Katka Brychtováarchív
StoryEditor

Katarína Brychtová: Moderátorka, herečka a nekonečná optimistka odpovedala aký životný štýl vedie

13.08.2024, 11:45
Celebrity

Porozprávali sme sa o životnom štýle. Čo rada obeduje, čo si nikdy nedá na večeru a čo ona a alkohol. Katka Brychtová (57) má v tomto jasno!

Ako raňajkuješ cez pracovný týždeň a ako cez víkend?

Môj život je dosť nepravidelný, takže sa jednotlivé dni líšia podľa toho, ako pracujem. Ale vždy platí, že musím mať raňajky, inak mi je zle. Ak som doma, deň začínam kávičkou a chlebom s maslom a džemom, niekedy mám chuť na syr alebo na svoj obľúbený jogurt s medom a mandľovými lupienkami.

Ak som mimo domu (nakrúcam, cestujem alebo som na zájazde s Divadlom komedie), vychutnávam si hotelové raňajky. Milujem opekanú slaninku, vajíčka, toasty, nátierky, skrátka všetky dobroty, ktoré ponúkajú. No a úplne najradšej raňajkujem u nás na chalupe, na myjavských kopaniciach, vonku, v kresle, a neviem sa nabažiť výhľadu na zeleň naokolo.

Čo a kedy rada obeduješ?

Môj starý otec bol typ, ktorý musel mať obed presne o dvanástej, to si pamätám ešte z detstva. Môj otec s mamou pokračovali v tejto tradícii, ja už veru nie. Obedujem opäť nepravidelne, podľa práce. Kedysi boli časy, že som si len rýchlo kúpila niečo na benzínke, dnes už stravovaniu venujem oveľa viac pozornosti.

Obľúbila som si zeleninu, často pripravujem cukinu, brokolicu, karfiol alebo mrkvový perkelt či šalát z červenej repy podľa Tonky Mačingovej. Veľmi mi chutia ryby a morské plody, ak som pri mori, jem ich každý deň.:-) Keď nestíham, urobím si rýchlo praženicu a utekám ďalej. A keď máme čas, robíme si s manželom klasické slovenské jedlá: segedín, granadír, francúzske zemiaky, perkelt a veľmi často aj strukoviny.

Čo si nikdy nedáš na večeru?

Snažím sa večerať striedmejšie, napríklad mozzarellu s rajčinami a olivovým olejom, prípadne šalát s kuracím mäskom.

Ale sú dni, keď predsavzatia idú bokom a užijem si aj večer akékoľvek dobré jedlo, napríklad keď sme v Prahe so synom Jakubkom a vezme nás do dobrej reštaurácie. Alebo keď ku mne prídu kamarátky a „tlačíme“ vajíčkový či parížsky šalát, klobásky a iné nezdravé veci. A zavŕšime to pavlovkou alebo mafinmi.:-)

Vždy mi najviac chutí, keď som so svojimi blízkymi alebo priateľmi...

Ty a alkohol...

Som milovník dobrého vína, takže občas zájdeme do vínotéky a degustujeme kvalitné vína. Na Slovensku máme výborných vinárov.

Ktorý šport máš rada a robíš ho pravidelne?

Pohyb je život, som o tom presvedčená a vidím to aj okolo seba. Ľudia, ktorí sa hýbu, sú aktívni, športujú, majú kvalitný život aj vo vyššom veku. Ja sa snažím veľa chodiť peši, nepoužívať výťah, pravidelne navštevujem fitko. Mám skvelú trénerku Veroniku Hanákovú, ktorá je zároveň aj výživovou poradkyňou, takže pri cvičení debatujeme aj o zásadách zdravého stravovania.

Vďaka tejto spolupráci som pred pár rokmi krásne schudla. Koronové obdobie síce zanechalo aj na mne nejaké to kilečko, ale nevzdávam sa a stále sa snažím byť fit. Pomáha mi v tom aj môj nový bicykel a v lete plávanie. A aj hranie futbalu s mojimi vnukmi.:-)

Ktorý šport by si nedokázala robiť a prečo?

Asi box, nechcela by som udierať do iného človeka.

Čo robíš, keď potrebuješ zhodiť pár kíl?

To potrebujem stále! U mňa funguje, keď sa zdisciplinujem a idem podľa pravidiel Nutriadaptu: jem 5x denne menšie porcie a zdravé veci, ovocie, zeleninu, obmedzím koláčiky ku káve a iné nezdravé hlúposti, pijem veľa vody a najmä večer jem naozaj striedmo. Alebo si dám štvortýždňový harmonizačný program Tonky Mačingovej.

Ale keďže som gurmán a bohužiaľ mi chutia aj nezdravé veci, nie je ľahké schudnúť...

Kedy chodíš spávať a máš nejaké predspánkové rituály?

Často večer pracujem, či už moderujem, alebo hráme divadelné predstavenie Klimaktérium, takže nechodím spať veľmi skoro. Mám rada ten predpolnočný čas, keď všetko stíchne, čítam si alebo pozerám telku. Najradšej Jimmyho Fallona a jeho Late Night Show. A klasickým predspánkovým rituálom je pre mňa sprcha a starostlivé odlíčenie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
12. september 2024 14:18