunity, sunnitských i šiitskych moslimov, sikhov, hinduistov a budhistov, džinistov, bahaistov zoroastrizmu.

Cieľom je ukázať, že je britská monarchia a spoločnosť otvorená všetkým vyznaniam.

Procesia ekumenických lídrov – Nasledovať bude procesia lídrov jednotlivých kresťanských cirkví, ktoré vo Veľkej Británii pôsobia.

Procesia ríšou – Nasledovať bude slávnostná procesia vlajok pätnástich štátov, ktorých je Karol III. vládcom.

Procesia kráľa a kráľovnej - Kráľ s kráľovnou vstúpi do Westminsterského opátstva za chválospevu I Was Glad. Ide o spievaný text žalmu 122, ktorý sa pri korunovácii využíva od čias Karola I. Verziu, ktorú počujeme na korunováciu Karola III., zložil Charles Hubert Hastings Parry pre korunováciu Eduarda VII.

image

Britániu čaká dnes korunovácia.

Profimedia

Privítanie kráľa – Nasleduje privítanie kráľa, kedy Karola III. privíta jeden zo zboristov menom kráľa kráľov (Ježiša).

Tichá modlitba – Nasleduje tichá modlitba, kedy bude kráľ a kráľovná stáť vedľa trónu so sklonenou hlavou v tichej modlitbe.

Privítanie a uvedenie – Nasleduje prvé vystúpenie arcibiskupa z Canterbury, ktorý prednesie úvod bohoslužby. Korunovácia je vo svojom jadre bohoslužbou spojenou so svätým prijímaním, a úvod sa tak bude niesť v podobnom duchu.

Kyrie eleison – Kyrie eleison (grécky Pane, zmiluj sa) je jedna z najstarších kresťanských modlitieb. Na korunováciu Karola III. bude zaspievaná vo waleštine a pre korunováciu ju zhudobnil Paul Mealor.

Uznanie – Nasleduje uznanie za kráľa. Kráľ bude postupne predstavovaný ľuďom na všetkých stranách Westminsterského opátstva. Postupne ho predstaví Justin Welby, arcibiskup z Canterbury, lady Angiolin, držiteľka Rádu bodliaka, Christopher Finney, predseda asociácie držiteľov Viktóriinho kríža a Jiřího kríža a barónka Amos, držiteľka Podväzkového poriadku. Na ich slová by mali zhromaždenia odpovedať „Boh ochraňuj kráľa Karola“.

Odovzdanie Biblie - Ako prvý dar dostane v deň svojej korunovácie Karol III. Bibliu. Tú mu odovzdá Iain Geenshields, moderátor valného zasadnutia Škótskej cirkvi.

Prísaha – Nasleduje kráľovská prísaha. Tej bude na korunovácii Karola III. predchádzať krátka pasáž, ktorá zdôrazní, že hoci je britský kráľ zároveň hlavou anglikánskej cirkvi, bude sa usilovať o to, aby Británia bola najlepším možným prostredím pre ľudí všetkých vyznaní. Text samotnej prísahy je daný zákonom o korunovačnej prísade z roku 1688.

Chválospev Prevent Us, O Lord – Následne zaznie chválospev Prevent Us, O Lord, ktorého melódiu zložil William Byrd.

Vstupná modlitba – Po speve Gloria prednesie arcibiskup z Canterbury vstupnú modlitbu. Tá bola napísaná pre korunováciu Karola III.

Epištola - Nasleduje epištola, ktorú prednesie britský premiér Rishi Sunak. Čítať bude verše 9-17 z prvej kapitoly Listu Koloským. Tieto verše vybral pre túto príležitosť arcibiskup z Canterbury.

Spev Aleluja – Na epištole nadviaže spev Aleluja. Melódiu pre túto korunováciu zložila Debbie Wisemanová a ako text poslúži prvé dva verše Žalmu 47.

Čítanie evanjelia – Nasleduje čítanie z evanjelia podľa Lukáša. Toho sa zhostí Sarah Mullallyová, londýnska biskupka, ktorá prečíta verše 16–21 zo štvrtej kapitoly.

Spev Aleluja – Po čítaní evanjelia zaznie znovu spev Aleluja. Pôjde o pokračovanie skladby Debbie Wisemanovej, text bude prevzatý zo Žalmu 47,6-7.

Kázeň – Nasleduje kázanie prednesené arcibiskupom z Canterbury. Jeho text zatiaľ nie je známy.

Chorál Veni Creator Spiritus – Po čítaní evanjelia nasleduje chorál Veni Creator Spiritus (Duchu Tvorcu, príď). Každá sloha chorálu na korunovácii zaznie iným jazykom. Úvod bude v angličtine, nasledovať bude sloha vo waleštine, tretí sloh bude v škótskej gaelčine, štvrtá bude spievaná v írskej gaelčine a záver znova anglicky.

Vďakyvzdania za svätý olej - Arcibiskup z Canterbury v tejto fáze dostane od jeruzalemského anglikánskeho biskupa Hosama Naouma križmo, ktoré bolo v Jeruzaleme pripravené a vysvätené pre príležitosť korunovácie Karola III.

Pomazanie – Nasleduje pomazanie Karola III. Počas toho zaznie chválospev Kňaz Sádok, ako ho napísal Georg Friedrich Händel. Zároveň bude okolo korunovačného trónu svätého Eduarda vztýčená zástena, za ktorou bude kráľ pomazaný na rukách, prsiach a hlave. Túto chvíľu nebudú snímať ani kamery, pretože ide podľa tradície o najdôležitejšiu časť obradu, ktorá by mala zároveň byť intímne spojenie medzi kráľom a Bohom.

 

Následne bude zástena znovu odnesená a kráľ si kľakne pred oltár Westminsterského opátstva. Následne bude kráľ oblečený do korunovačných rób.

Odovzdanie korunovačných ostroh – Odovzdaním korunovačných ostroh začne odovzdávanie regálií. Ostrohy boli vyrobené v roku 1661. Tie Karolovi III. odovzdá najvyššou komorou barón Carrington. Ostrohy však novému kráľovi iba ukáže a následne ich odložia späť na oltár.

Žalm 71 – Nasleduje spev Žalmu 71 gréckym zborom. Gréčtina má na korunováciu pripomenúť kráľovo dedičstvo. Otec Karola III. princ Philip sa totiž narodil ako grécky princ.

Odovzdanie korunovačného meča - Mečov bude pri korunovácii hneď niekoľko. Iba jeden sa však dostane priamo do kráľových rúk. Je ním zdobený Sword of Offering, ktorý je kráľovi najskôr podaný do pravej ruky. Meč bude odovzdávať arcibiskup canterburský spoločne s predsedníčkou kráľovskej rady Penny Mordauntovou. Na rozdiel od ostroh bude meč aspoň na niekoľko momentov pripnutý kráľovi k opasku.

Odovzdanie korunovačných armilov - Ďalším korunovačným predmetom sú armily - dva náramky, ktoré majú symbolicky zviazať panovníka s jeho ľudom. Súčasné armily boli vyrobené pre korunováciu kráľovnej Alžbety II. a kráľovi ich odovzdá lord Kamall.

Oblečenie korunovačnej róby a kráľovskej štóly – Kráľovi bude oblečená korunovačná róba a kráľovská štóla. S obliekaním mu pomôže William, princ z Walesu, barónka Merronová a durhamský biskup.

image

Rúcho kráľa.
 

Profimedia
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/kralovska-rodina, menuAlias = kralovska-rodina, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 13:40