Zuzana Čaputová odovzdáva funkciu prezidentky. REUTERS
StoryEditor

Obrovské trápenie v rodine Zuzany Čaputovej. Onkologické ochorenie ju zasiahlo

17.06.2024, 10:14
Celebrity

Dnes už bývalá prezidentka Zuzana Čaputová bola na inaugurácii extrémne smutná. Jej výraz tváre hovoril za všetko. Teraz vyšlo na povrch, že za tým nie je len odovzdanie funkcie.

Verejnosť sa o jej rodinnom trápení dozvedela až na sklonku výkonu jej mandátu. Za všetko môže strašná správa od lekárov, ktorí jej oznámili, že jej mladšia dcéra Emma má nádor na mozgu. 

Čaputová o tom porozprávala až po rokoch v knihe Nestratiť sa sama sebe od Erika Taberyho. "Týždeň pred inauguráciou, bol to štvrtok podvečer, som išla s mojimi dcérami na vyšetrenie. Staršia dcéra na telesnej nejako zle doskočila, tak sme šli k neurologičke a vzala som aj mladšiu dcéru, pretože mávala často migrény. Prebehli vyšetrenia, staršia dcéra bola v poriadku. Mladšej dcére ale našli nádor na mozgu," vyznáva sa prezidentka v knihe.

"Hneď na druhý deň sme šli do nemocnice, boli tam onkológovia, neurochirurgovia, išla som tam s mojím exmanželom. Už to, že mi ráno zavolali, príďte do nemocnice, zasadlo konzílium, ma dostalo, vtedy som sa zosypala. Emka bola v škole, nikdy v živote som tak zúfalo neplakala. Prišli sme tam a prvé správy boli, že je to asi operovateľné, a zdá sa, že to netlačí na žiadnu funkciu, ako je zrak, sluch a podobne. Ale že musí absolvovať rýchlo ďalšie vyšetrenia. Hneď som im povedala, že ak si to jej zdravotný stav vyžaduje, aby som bola naplno s ňou, prezidentský sľub nezložím. Nevedela som si predstaviť, že by som mala byť dvadsaťštyri hodín matkou, ktorú jej dcéra potrebuje, a súčasne byť dvadsaťštyri hodín prezidentkou. Inaugurácia mala byť o sedem dní. A oni, že zatiaľ nemám nič rušiť. A medzitým sa pripravovala inaugurácia, všetko bolo v plnom prúde," pokračuje prezidentka o dcérino ochorení.

"Vždy, keď sa mi deje niečo ťažké, pýtam sa sama seba, akú správu to nesie. Či mi to môže niečo dať. Uvedomila som si, že ak to má byť doporučená zásielka pre mňa, tak ju beriem, chápem. Došlo mi, že to, ako som podliehala obavám zo zodpovednosti, strachu z funkcie… to sa odrazu vzdialilo. Zbytočne som si vyrábala stres popri tom, o čo v skutočnosti ide. V istom zmysle ma to vyslobodilo," povedala ďalej Čaputová.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
17. jún 2024 10:36