Attila Végh.Instagram/Attila Vegh
StoryEditor

Attila Végh: Zápas s Karlosom Vémolom vyhral aj vďaka mentálnemu koučovi. Ako si vybrať toho správneho?

23.02.2024, 08:00
Celebrity

Attila Végh (38) je slovenský bojovník MMA. Tomuto športu sa intenzívne venuje už niekoľko rokov a na konte má množstvo úspechov. Za nimi je nielen tvrdá drina, fyzická sila či kondícia, ale i mentálna rovnováha. Aj preto má kouča, ktorý mu pred zápasmi pomáha. Jeho rady mu pomohli v poslednom zápase s Terminátorom, ktorý s prehľadom vyhral. O niekoľko mesiacov sa Végh a Karlos Vémola (38) opäť stretnú v ringu. Bude to ich tretie stretnutie. Zatiaľ je to na víťazstvá 1:1.

Vrcholoví športovci by iste potvrdili, že niekedy je samotný výsledok aj o šťastí. Udržať si koncentráciu len na dôležité veci nie je jednoduché. Rovnako, ako nedať priestor myšlienkam, ktoré by vám pred, alebo počas zápasu mohli uškodiť.

Hodiny pred zápasom

Attila v rozhovore pre Topkast povedal, že pre dosiahnutie čo najlepšieho výkonu je dôležitá predovšetkým pokojná myseľ. Častokrát sa stáva, že športovec ešte pred samotným zápasom začne ospravedlňovať svoj výkon, aby mal „výhovorku“ v prípade, že nedopadne podľa jeho predstáv či očakávaní. Bežné sú výhovorky tipu, že bol ešte pred pár dňami chorý, alebo sa zranil počas tréningu. Aj na to je potrebné upokojiť hlavu a nenechať sa vyviesť z rovnováhy.

Absolútna dôvera

A práve s „uprataním si myšlienok“ a schopnosťou dostať sa do pohody športovcom pomáha kouč, ktorému musia plne dôverovať. Podľa jeho slov pri mentálnou koučovi ide v prvom rade o to, aby ste mu uverili. Ideálne preto je, ak je to či už bývalý športovec, alebo tréner, ktorý pozná konkrétny šport aj to, aké nástrahy a situácie so sebou prináša. „Nemôžeš uveriť takému človeku, ktorý nič nerobil takéto podobné.“ Mentálneho kouča má aj samotný Attila. Pracoval s ním už počas svojho pôsobenia v Amerike, ale stretávali sa aj štyri mesiace pred jeho legendárnym zápasom s Karlosom Vémolom, ktorého Attila v ringu porazil: „Osemdesiat percent môžem ďakovať jemu, určite.“

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 20:40