Sydney Sweeney je aktuálne najkrajšia žena podľa matematikov.Profimedia
StoryEditor

Toto je najkrajšia žena sveta: Jej tvár hodnotili podľa antických ideálov

22.05.2024, 11:19
Celebrity

Ten, kto je pre niekoho krásny pre druhého byť nemusí. Preferencie krásy sú subjektívnou záležitosťou, avšak americkí vedci majú tento rok jednoznačnú favoritku. Najkrajšou ženou sveta sa stala herečka Sydney Sweeney (26). Cenu získala vďaka dokonale presným proporciám jej tváre. Vedci ich určili na základe striktných pravidiel zlatého rezu.

Američanka Sydney Sweeney, sa okrem herectva venuje aj modelingu. Slávnou sa stala najmä vďaka role Cassie v dramatickom seriáli Eufória a taktiež kvôli postave Olivie v minisérii Biely Lotos. Jemná kráska je výnimočná aj svojimi netradičnými záľubami. Je trénovaná MMA zápasníčka a už na strednej škole zápasila v grapplingu. Ide o spôsob zápasu, kedy sa zápasník snaží súpera dostať do takej situácie, aby sa vzdal. Využívajú sa na to techniky z boja na zemi, teda páčenia, škrtenia a lámaná. Uvádza sa, že grappling je v podstate športovou verziou MMA, ktorá však nepovoľuje ani kopy ani údery. V preklade slovo grappling znamená zápasenie.

O kráse rozhodujú matematici

Možno by ste si mysleli, že o tom, ktorá žena získa korunku krásy by mali rozhodovať vizážisti, ľudia, ktorí rozumejú kráse a móde. Avšak v tomto prípade, o kráske roka rozhodujú matematici. Vedci každoročne zverejnia dámu, ktorá má podľa nich najsúmernejšie črty tváre. Nekonajú podľa vlastných preferencii, ale podľa presne nastavených pravidiel. Držia sa princípov zlatého rezu.

Odborne povedané, koncept zlatého rezu v matematike hovorí o pomeroch častí úsečky. Presne stanovuje, že jej časti musia byť dokonale súmerné a presné.

Vedci tieto všeobecne platné pravidlá jednoducho preniesli aj do sveta krásy. Odmerali konkrétne miery a črty ženských tvárí a podľa presných milimetrov určili, ktorá žena bude tento rok tá najkrajšia. Zameriavali sa na umiestnenie očí, nosa, brady, ich ideálnu veľkosť či tvar

Z antiky do súčasnosti

Nachádzame sa síce v modernej dobe, ale odborníci, chceme či nie, vychádzajú z dávnej histórie. Zlatý rez sa využíval ešte v antickom Grécku. Dali teda dohromady niekoľko zlatých a nemenných mier a aktuálne, svet pozná krásku najpodobnejšiu gréckej bohyni, Sydney Sweeney. 

Aby sme si vedeli proporcie zlatého rezu predstaviť v praxi, lekári uvádzajú príklad. Dokonalý nos by podľa týchto predpisov mal mať jemné zakrivenie. Uhol medzi nosom a perami by mal byť od 90 – 100 stupňov. Pri pohľade spredu by šírka nosa mala zodpovedať vnútornej vzdialenosti očí, pričom špička nosa by mala byť tretinou celkovej šírky. Znie to celkom komplikovane, však? Jednoducho povedané, predstavme si Sydney a predstava stelesnenia týchto proporcii bude oveľa zreteľnejšia.

Cesta krásy nebola jednoduchá

Herečka sa netají tým, že okrem súmernej tváre má aj dokonale symetrické telo. Rada hovorí o svojej vypracovanej postave a na verejnosti rada ukáže aj časti tela skryté pod oblečením. Tie už síce nikto pomocou zlatého rezu hodnotiť nebude, ale určite každý na základe vlastného úsudku uzná, že jednoducho vyzerá výborne​.

​Môže sa zdať, že krásnym sa človek narodí a všetky jeho životné cestičky sú vďaka tomu jednoduché. Opak je však pravdou. Sydney priznala, že na strednej škole si prechádzala náročným obdobím. Súviselo s jej vzhľadom a s faktom, že dospela o niečo skôr ako jej rovesníčky.

,,Kedysi som sa cítila naozaj nepríjemne. Uvažovala som napríklad o zmenšení prsníkov,“ úprimne priznala herečka. Nakoniec však dodala, že ju od takéhoto rozhodnutia odhovorila jej matka, za čo jej je do dnes veľmi vďačná.

 

 

 

 


 

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
15. jún 2024 03:19