Cannes Film Festival REUTERS
StoryEditor

Zomrel Alain Delon. Legendárny francúzsky herec mal dlhoročné zdravotné ťažkosti

18.08.2024, 09:01
Celebrity

Zomrel legendárny francúzsky herec Alain Delon, mal 88 rokov. Jeho tri deti to v nedeľu v spoločnom vyhlásení oznámili agentúre AFP. Delon zomrel obklopený rodinou vo svojom dome v Douchy asi 100 kilometrov južne od Paríža. Herec bol v posledných rokoch chorý. Lámač ženských sŕdc mal ťažkú povahu.

„Alain Fabien, Anouchka, Anthony a tiež (pes) Lúbo s nesmiernou bolesťou oznamujú odchod otca. Zomrel pokojne vo svojom dome v Douchy, obklopený svojimi tromi deťmi a rodinou. V tejto nesmierne bolestnej dobe smútku rodina žiada o rešpektovanie súkromia,“ napísali Delonovi potomkovia, dvaja bratia a sestra vo vyhlásení.

Delonov zdravotný stav bol už dlhší čas komplikovaný. Pred rokmi prekonal vážnu operáciu srdca, v lete 2019 ho postihli problémy s obehovou sústavou a utrpel krvácanie do mozgu. Po operácii v jednej parížskej nemocnici musel potom stráviť tri týždne na jednotke intenzívnej starostlivosti. V roku 2021 sa objavil na pohrebe kamaráta s francúzskou barlou a mal vážne problémy s chôdzou.

Vo Švajčiarsku podstúpil aj experimentálnu liečbu, ktorá mu vo finále nepomohla. Jeho tri deti sa na tom rozhádali. Keď sa nevedeli zhodnúť či mu prospela, alebo uškodila.

Velikán

Herec, producent a režisér sa narodil 8. novembra 1935. Delon, svojho času symbol mužskej krásy, si zahral v takmer stovke filmov, diváci ho poznajú napríklad zo snímok Čierny tulipán, Dvaja muži v meste či Borsalino. V roku 2008 stvárnil Julia Caesara v komédii Asterix a Olympijské hry.

Svoju kariéru začal v 50. rokoch, keď mal len 22 rokov. Najvýznamnejším hereckým obdobím Alaina Delona boli 60. a 70. roky. Filmy natočené od polovice 80. rokov už neboli také úspešné. Delon v roku 1998 ohlásil ukončenie svojej filmovej hereckej kariéry. Neskôr prijal iba drobné filmové roly. Bolo o ňom známe, že nenávidel svet šoubiznisu.

Problémy v rodine 

Posledné roky jeho života sprevádzali aj problémy medzi Delonovou osobnou asistentkou Hiromi Rollinovou a jeho deťmi, ktoré mali podozrenie, že ich otca izoluje od zvyšku sveta, psychicky ho týra, nazerá do jeho listov a zneužíva lekárske informácie. Právnou cestou Delonovci napokon dosiahli, že Rollinová sa vlani v lete z jeho domu odsťahovala. Nasledovali však aj spory medzi súrodencami, ktoré sa týkali starostlivosti o otcovo zdravie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. október 2024 19:32