Ivana Christováarchív
StoryEditor

ROZHOVOR Ivana Christová: Dcéra ma naučila nepresadzovať za každú cenu svoj názor

27.09.2024, 07:00
Celebrity

Celý život je obklopená krásou. Začalo sa to modelingom, pokračovalo šoubiznisom a 18 rokov vo svojej práci konzultuje so ženami starostlivosť o pleť, telo a to, čo im najviac pristane v líčení. Ivana Christová (53) otvorene vraví, že s pribúdajúcim vekom sa aj jej telo výrazne mení, no odmieta akékoľvek zákroky, aby sa cítila lepšie. Vzorom je jej vyše sedemdesiatročná mama Otília, ktorá starne prirodzene a s gráciou.

image

Ivana Christová

archív

Prednedávnom si sa vrátila z Indie, kde si nebola prvýkrát. Čo ťa tam opäť ťahalo?

V Indii som bola tretíkrát, tentoraz po ôsmich rokoch. Aj predtým, aj teraz som tam išla za ajurvédou. Veľmi som si potrebovala oddýchnuť, vyčistiť si hlavu. Prvých päť dní som takmer neprehovorila, iba som spala, chodila na masáže, stravovala som sa podľa ich princípov a tak dokola. Úplne som vypla. Myslím, že som tam spala najviac vo svojom živote. Obyčajne totiž vstávam každé ráno o piatej a chodím spať hodinku, dve pred polnocou.

 

Osvojila si si princípy ajurvédy aj po návrate a dodržiavaš ich dodnes?

Vylúčila som zo stravy mäso, ktoré mám rada. Povedala som si, že do konca roka ho jesť nebudem. Zbytočne zaťažuje môj organizmus a teraz cítim, že mám viac energie. Okrem toho jem viac strukovín, naopak, ryža, ktorá je v ajurvéde preferovaná, mi momentálne až tak nechutí. Namiesto nej si dám quinou. V rámci odvodnenia a celkovej harmonizácie tela som pila rascový čaj. To naďalej praktizujem. Taktiež som si osvojila ich princíp: Nemysli na to, čo nemôžeš zmeniť.

 

Pomohlo ti to teda v celkovom nazeraní na niektoré možno aj neľahké situácie, s ktorými sa stretávaš?

V tomto mi už dlhšie pomáha meditácia, upokojenie mysle a rozhovory s Bohom. Milujem rituály, a tak každý deň skoro ráno idem na prechádzku. Bez ohľadu na to, v ktorom meste alebo krajine sa nachádzam. Zhlboka dýcham, naladím sa na deň, ktorý je predo mnou, príjemne sa nastavím na ľudí, ktorých mám stretnúť. Desať hlbokých nádychov a výdychov sa mi osvedčilo, aj keď sa dostanem do stresu alebo vypätých situácií. Nebudem klamať, že niekedy takto dýcham aj viackrát za deň (smiech).

 

Aj to predsa patrí k životu, rovnako ako to, že každá z nás chce byť krásna. Ty ako niekdajšia dvojnásobná kráľovná krásy s akými pocitmi sleduješ dnešné súťaže, kde ženy bojujú o titul?

Priznám sa, že súťaže krásy nesledujem. A preto sa k tomu neviem vy­jadriť. Za 35 rokov sa veľa vecí zmenilo. Aj súťaže krásy a je to tak v poriadku. Akurát to nie je v mojom zornom uhle. Držím dievčatám palce. Mám veľa svojej práce a sústredím sa na to, čo je pre mňa dôležité.

 

Mnohé účastníčky sa v nich už neukazujú len v prirodzenej kráse, niektoré vylepšenia sú povolené. Ty si nikdy nerozmýšľala nad tým, že by si si dala pichnúť aspoň kyselinu hyalurónovú alebo botox?

Úprimne, nie. Proces starnutia patrí k životu, či sa nám to páči alebo nie. Vnímam, ako elegantne dokáže starnúť moja mamka, nemá zákroky, stará sa o seba, svoju pleť aj telo kvalitnou kozmetikou a vyzerá nádherne. Má pevný režim. I keď nemusí, denne cvičí, dvakrát do týždňa si ešte pridá jogu, trikrát do dňa chodí na prechádzku s našimi psíkmi, veľa číta a hlavne je tu pre našu rodinu. Je a vždy bola pre mňa veľkou inšpiráciou. To ma motivuje. Je šťastná a túto emóciu rozdáva okolo seba.

 

Práve s mamou Otíliou a dcérou Danielou ste roky rokúce nerozlučná trojka. Vieš si predstaviť, že by to bolo inak?

Keby sme všetky tri na našom vzťahu nepracovali, všetko by asi mohlo byť inak. Každá mama má predstavu, ako by malo jej dieťa fungovať a žiť. Som veľmi rada, že ak sa niekedy dostaneme do stretu názorov, vysvetlíme si to. Obidve s Otíliou sme extrovertné, naopak, Danielka je skôr introvert.

Roky nás naučili stíšiť sa, zastaviť sa, urobiť si dobrý čajík a porozprávať sa. Som určite rozhodný človek a kedysi pred rokmi som mala pocit, že pravda je vždy na mojej strane. Chvalabohu, že roky aj skúsenosti pribúdajú, a práve rozdielnosť medzi nami je dobrodružná, príťažlivá a formuje nás (smiech). Postupne som sa naučila viac počúvať a menej hovoriť. Ak niečo máme, otvorene sa mamky i Danielky opýtam: Čo by som mohla na svojom správaní zlepšiť, aby si sa cítila príjemne a šťastne? A funguje to.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. september 2024 07:02