Správa o Pospíšilovom skone zaskočila mnoho ľudí. V šoku napríklad zostala herečka Kamila Magálová, ktorá s kulinárskou špičkou dlhú dobu moderovala program Tajomstvo mojej kuchyne.
„V krátkom časovom rozmedzí ma opustil ďalšej mne veľmi blízky človek, vzácny priateľ, aj kulinársky umelec. Budem navždy spomínať a ďakovať mu za spoločných prekrásnych 11 rokov,“ vyjadrila svoj smútok herečka Kamila Magálová, ktorá pred niekoľko týždňami prišla o syna Martina.
Podľahol chorobe
Slávny kuchár podľa priateľov skonal cez víkend, správa o jeho smrti ale na verejnosť presiakla až v utorok večer. Podľa slovenských médií mal mať špičkový kuchár zdravotné problémy.
Zlínsky rodák chcel byť pôvodne v detstve maliarom, ale nakoniec sa vyučil kuchárom vo vyškovskej reštaurácii Besedný dom. Ako jedno z prvých jedál dostal v reštaurácii za úlohu upiecť hus na starom sporáku. „Vtedy ešte boli sporáky na uhlie, a tak musel podľa pokynov prikladať, aby sa udržiavala správna teplota. Ale nakoniec ho tento zážitok tak ovplyvnil, že sa rozhodol pre kuchárske povolanie,“ opísal v minulosti Pospíšil v rozhovore pre iDNES.cz.
Majster
V druhej polovici šesťdesiatych rokov odišiel na stáž do západného Berlína. Po roku 1969 zostal v krajine ako emigrant. O tri roky neskôr si urobil pri nemeckom kuchárskom cechu majstrovské skúšky a nastúpil vo Frankfurte do hotela Frankfurter Hof ako zástupca kuchára.
Necelých päť rokov pôsobil ako kuchár v reštaurácii v Baden-Badene, potom si založil za mestom vlastný podnik. Práve v ňom získal ako prvý Čech michelinskú hviezdu.
Jeho reštaurácia sa niekoľkokrát dostala medzi 50 najlepších v Nemecku. Pred svojou smrťou prevádzkoval reštauráciu a hotel Krone. Na Slovensku tiež moderoval herečkou Magálovou vlastnú reláciu Tajomstvo mojej kuchyne. Poponáhľal sa tiež objavil po boku ďalšieho slávneho kuchára, Zdenka Pohlereicha v legendárnom programe Áno, šéfe!.