Josef Laufer bol štyri roky v umelom spánku.archív
StoryEditor

Josef Laufer po 4 rokoch v umelom spánku navždy odišiel. Plánovanú operáciu srdca neprežil

21.04.2024, 16:10
Celebrity

V roku 2020 sa rozhodol pre zdravotné problémy ísť na plánovanú operáciu srdca. Nikto však nečakal, že sa Josefovi Lauferovi (†84) stane osudnou. Po zákroku sa neprebudil a zostal v umelom spánku. Nedozvedel sa ani, že v roku 2022 zomrela jeho žena Irena Greifová, s ktorou mal dcéru Ester. K umelcovi do nemocnice nikto nesmel. Po štyroch rokoch v umelom spánku sa už nezobudil.

Laufer bol považovaný za muža mnohých profesií. Popri hraní a spievaní sa živil aj ako režisér, spisovateľ, moderátor alebo tlmočník.

„Bol štyri roky v takom stave v nemocnici, o ktorom sme mali len sprostredkované informácie. Ale čo viem od Ester, tak Pepík nebol na prístrojoch, ale nebol k nemu povolený prístup. Takže sme ho nemohli ani navštevovať,“ povedal smutne pre Českú televíziu šéf Divadla Broadway a producent Oldřich Lichtenberg. Podľa informácií od dcéry Ester Laufer zomrel na zlyhanie srdca.

Lichtenberg na Laufera zaspomínal nie ako na spevácku legendu, ale ako na priateľa, s ktorým mal vždy veľa plánov. „My sme spolu s Pepíkom posledných 15, 20 rokov intenzívne pracovali. Mal veľa rolí v Divadle Broadway. A hlavne sme s partiou kamarátov chodili pravidelne na pivo. A vždy bol plný života. Ja si pamätám na ten jeho koncert v Hybernii k jeho 80. narodeninám, to nebola žiadna tryzná, ale to bol koncert plný energie. A Pepík vždy plný plánov,“ popísal ich spoluprácu producent.

O smrti informovala dcéra

„Slávni, ktorí sa počas dlhej kariéry s Jozefom Lauferom profesne aj priateľsky stretli, dostali v sobotu smutnú správu. „Otec odišiel,“ rozoslala priateľom a kolegom jeho jediná dcéra Ester.

Správu potvrdil riaditeľ Divadla Broadway Oldřich Lichtenberg: „Podľa Ester Pepa zomrel na zástavu srdca.“ 

Nešťastný kvôli láske

Až do svojho srdcového zlyhania pritom herec výrazné zdravotné problémy nemal. Ako aktívny športovec sa v roku 2016 podrobil operácii kolena. Trápila ho chrbát a bedro. Zdravotné problémy a umelý spánok náruživého fajčiara cigár boli z tohto uhla pohľadu nečakané.

Na Lauferovi sa však podpísal stres z dlhodobého ochorenia jeho manželky Ireny Greifovej, s ktorou mal dcéru Ester. Greifová totiž bola po toxickom šoku dlho vo vážnom stave v nemocnici. V decembri 2022 nakoniec vo veku 83 rokov zomrela, v tom čase však už bol sám Laufer viac ako dva roky v umelom spánku a o smrti manželky sa nikdy nedozvedel.

FOTO S MANŽELKOU V GALÉRII

V 70.tych rokoch naspieval pesničku, ktorá ho na čas stála kariéru. Mohol byť český Belmondo

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
01. máj 2024 18:51