Eva Rysová patrila medzi naše najdlhšie aktívne herečky.archív mafra
StoryEditor

Splnené posledné prianie Evy Rysovej. Herečka si najviac priala rodinu

05.02.2024, 19:00
Celebrity

Aj keď Eva Rysová (†91) patrila medzi naše najdlhšie aktívne herečky, predsa len sa nám najviac do pamäti vryla v čase, keď sa na nás z televíznych obrazoviek zoširoka usmievala ako starká Roznerová.

Práca jej svedčala

Do roku 2014 sa jej výborne darilo aj herecky. Ako stará mama Roznerová sa divákom pravidelne prihovárala z televíznych obrazoviek, keďže účinkovala v Búrlivom víne. Po boku kolegu Ivana Letka (88) jej to navyše veľmi svedčalo. Seriáloví manželia boli absolútne zohraní, čo bolo spôsobené isto aj tým, že sú takmer rovesníci.

No potom sa z ničoho nič pani Evičke pohoršilo. Vo voľnom čase sa jej zatočila hlava, spadla a spôsobila si zranenia, z ktorých sa musela pár dní zotavovať. Vtedy jej lekári oznámili, že by mala zvoľniť a na prácu pred televíznou kamerou postupne úplne zabudnúť.

Musela skončiť

Samozrejme, to je to posledné, čo chce herec od lekárov počuť, no Rysová odporúčania počúvla. Hoci v tom čase dostávala ďalšie pracovné ponuky na nové role, všetky úctivo odmietala. Uvedomila si, že s ôsmimi krížikmi na krku je zdravie to posledné, čo nám ešte zostáva, a tak sa oň treba starať. Problém so zlým krvným tlakom sa u herečky postupom času začal zhoršovať, no ako vdova už po svojom boku nemala oporu najbližších príbuzných. Jediný syn Michal totiž už dlhé roky žije v ďalekej Kanade, kde si zariadil vlastný život, a na Slovensko, zdá sa, návrat neplánuje.

Smútok za synom

Dôvodom na návrat pre syna nebol ani vysoký vek a podlomené zdravie jeho milujúcej mamy, ktorá by paradoxne práve synovu oporu dozaista ocenila najviac. Práve preto sa o Evu najskôr začali starať dve opatrovateľky, ktoré sa u nej doma striedali každý deň. Pomáhali jej s bežným chodom domácnosti i so starostlivosťou o ňu samotnú. So synom a jeho rodinou bola pani Rysová v kontakte len virtuálne, prostredníctvom telefonátov či videohovorov, ktoré ale neboli to isté ako osobné stretnutie.

Podľa slov jednej z opatrovateliek preto bolo najčastejšie v byte chradnúcej herečky počuť jej slová o túžbe, aby sa syn vrátil späť. Aby ho mohla znovu objať, aby sa s ním ešte stihla stretnúť. To sa ale nedialo, keďže syn má v zahraničí rodinu a absolútne zázemie. Vzhľadom na krehký zdravotný stav herečky, nebolo možné ani opačné riešenie, a teda jej presun do Kanady.

Pocit samoty

Navyše, posledné roky splnenie sna pani Rysovej sťažovala aj pandémia, ktorá nás trápila takmer tri roky a spôsobovala veľké obmedzenia v cestovaní. Najsmutnejšie na celej veci bolo, že možno aj skľučujúci pocit samoty spôsobil, že pred časom sa už aj tak oslabené zdravie pani Evičke ešte zhoršilo. Následkom toho ju museli presunúť do sociálneho zariadenia, kde mala zabezpečenú celodennú zdravotnú starostlivosť.

Aj keď je zrejmé, že deväťdesiatnik sa už asi nikdy nebude cítiť na dvadsať, predsa len veci možno mohla pomôcť blízkosť milovanej rodiny, po ktorej sa Eve Rysovej tak neskutočne cnelo. Aj keď sa celkom držala, napokon dostala zápal pľúc. Situácia bola vážna, o čom bol informovaný aj syn divadelníčky, ktorý okamžite sadol do lietadla a priletel za milovanou mamou. Bál sa, že ju vidí naposledy a zároveň nechcel, aby bola pri odchode z tohto sveta sama.

Ale pani Rysovej sa polepšilo, a tak ju syn Michal znovu opustil. V dome pre seniorov zostala sama, keď o tri dni neskôr napokon vydýchla naposledy. Našťastie sa teda aspoň stihla rozlúčiť so svojim milovaným potomkom.

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
29. apríl 2024 11:53