Filip Tůma podporil netradičnú výstavu.
StoryEditor

Celebrity sa stali krstní rodičia netradičným spôsobom. Na východe si podelili nevyčísliteľné kúsky!

25.01.2024, 12:22
Celebrity

Východoslovenské múzeum v Košiciach prišlo s unikátnou myšlienkou. Ak je pre niekoho výstava nuda, zaručujeme, že táto nebude. Zhostili sa jej známe osobnosti. Cieľom myšlienky je vyzbierať financie, aby múzeu mohlo dať vyrobiť veľkoplošné virtuálne zrkadlo do expozície s názvom Zaži barok. Návštevníci sa pri pohľade odejú do krásnych šiat a zatancujú si na plese v Benátkach. Zrkadlo im sprítomní atmosféru doby géniov, akými boli Vivaldi, Caravaggio, Komenský či Descartes.

Riaditeľ Východslovenského múza v Košiciach Dominik Béreš prišiel s novým projektom, ako zviditeľniť kultúru aby bola pre verejnosť príťažlivejšia. Výstavy sú pre veľkú časť ľudí jednu veľkou nudou. Dominik Béreš, ale má k výstave pútavý príbeh. Projekt podporili známe osobnosti. Každý sa stal krstným rodičom jedného historického kúsku. Takto si ich podelili!

Cmoríkovci sa napríklad zhostili úlohy byť krstnými rodičmi korzetov. Peter vyzval svoju manželku aby nezdržiavala a vybrala si farbu. Rozhodla sa pre jednu, ktorá je aj na bežné nosenie, žartovala. 

Svoje kúsky si uchmatli aj ďalší. Matej Cifra alias Sajfa, spevák Janko Lehotský, herci Mirka Partlová a Darius Koči či Milan Markovič. Zavítala aj známa Saxana, Petra Černocká. "Dívka na košteti," sa stala krstnou kúzelnej barokovej skrinky. Lepšiu tému si nemohla vybrať.

Biatlonistka Nasťa Kuzminová si zobrala pod patronát unikátne vreckové slnečné hodinky. Humorista Milan Markovič si zažartoval, že už sám je exponát a do múzea by sa tiež hodil.

Vedec Pavol Čekan sa ujal sochy sv. Pavla, keďže nesie rovnaké krstné meno. Zapojil sa i herec a operný spevák Filip Tůma. Napriek tomu, že je umenie často na okraji záujmu obľúbeného hereca projekt oslovil. 

Moderátor Sajfa sa neokúňal a zamieril si to priamo k Jánovi Amosovi Komenskému. Na Svete je iba tridsať historických výtalčkou knihy a jeden sa nachádza priamo v múzeu na východe Slovenska. Matej Cifra alias Sajfa si ho hneď "uchmatol". Rozhodol sa byť krstný otec diela. Všeobecne uplatniteľnú učebnicu, ktorú napísal český pedagóg, teológ a filozof Ján Amos Komenský.      

Aj ľudia si môžu zobrať pod patronát napríklad sochu. Táto super akcia trvá do 2. februára. Publikum by určite prijalo v mnohých múzeách takéto netradičné kultúrne vychytávky.

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
29. apríl 2024 13:15