Vratko prekonal vážne ochorenie, dnes sa naň pozerá s vďačnosťou.IG/ Vratko Siragi
StoryEditor

Známy moderátor prehovoril o rakovine: Zrútil sa mu svet, prehodnotil čo je v živote dôležité

11.10.2024, 11:00
Celebrity

Sympatický, energický a večne usmiaty. Aj takto by sme mohli opísať talentovaného moderátora Vratka Sirágiho (33). Na televíznych obrazovkách sa objavuje často, o jeho súkromí však mnoho ľudí nič netuší. Faktom je, že prekonal rakovinu a napriek vážnej diagnóze zostal neustále pozitívny. Ako je to možné a aké chvíle z jeho liečby boli najťažšie?

Vratko Sirági je mimoriadne talentovaný slovenský moderátor a tanečník.  Verejnosť si ho zamilovala kvôli moderovaniu obľúbenej relácie Teleráno. Následne hviezdil aj na tanečnom parkete v Let´s dance. Vratko sa rád pochváli tým, že svoj život si užíva naozaj naplno. Musíme uznať, že jeho pohľad na svet je skutočne obdivuhodný. Po tom čo zažil, rozhodne vie, čo je v živote dôležité a čo nie.

Zo sna sa stala skutočnosť

Sympatického moderátora poznáme z mnohých relácií, na vysokej škole však študoval niečo celkom iné. Kedy zistil, že moderovanie je pre neho tá pravá cesta?

,,Moderovanie prišlo na stužkovej, keď som chytil mikrofón do ruky. Vtedy to bol sen a myslel som si, že sa to nikdy nepodarí. Svet televízie bol pre mňa nepredstaviteľný. Sen sa prebudil, keď som sa presťahoval do Bratislavy a podarilo sa mi dostať na kasting do televízie Markíza. Zaujal som vedenie a oni sa rozhodli, že so mnou skúsia spoluprácu,“ povedal Vratko s úsmevom.

V sekunde sa mu zrútil svet

Popri spokojnom štúdiu ho však prerušilo niečo, čo ani najmenej nečakal. V druhom ročníku na vysokej škole mu diagnostikovali rakovinu semenníkov. Podľa jeho slov sa o nej dozvedel úplnou náhodou a okamžite ho zachvátila obrovská panika. Vedel, že na jeho tele sa nachádza niečo, čo tam byť nemá. Svoj problém začal ihneď riešiť, po diagnostike začali chemoterapie.

,,Bolo to asi prvý a posledný krát, čo som naozaj veľmi plakal. Nebol som na tom psychicky dobre, vedel som, že to nebude ľahké. Pre mňa to znamenal prvý pobyt v nemocnici mimo rodiny. Videl som, že aj rodina to berie zle“ povedal s tým, že práve vďaka takýmto skúsenostiam sa naučil byť silný a samostatný.

Môj život nekončí

Zo začiatku takéto správy prijímal ťažko, avšak hneď ako sa začal liečiť, myseľ si okamžite prestavil. Povedal si, že musí byť silný a dokáže všetko, čo si len zaumieni.

,,Som tu lebo mi idú pomôcť. Môj život nekončí, a som tu preto, lebo je načase prehodnotiť môj život.  Prehodnotiť to, čo som považoval za dôležité a možno to vôbec také dôležité nie je. Venoval som sa uprataniu seba samého“ povedal moderátor v podcaste Break The Rules. Taktiež dodal, že vzhľadom na veľké trápenie rodiny, snažil sa im byť večnou oporou. Videl, že situáciu zvládali oveľa horšie ako on, preto pracoval na tom, aby ich podporil a presvedčil o tom, že všetko bude v poriadku.

,,V tom čase ma to zvedomilo a prenieslo na úplne inú dráhu v živote, aj mentálnu. Všetko zlé je na niečo dobré a platilo to aj u mňa. Som realista, ktorý sa na svet snaží nazerať pozitívne. Sú veci, ktoré vieme ovplyvniť a ktoré nie. Nie je dôležité čo sa nám v živote stane, ale to ako to berieme. Snažím sa zo všetkého vyťažiť maximum.“

Posledné dni života

Vratko dnes s veľkou pokorou spomína na to, že sa stretával s ľuďmi, ktorým zostávali posledné dni života. Pamätá si, že od týchto ľudí nepočul nijakú negativitu a bolo to pre neho doslova šokujúce. Nikto sa nesťažoval ani neľutoval. Všetci prijímali realitu takú, aká bola. Krutá a náročná. Práve títo ľudia boli pre neho najvzácnejšími životnými učiteľmi.

,,Zrazu si  na izbe, kde vedľa teba leží človek, ktorý ma štádium, ktoré nie je liečiteľné. Ja som vtedy bol veľmi nahnevaný na svet. Veľa krát lekársky faktor zlyhal a už im nevedeli pomôcť. Zistíte, že váš život bol úplne mylná predstava toho, čo je dôležité. Toto je tá realita. Do dnes to mám pred očami a vďaka tomu sa na svet pozerám s pokorou, kľudom, nadhľadom. Nič nie je navždy, buďme k sebe dobrí,“ povedal Vratko.

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
14. október 2024 14:11